Vizier op volleybal

 

Guidetti weg, volleyballife goes on

160211Guidetti

VoV, 27-12-2016. 6:15 uur. Giovanni Guidetti landde op 22-1-2015 met de helikopter  vanuit de wolken bij Omnisport in Apeldoorn en werd de nieuwe bondscoach van de Oranje damesploeg. Nederland was in de wolken, hij had immers zijn sporen als bondscoach bij onze Oosterburen verdiend en zijn roem was hier al veel eerder, al ver voordat de helikopter was geland. Er werd een contract voor 2 jaar getekend. Onder zijn bezielende leiding werd de Oranje damesploeg in TGV – vaart  een regelrechte volleybalhit. Een beetje een voorloper van de huidige dames handbalploeg.

Prachtige prestaties volgden onder Guidetti. Zoals in de poulefase van de World Grand Prix, zilver op het EK, kwalificatie OS, brons Final Six World Grand Prix, vierde OS. De successen volgden elkaar in razend tempo op en allemaal successen die we een hele poos geleden voor het laatst hadden kunnen vieren. We bleven in de wolken. Logisch dus vanuit Nevobo zicht dat het contract in juli tot in 2020 verlengd werd. Met in die periode drie keer een World Grand Prix, het EK 2017 en 2019, het WK 2018 en de OS 2020 in Tokio. Oranje was in goede handen. Er zat nog veel moois in het vat. We werden ons ervan bewust dat Oranje goed, heel goed was. 

In 2013 trouwde Giovanni Guidetti met Bahar Toksoy, zij was toentertijd speelster van VakifBank, verruilde die club later voor Scandicci in Italië om daarna terug te keren naar Istanbul, waar ze bij stadgenoot Eczacibasi Vitra Istanbul ging spelen. Op 29 september 2016 werd hun dochtertje Alison geboren, dat was dus drie maand nadat Guidetti een vierjarig contract bij de Nevobo had getekend.

Laten we ook nog even stilstaan bij het feit dat de Nevobo begin november 2016, vier maand nadat het vierjarig contract met Guidetti getekend was, na een bespreking en evaluatie met hem besloot om het contract met eerste assistent bondscoach Saskia van Hintum niet te verlengen. Guidetti koos vanwege de financiën en een wijziging in de rolverdeling voor Cutinho, die toen nog tweede assistent was. Hij schoof door en zou de plaats van Van Hintum overnemen. We mogen er vanuit gaan dat er dus toen ook nog niets speelde voor wat betreft meer tijd bij zijn  gezin. 

Want anders zou deze keuze wel heel veel vraagtekens oproepen. Deze Gil Ferrer Cutinho zal nu ook wel gaan, want hij is met Guidetti gekomen en zal wel met hem meegaan naar de Turkse nationale ploeg. Nu we ons deze gang van zaken herinneren, bijtekenen en daarna vertrek van Hintum, dan is een beslissing om afscheid van Oranje te nemen moeilijk naar de buitenwereld te brengen.

Want op die momenten zal hij toch wel geweten hebben wat gezinsuitbreiding in combinatie met een functie als bondscoach bij Oranje, aan de andere kant van Europa, zou gaan inhouden. Met alle toptoernooien op komst, heel weinig thuis zijn in het internationale seizoen dus. Een man die alles tot in de perfectie voorbereid, die niet van verrassingen houdt, zal er toch wel aan gedacht hebben dat echtgenote en dochtertje het een drietal zomers nagenoeg zonder pa zouden moeten doen. 

Dan dringt zich bij ons de kip en het ei verhaal op. Ofwel was de wens om meer thuis te zijn er eerder  dan het aanbod om bondscoach van Turkije te worden, of kwam het aanbod om bondscoach te worden eerst en vloeide daaruit voort dat dit inhield dat meer tijd aan het gezin kon worden besteed. Een mooie reden om van functie te wisselen. De functie van bondscoach van Turkije is dan in heel veel opzichten, zowel sportief als privé,  een beter alternatief dan die functie bij Oranje.  Volleyballen kan de Turkse ploeg wel, dus het is niet zo dat hij meteen in een volleybal ontwikkelingsland aan de slag gaat. Dicht bij huis, dus een voor de hand liggende keuze als je meer tijd bij echtgenote en dochter wilt doorbrengen.

Als je weet dat het gezin op de eerste plaats komt en volleybal daarvan verdringt is de keuze helemaal niet moeilijk om voor je gezin te kiezen. Dan is er eigenlijk maar een keuze mogelijk. Moeilijk is dan om je keuze te communiceren met alle betrokkenen.  Want laten we eerlijk zijn, als je voor je gezin kiest, volstrekt logisch, dan laat je al die anderen die op je gerekend hebben, die hun sportieve toekomst voor een belangrijk deel aan jouw functioneren hebben gekoppeld, toch wel behoorlijk in de steek. En wordt dat ook wel als een beetje verraad gezien. Misschien wel meer dan een beetje.

Omdat het in Turkije en Italië al een beetje gonsde dat Guidetti voor gezin en Turkije zou kiezen / had gekozen werd het bericht op tweede kerstdag in Nederland wereldkundig gemaakt. We kunnen ons andere dagen voorstellen om dit te doen, helemaal als de Nevobo al zo’n 14 dagen wist hoe de vork in de steel zat.

Uiteraard had niemand dit zien aankomen en uiteraard betreurt iedereen zijn keuze, maar respecteert ook iedereen die. Dat zijn dan ook wel zo’n beetje de standaard reacties die we links en rechts lezen. En ook wij  betreuren het en wensen Guidetti veel succes voor de toekomst en vele uren in huiselijke sfeer. Heel volleyballend Nederland prees zich gelukkig met Guidetti als bondscoach, dat was dan gisteren in één keer afgelopen.

Maar het is vandaag gewoon een derde kerstdag, de wereld draaide vanmorgen gewoon door. De top 2000 telt gewoon verder af. Er is een kiezelsteentje in de volleybalvijver van Oranje gegooid, Guidetti wierp en het golfde eventjes. Hoe vaak komt het wel niet voor dat we denken dat we ‘alles op de rit hebben’. Sportief en in het gewone leven. En dan is er ineens die rimpel, een blessure, een ziekte, een zakelijke tegenvaller. Life goes on! Is er leven na Guidetti?  Ja,  er is leven na Guidetti, daarvoor is de Oranje damesploeg veel te goed. Hoeveel procent ook weer was de inbreng van een coach?

Nu alle coaches op de hele wereld de laatste twee jaren hebben kunnen zien wat de Nederlandse damesploeg in haar mars heeft lijkt ons dat er aan sollicitanten van niveau geen gebrek zal zijn. En natuurlijk weet de bond en de dames precies welke kwaliteiten de coach moet hebben. Of het een copy van Guidetti moet worden is dan nog maar de vraag, want dan zitten we over twee jaar weer zonder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.