Het dilemma van Set-Up ’65 (deel III)
In de Maart 2013 uitgave van Volley Techno, het vakblad voor de volleybaltrainer, verscheen een drie pagina’s groot artikel van hoofdredacteur Han Bulten met de hierboven genoemde titel, waarin hij ingaat op het luxeprobleem dat ze in volleyballend Ootmarsum hebben. Vandaag de laatste aflevering, waarin de vroegere eredivisiescheidsrechter en huidig voorzitter René Bosch en Dick Grovenstein, voormalig selectietrainer en in het verleden voorzitter van de TC, aan het woord komen. Deze aflevering gaat over snelheid is geboden, met aandacht voor de Nevobo maatregelen inzake VERPLICHTE PROMOTIE en de TALENT TEAMS.
Snelheid is geboden.
Door een tweetal maatregelen van de Nevobo wordt Set-Up nu gedwongen om keuzes te maken. De eerste maatregel: De Nevobo heeft besloten dat de kampioen uit de Topdivisie verplicht is te promoveren. Moet je dan aan competitievervalsing gaan doen door met opzet wedstrijden te gaan verliezen? Na 21 wedstrijden staat Set-Up op de eerste plaats en de nummer twee, King Software VCN, heeft al te kennen gegeven niet te willen promoveren.
Een tweede maatregel van de Nevobo, die zijn schaduw vooruit werpt en waar in Ootmarsum flink over wordt nagedacht, is het (voorlopige) besluit dat Jong Oranje, trainend in Arnhem, volgend seizoen weer als team in de eredivisie zal uitkomen. Net zoals het enkele jaren geleden in de B – League ook gebeurde en het team bekend stond als het HAN – team.
Set-Up beschikt over een aantal speelsters die in Jong Oranje uitkomen. Maken deze speelsters de overstap naar het nieuwe HAN – team? Zij zullen een afweging moeten maken. En dan maakt het nogal wat uit of die keus voor die speelsters is: Eredivisie bij het HAN – team of Topdivisie bij Set-Up. Of dat ze kunnen kiezen tussen eredivisie bij het HAN – team of eredivisie bij Set – Up. In dat laatste geval spelen ze op hetzelfde niveau.
René en Dick zijn van mening dat blijven spelen bij Set-Up een meerwaarde heeft. “Ze kunnen dan hier blijven wonen en naar school gaan. Ze hebben hier hun sociale contacten en die kunnen ze dan houden. Daarnaast is het voor de ouders veel goedkoper. Spelen in Jong Oranje kost 5.000,00 euro. Welke ouder kan dat zo maar even betalen?
We kennen een ouder die op zoek is gegaan naar sponsors. Daarom denken wij dat veel ouders blij zijn als we hier we hier eredivisie kunnen aanbieden. Een ander argument dat genoemd wordt en waar ze van overtuigd zijn: “Je hoort te spelen in een team, waar ook oudere speelsters inzitten. Speelsters, die je ook eens op de kop geven. Zo wordt je hard gemaakt. Op die manier ontwikkel je je beter.”
Kortom in Ootmarsum hebben ze duidelijke opvattingen. Hoe het verder gaat? Een interessant proces om te volgen.
(Bron Volley Techno, uitgave maart 2013)