Gehavend Energo pakt toch punt in Soest

AlgemeenBalRSZNet als vorig seizoen diende Energo in het westen van het land een competitiewedstrijd in te halen op carnavalszaterdag en in de vakantieweek van de ploegen uit het Zuiden. Sovoco Soest had handig gebruik gemaakt van het ontbreken van regelgeving in de reglementen van de Nevobo en deze wedstrijd uitgerekend op deze zaterdag  gepland om zelf een weekje eerder, op de oorspronkelijke wedstrijddag,  haar speelsters een vakantiedag te gunnen.

Energo trad dus getergd aan in Soest, toch al niet de favoriete wedstrijdhal van de Beerse ploeg om  een volleybalwedstrijd te spelen. Om de afwezigheid van Bregje en Veerle van den Heuvel en Linda Maassen op te vangen had coach Ziemba de spelverdeelster van het tweede team, Rea van Duren, opgetrommeld alsmede Marsha van Lanen. De  41e jarige van Lanen had al 15 jaar niet meer op een wedstrijdformulier gestaan; ook de vorig seizoen gestopte Maartje ten Haaf ging als extra kracht mee naar Soest.

Bij het inspelen constateerde Sovoco dat bij Energo de nummer 7 (Sanne v. Sambeek) wel aanwezig was, navraag leerde dat gehoopt was dat ook zij afwezig was en terloops werd medegedeeld dat Sovoco bewust deze wedstrijd wilde spelen zeker gezien de stand van de ranglijst. De eerste set leek het plan dan ook te lukken want tot 21-16 lag Sovoco op koers. Toen bracht coach Ziemba van Lanen en ten Haaf in het veld die de set deden kantelen. Maartje ten Haaf voelde de sfeer van de wedstrijd goed aan en bracht het benodigde gift in het Beerse spel en serveerde meteen naar 21-21. Op 23-23 scoorde van Lanen met een prachtige tipbal het 24e punt en nadat Greetje Gieben met een kill-block de aanval van Soest afsloeg had Energo zomaar de eerste set gewonnen, 23-25.

De tweede set begon Energo weer in de beginopstelling maar door het wegvallen van de serve druk en de hoge eigen foutenlast bleef Sovoco nu wel gemakkelijk op de been. Ondanks dat spelverdeelster Rea van Duren zich goed herstelde en naar behoren speelde werd deze set met 25-15 verloren en  de stand in evenwicht gebracht in sets, 1-1. Coach Jacek Ziemba had echter genoeg gezien maar hinkte wel op twee gedachten. Doorgaan met de ploeg die de sets waren begonnen of met wissels de ervaren krachten in de strijd gooien omdat er wel degelijk winstkansen lagen tegen deze zwakke opponent.

Hij koos voor het laatste en ten Haaf speelde in haar eerste wedstrijd in het eerste team van Energo, na de bevalling afgelopen jaar van haar tweede zoon, als vanouds. Samen met van Sambeek zorgde zij in de derde en vierde set voor de punten. Toen Sil Duykers in de vierde set ook nog volop begon mee te scoren werd het een echte wedstrijd. Uiteindelijk bleef Energo steken op 42 punten tegen 50 voor Sovoco en werden de laatste twee sets van de wedstrijd met 25-20 en 25-22 verloren. Vooral  in de vierde set had er meer ingezeten voor Energo maar op een 12-15 voorsprong werd een dubieuze beslissing genomen en kwam Sovoco weer terug in de wedstrijd.

De spelverdeling heeft zich goed hersteld in deze sets na een matige en moeilijk begin, wat uiteraard begrijpelijk is als je voor de leeuwen wordt gegooid; vooral Marscha van Lanen, die haar eerste wedstrijd ooit in een Energo tenue op divisieniveau speelde liet menigeen verbaasd achter. Jammer dat het net niet genoeg was voor wat meer winstpunten.