Het WK: Meedoen en de kans op winst?
Als u altijd hebt gedacht dat ‘deelnemen belangrijker is dan winnen’ alleen gold voor de Olympische Spelen hebt u het mis. Want als we naar de 24 teams kijken die zich voor het WK in Polen en Italië hebben geplaatst, lijkt dit ook zeer zeker op te gaan voor de organisatie van de wereldkampioenschappen. Zowel bij de mannen in Polen als vanaf 23 september bij de dames in Italië stonden / staan er in de eerste ronde een aantal teams, die er qua niveau niets te zoeken hebben en alleen bezig zijn volleybal PR voor hun land en de FIVB te bedrijven.
Niks mis mee hoor, maar verder deden / doen zij alleen als poulevulling mee. Landen als Kameroen, Egypte, Mexico, Venezuela en Tunesië, die in Polen hun schamele puntje(s) tegen de andere zwakke broeder in de poule haalden, hadden van meet af niet echt een goed vooruitzicht op een volgende ronde. Tegen hen konden de coaches van de tegenpartij ook hun vaste keuzes een dagje vrijaf geven.
Dat geldt straks ook voor het dames WK in Italië, waar deelnemende teams als Kameroen (27), Mexico (26), Kazakstan (24), Tunesië (28) en Azerbeidzjan (37) ons inziens weinig kans hebben om door de eerste ronde te komen. De Olympische gedachte lijkt ook hier belangrijker dan het winnen van een prijs.
Maar het maakt het WK wel tot een uiterst intensief gebeuren. Beginnen met zes teams in elke poule vergt het een en ander van de speelsters, zo net voor het begin van het nieuwe seizoen en net na de World Grand Prix en de Final Six. In zo’n fase telt elke wedstrijd minder, en elke rustdag meer. Of is het juist andersom?
Voor het WK in Italië, waarover wij uiteraard ook uitgebreid gaan berichten, hebben zich de volgende landen geplaatst, met tussen haakjes hun plaatst op de wereldranglijst.
Poule A: Italië (4), Duitsland (9), Dominicaanse Republiek (10), Argentinië (19), Kroatië (23) en Tunesië (28).
Poule B: Brazilië (1), Servië (8), Turkije (11), Canada (21), Kameroen (27) en Bulgarije (35).
Poule C: USA (2), Rusland (5), Thailand (12), Nederland (20), Kazakstan (24) en Mexico (26)
Poule D: Japan (3), China (5), Puerto Rico (16), België (17), Cuba (22) en Azerbeidzjan (37).
Als we de deelnemers zo bekijken lijkt ons toe dat de volgende fase (twee poules van acht teams ) redelijk concreet in te vullen is. Belangrijk is hoeveel punten de teams naar die poule meenemen, waarbij de punten tegen de ‘afvallers’ niet meer worden geteld.
Bijvoorbeeld als Oranje zich voor ronde twee plaatst en in de eerste ronde 6 punten behaalde tegen Kazakstan en Mexico en tegen de andere vier ploegen 2 puntjes vergaarde, gaan ze met die 2 puntjes door naar de tweede ronde. In die tweede ronde wordt de Oranje poule gekoppeld aan poule B, waarin het drietal Brazilië, Servië en Turkije zich wel zullen plaatsen. En dan begint het pas echt interessant te worden.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.