Hamburg: Twee zeges, twee nederlagen voor NL-mannenduo’s

VoV, 22-08-2024. 19:03 uur. Op de eerste dag van de poulefase kwamen de Nederlandse mannenduo’s alle drie in actie. Leon Luini/ Ruben Penninga speelden twee duels, Stefan Boermans/ Yorick de Groot en Steven van de Velde/ Matthew Immers één.

Boermans/De Groot vs. Pedrosa/ Campos uit Portugal werd een 2-0 zege voor het BTN- duo. In de openingsset ging het tot 10-10 gelijk op, daarna namen de Nederlanders afstand naar 16-10. Na de vijfde veldwissel bij 20-15 sloeg Yorick de Groot de bal hard binnen de lijnen aan de andere kant van het net tegen het zand voor de 21-15 en de 1-0.

In set twee maakte Portugal na de tweede veldwissel een viertal aanvallende fouten tot aan de technische time out, die met 13-8 inging. Na de 15-10 kon Portugal met een blokpunt de marge naar twee punten brengen bij 15-13, daarna namen de Nederlanders het heft weer in handen en via 17-13 en 19-15 kwamen ze bij 20-16 op matchpoint. Portugal serveerde fout na de 20-17 stand, en dus werd het 2-0 voor Nederland.

Van de Velde/ Immers speelden tegen het Duitse duo Henning/ Just. In de openingsset ging het lang gelijk op, bij de technische time out stond het 11-10 voor Duitsland na 7-7 en 4-3 tussenstanden bij de veldwissels daarvoor. Na de verplichte pauze liepen van de Velde/ Immers uit naar 11-15 en 13-18. Met een kill-block zette van de Velde Nederland op 15-20, een aanvallende fout van Duitsland maakte de set met 15-21 uit.

In de tweede set nam Nederland meteen een 0-5 voorsprong en in het verder verloop en de set bleven ze het gebeuren binnen de lijnen bepalen. Via 4-10 en 8-15 liep de score naar 15-20. Het kill-block van Steven van de Velde bezorgde Oranje de 15-21 setzege en de 0-2 wedstrijdwinst.

Mol /Sørum uit Noorwegen waren de eerste tegenstanders van Leon Luini en Ruben Penninga. Het werd een zeer interessant duel tussen de wereldtoppers en de Nederlandse ploeg, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi had gespeeld.

In de openingsset bleef het BTN-duo tot 13-12 in het spoor van de Noren, nadat ze een 12-8 achterstand op één punt na hadden goedgemaakt. De serie naar 16-12 dwong Oranje de time out in, waarna de Noren zich niet meer in de problemen lieten brengen. Na 20-15 kon twee keer verlies worden uitgesteld, vervolgens maakte Noorwegen de set uit. De 5 om 1 blokpunten maakten voornamelijk het verschil.

In set twee was er gedurende de hele set en in de verlenging daarvan sprake van een gelijk opgaande strijd tussen twee duo’s die maar heel weinig voor elkaar onderdeden. Tussenstanden 3-4, 7-7, 11-10, 14-14 en 17-18. Die laatste in het voordeel van Nederland. Noorwegen kreeg als eerste matchpoint (20-19), ook daarna volgenden nog drie mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Leon Luini kon steeds verlies voorkomen. Bij 23-22 maakte Ruben Penninga gelijk en blokkeerde vervolgens Nederland naar 23-24. Noorwegen kwam naast Neerland en met een ace en een blokpunt pakten ze de set met 26-24 en de wedstrijd dus met 2-0.

Het tweede duel van Luini/ Penninga speelden ze tegen Herrera/ Gavira uit Spanje, die hun eerste wedstrijd ook met 2-0 hadden verloren.

In de eerste set nam Spanje na de 11-10 tussenstand in hun voordeel bij de verplichte time out met een serie van zes punten afstand naar 17-11. Na 20-13 volgden nog vier punten die de teams voor elkaar scoorden, waarmee de set met 21-16 ten einde ging.

In set twee bleef het langer spannend. Opnieuw was bij de pauzestand één puntje verschil, maar nu in Nederlands voordeel. Spanje nam via  een aantal harde rake smashes afstand naar 15-13, bij 16-16 hadden Luini/ Penninga die achterstand met eigen punten weer ongedaan gemaakt. Daarna volgde een driepunter van Spanje (19-16), Nederland kon nog één keer scoren, maar de foutserve van Luini en de rake klap van Herrera maakten daarna een eind aan de set. 21-17 en dus 2-0 voor Spanje.