Hamburg: Ongeslagen poulewinst Stam/Schoon, Piersma/ Bekhuis uitgeschakeld.

VoV, 23-08-2024. 14:19 uur. Het was opnieuw vroeg dag voor het duo Brecht Piersma/ Wies Bekhuis bij het FIVB Elite 16 toernooi in Hamburg. Als je om 8:00 uur moet spelen kun je natuurlijk niet om kwart voor acht een kop koffie nemen, naar het speelveld wandelen en gaan inslaan. Dat vergt wat meer voorbereiding dat even iets langer duurt. Hoe lang? We zouden het niet weten, maar wel iets langer dan hiervoor beschreven.

Het Italiaanse duo Valentina Gottardi/ Marta Menegatti was om 8:00 uur het duo aan de andere kant van het net. Nadat Piersma/ Bekhuis gisteren voor het eerst met het hoofdtoernooi van een Elite 16 hadden kennisgemaakt en een duidelijke nederlaag hadden gelden, ging het hen vandaag een  stuk beter af. Weliswaar weer opnieuw met 2-0 verloren, maar deze keer wisten ze het tot in de big points erg spannend te houden. De eerste set ging met 22-20 naar Italië, de tweede met 21-19.

In de eerste set maakten scores van beide duo leden van een 11-8 achterstand een 11-11 gelijke stand, ook de 15-12 achterstand kon daarna met o.a. een ace van Brecht Piersma bij 18-18 ingelopen worden. Italië kwam op setpoint bij 20-19, de volgende drie punten, waarvan er twee naar Italië gingen, kregen de duo’s via foutserves en een aanvallende fout gratis.

In set twee domineerden Brecht Piersma en Wies Bekhuis tot aan de technische time out bij 10-11 via o.a. de tussenstanden 2-5 en 5-8. Na de verplichte pauze was het een tijdje stuivertje wisselen aan de leiding met 12-11, 12-13 en 14-13. Bij 14-14, na de vierde veldwissel, hield Italië de leiding en kon het NL-duo op de side out steeds tot 18-18 gelijkmaken. Italië scoorde het side out punt en het breakpoint voor 20-18 en pakte vervolgens met 21-19 de set en met 2-0 de wedstrijd.

De tweede en laatste poulewedstrijd van Piersma/ Bekhuis ging tegen Thamela/ Victoria uit Brazilië.  Om een kans te behouden om in het toernooi te blijven moest die partij sowieso gewonnen worden. En in de eerste set was het BTN-duo goed op weg om in ieder geval de eerste setwinst op een hoofdtoernooi van de Elite 16 te realiseren.

Na de 9-9 liepen ze uit naar 9-15, waarbij Wies Bekhuis een drietal punten voor haar rekening nam. Met in die serie de technische en Braziliaanse tactische time out. Na de 11-16 kwam de klad erin voor het Nederlandse duo. Brazilië herpakte zich, was er bij 16-16 weer naast en nam de leiding na 17-18 over. Met 21-18 pakten ze de eerste set.

In set twee kwam het Nederlandse duo vlot met 6-0 achter, vocht zich knap terug tot een 8-6 tussenstand, maar moest Brazilië toen opnieuw laten gaan (13-8, 15-9). Piersma/ Bekhuis wisten echter niet van opgeven en vochten zich terug naar 16-14 en 19-17, voordat Brazilië de set met 21-17 besliste.

Piersma/ Bekhuis eindigen als laatste in hun poule en zijn met een FIVB Elite 16 ervaring uitgeschakeld.

Een uur na de duels van Piersma/ Bekhuis was de beach arena voor Katja Stam/ Raïsa Schoon voor hun eerste partij tegen het Braziliaanse duo Hegeile/ Vitoria, die hun eerste duel verloren hadden.

Stam/ Schoon behaalden in de eerste set een hele ruime 21-12 zege, waarvoor na de 3-3 stand in het begin via twee series van vier punten met o.a. aces van zowel Stam als Schoon, de basis werd gelegd. Na de 11-5 bouwden Stam/ Schoon verder aan een nog ruimere voorsprong. Tussenstanden 14-7 bij de technische time out, 19-11 bij de bigpoints, waarna een ace van Katja Stam de set met 21-12 besliste.

In set twee bood Brazilië meer weerstand. (8-6. 11-10). Na drie gratis punten na 13-10 kwam Brazilië bij 13-13 op gelijke hoogte, time out Nederland. Stam/ Schoon kwamen na de time out op 18-15 via een tweeslag van Katja Stam, Raïsa maakte 19-15. De set ging vervolgens met 21-18 naar Nederland. Met deze 2-0 zege waren Stam/ Schoon al zeker van de KO-fase van het toernooi.

Voor de poulewinst speelden Stam/ Schoon tegen het USA-duo Julia Scoles/ Betsi Flint, die ook op twee zeges stonden.

De eerste set werd een thriller die na een gelijk opgaande strijd (7-7, 12-14, 17-17) de toeschouwers vanaf de big points aan de stoelen gekluisterd hield. Eerst kwam USA na een aanvallende fout bij 18-20 op setpoint, daarna kwam Nederland via twee aanvallende fouten van USA op 20-20. Setpoints volgden voor USA en voor Nederland, waarbij een forse foutenlast aan weerskanten van het net. Na 24-25, 26-25, en 26-26 scoorde Katja Stam de 27-26 en blokkeerde ze de 28-26 voor de 1-0 tegen het zand.

In set twee nam Nederland een 5-1 voorsprong, USA ging in de time out, maar kon geen verandering brengen in de gang van zaken. Ze bleven in de achtervolging bij 8-6, 12-9 en 17-11. Twee aces van Julia Scoles brachten het verschil terug naar vier punten bij 18-14, vervolgens werd de marge twee punten bij 19-17, waarna de side out van Katja Stam en de ace van Raïsa Schoon de set met 21-17 en dus met 2-0 voor Nederland beslisten.

Stam/  Schoon slaan al poulewinnaar de tussenronde voor de kwartfinale over.