Hamburg: Twee NL-mannenduo’s naar KO-fase, Luini/ Penninga uitgeschakeld.

VoV, 23-08-202420:50  uur. Op de tweede dag van de poulewedstrijden bij het Elite 16 toernooi in Hamburg speelden de Nederlandse mannen duo’s vier wedstrijden, waarvan één Oranje-onderonsje tussen Boermans/ de Groot en van de Velde/ Immers.

Boermans/ de Groot begonnen tegen het Duitse duo Paul Henning/ Maximilian Just. De eerste set was best spannend nadat de duo’s in de aanloop naar de big points elkaar regelmatig aan de leiding afwisselden. Duitsland stond met 7-5 achter en 7-9 voor. Na drie kadootjes nam Nederland bij 13-12 de leiding weer over, en vervolgens zat er steeds tot aan setpoint bij 19-20 maar één puntje verschil in de tussenstanden. Setpoints waren er voor Nederland bij 21-20, 22-21, 23-22 voordat Stefan Boermans met een kill-block op de 24-23 stand de set kon beslissen.

Boermans/ de Groot haalden een achterstand van drie punten bij 9-12 in de tweede set met een serie naar 16-13 van het scorebord. Daarna lieten ze zich niet meer in de problemen brengen en na scores van Yorick de Groot voor 17-15 en 18-15 werd met 19-16 nogmaals van speelveld gewisseld. Yorick de Groot liet de 21-18 voor de 2-0 winst noteren.

Steven van de Velde en Matthew Immers hadden het Portugese duo Pedrosa/ Campos als eerste tegenstander. Eigenlijk gaven die alleen in de tweede set tot aan het midden van de set serieuze weerstand.

In de eerste set ging het via 4-3 naar 8-3 en 13-6. Dit ruime verschil werd met een afgetekende zege (21-14) afgesloten. In set twee bood Portugal tot 14-14 goed partij, vervolgens maakte Nederland het verschil, eerst naar 17-15 om daarna via 19-16 met 21-18 de set te winnen.

Beide NL-duo’s waren ongeslagen in hun poule en het onderlinge duel zou dus moeten uitmaken wie als poulewinnaar rechtstreeks naar de kwartfinale zou gaan en wie verwezen werd naar de tussenronde daarvoor.

De BTN-duo’s trakteerden de fans van het Nederlandse beachvolleybal op een zeer afwisselend en verschillend duel. De eerste set ging met overmacht (21-13) naar Boermans/ de Groot, die na de technische time out het verschil maakten.

De tweede set ging met 14-21 naar van de Velde/ Immers, nadat ze via de tussenstanden 2-5, 5-10 en 9-15 fors afstand hadden genomen. Matthew Immers liet het laatste punt op het scorebord zetten.

In de beslissende derde set lag het voordeel tot en met de derde veldwissel bij van de Velde/ Immers (2-3, 4-6, 7-8). Bij 10-10 waren Boermans/ de Groot ernaast, twee scores van Yorick de Groot maakten naar 12-10 een vooreerst beslissend verschil. Boermans zette matchpoint op het scorebord bij 14-11 en een foutserve van Matthew Immers besliste de set met 15-12 en de wedstrijd dus met 2-1.

Boermans/ de Groot worden ongeslagen poulewinnaar en gaan naar de kwartfinale, van de Velde/ Immers sluiten als tweede af en gaan naar de tussenronde.

Leon Luini en Ruben Penninga hadden gisteren twee duels verloren en speelden vandaag tegen Arthur/Adrielson uit Brazilië. Een 2-0 zege zou mogelijkheden geven om door te gaan naar de tussenronde.

De eerste set ging heel lang gelijk op met tussenstanden 4-4, 7-7, 10-11 en 13-15. Die laatste bij de vierde veldwissel in het voordeel van de Nederlanders waarop Brazilië de time out inging. Ze scoorden het eerste punt na de pauze, maar kregen er ook meteen drie tegen (14-18), bij 17-18 was het nog even spannend, echter met eerst een score van Leon Luini en daarna een van Ruben Penninga werd de set met 18-21 door Nederland gewonnen.

In de tweede set lag het initiatief lang bij Brazilië totdat na de 15-12 Nederland via o.a. een monsterblok van Penninga en een rake klap van Luini tot 15-15 terugkwamen. Brazilië ging naar de zijlijn en na die pauze maakten ze met een 6 om 1 score de set met 21-16 uit. Stevig blokkeerwerk zorgde voor de beslissende punten.

In de beslissende derde set namen Luini/ Penninga bij 8-10 de leiding over met een beslissend verschil. Daarvoor was Brazilië steeds aan kop gegaan. Na de 10-12   kwam Brazilië sterk terug via een monsterblok en een kadootje van Nederland werd het 13-12. Nederland kreeg na een blokpunt van Penninga bij 13-14 het eerste matchpoint. Daarop volgden er nog een aantal en ook eentje voor Brazilië bij 16-15. Maar op 18-19 had Brazilië geen antwoord op een opslag van Penninga en pakte Nederland dus de winst.

Helaas was deze zege niet voldoende om in het toernooi te blijven.