Goede start Oranje op EK U22 met zege op Hongarije

VoV, 10-07-2024. 5:00 uur. Deze week is het EK voor spelers U22 in Nederland. Locaties voor de poulefase zijn Martiniplaza (Groningen) en Omnisport (Apeldoorn). Totaal acht landen strijden tot en met 14 juli om Europees goud. Italië, Spanje, Tsjechië, Polen en Frankrijk kwalificeerden zich via poulewinst rechtstreeks voor dit EK. Portugal en Hongarije waren de beste nummers twee en Nederland is als gastland geplaatst zonder te spelen. Italië is de titelverdediger.

Oranje bereidde zich voor via oefenduels tegen Brazilië U21 en Frankrijk. De ploeg van hoofdcoach Guido Görtzen is ingedeeld in de poule in Groningen met Polen, Spanje en Hongarije, dat gisteren de eerste tegenstander was.

De U22 selectie bestaat uit:

• Spelverdelers: Ilja van der Pijl, Kyran Versteegen en Kees Merkx
  • Libero’s: Alek Aleksov en Sam Talbott
  • Diagonaal: Thomas Sleurink
  • Midspelers: Beau Wortelboer, Jelle Bosma, Sjoerd Zegwaard en Jesse Hanemaaijer.
  • Passer Lopers: Thomas van Bladel, Job Wilts, Guus Boer en Youri Ebbelaar
  • Begeleiding: Naast hoofdcoach Guide Görtzen zijn Johan Verstappen en Petra Petzinger de assistenten.

In de openingsset nam Oranje na 9-8 afstand naar 12-8 en hield het verschil van vier punten tot aan de Hongaarse time out bij 16-12 vast. De serie van 19-16 naar 22-16, een prima kill-block, gaf zicht op setwinst. Hongarije dacht daar echter anders over en met een lange serveserie naar 22-22, waarin twee Nederlandse time-outs, maakten ze het verschil in een keer ongedaan. In een spannende setfinale kreeg Oranje het eerste setpoint (24-23), Hongarije slaagde na 24-25 bij 25-26 om de set voor zich te beslissen.

In de tweede set werd een 5-2 voorsprong voor Oranje een 5-6 achterstand, daarna herpakte de ploeg van Görtzen zich en kwam via 12-8 en 16-11 op een ruime marge. Thomas van Bladel scoorde de 18-12 en dit verschil gaf Oranje nu niet meer weg. De Hongaarse foutserve voor 25-16 zette de stand op 1-1.

Na de 8-9 achterstand in de derde set serveerde Kees Merckx Oranje naar een 17-9 voorsprong, waarbij de Hongaarse time-outs op 11-9 en 16-9 hem niet van de wijs brachten. Hongarije kon de schade nog enigszins beperken (20-14), na de 21-15 maakte een serie van vier punten met o.a. een punt van Thomas Sleurink en een ace als laatste punt de set met 25-15 uit. En dus 2-1 voor Oranje.

Hongarije had in de vierde set meteen een krachtig antwoord klaar (2-5, 3-8 en 8-14) op de Nederlandse winst in de voorgaande set. Oranje kon deze ruime achterstand nog tot 13-15 inlopen maar slaagde er niet in om de aansluitende treffer te maken. Ook de 14-20 werd door scores van o.a. Guus Boer teruggebracht tot 16-20, maar opnieuw slaagde Hongarije erin om de Nederlandse aanval af te slaan en uit te lopen naar 16-24. Via 17-25 dwongen ze de tiebreak af.

Spanning volop in de beslissende vijfde set. Daarin had Hongarije aanvankelijk voordeel (5-7), Oranje haalde dat naar zich toe (9-7, 11-9), maar had bij 11-11 de tegenstander weer naast zich. Hongarije kwam bij 13-14 op matchpoint, maar in een uiterst spannende finale draaide Oranje via scores van Thomas van Bladel en Guus Boer het voordeel via de side out bij 15-14, 16-15, 17-16 en 18-17 naar Nederlandse kant. Op 18-17 blokkeerde Guus Boer Oranje naar de 3-2 zege.

Aanvallend en serverend waren de teams met 62 om 63 punten aan elkaar gewaagd. Nederland had de beduidend betere score blokkerend (18 om 10). Van die blokpunten kwamen er 7 op naam van Beau Wortelboer, Sjoerd Zegwaard nam er 5 voor zijn rekening en Guus Boer had 4 keer blokkerend succes. Bij Oranje werd Guus Boer met 22 punten topscorer, Peter Varga van Hongarije maakte evenveel punten.

De andere wedstrijd in de Oranje poule tussen Spanje en Polen werd met 0-3 (23, 23, 20) door Polen gewonnen. Nederland speelt vandaag tegen Spanje.