Vizier op volleybal

 

Hoe denkt u daar over?

Reggehal 29-03-2014 155 (Kopie)

Het viel ons op dat er afgelopen weekend in Groningen wel iets bijzonders gebeurde bij de thuiswedstrijden van New Nexus Apps Lycurgus (vs Peelpush) en Abiant Lycurgus (vs Kootfin Taurus). Iets waarvan wij denken, is het nou een incident of wordt het een gebruik? Uit kostenbesparing?

Hoe professioneel zijn we met volleybal in Nederland bezig? Wat verlangt een club (Stichting) van de coach en hoe vertaalt hij dat weer naar de spelers. Hoe vaak trainen ze?  Wat trainen ze? Hoe bereiden ze zich voor op een specifieke wedstrijd? Wat doen ze ervoor en wat net zo belangrijk is, wat laten ze ervoor? Hoe hoog is de professionaliteitgraad? Okay, de club weet dat de coaches hun team maximaal voorbereiden, elke wedstrijd weer. En zeker als er een belangrijk duel op de agenda staat. Er wordt niks aan het toeval overgelaten, elk detail is belangrijk, vanaf de door de week bestudeerde Ortec video’s tot en met het inslaan!

Wat mij dan erg verbaasd is hoe de Nevobo met een topwedstrijd omgaat, en dan doel ik op de arbitrage bij Abiant Lycurgus vs Kootfin Taurus. De wedstrijd begon om 20:00 uur, 1ste scheids D. Jettkandt, 2de scheids J.H. Lochtenberg, jurylid  F.G.A. Slijkerman, lijnrechters C.R. Modde en L.G. Polak – Bonea. Nog even ter herinnering die wedstrijd begon om 20:00 uur. Voorafgaand aan de Lycurgus vs Taurus confrontatie stonden de dames van New Nexus Apps Lycurgus tegenover Peelpush. Die wedstrijd begon om 16:30 uur. Jurylid F.G.A. Slijkerman, lijnrechters C.R. Modde en L.G. Polak – Bonea.

Snapt u waar we naar toe willen? Natuurlijk wil ik het drietal niet te kort doen, maar het lijkt ons toe dat je ’s avonds om 21:00 uur als lijnrechter en jurylid niet meer zo scherp bent bij de beoordelingen van je tweede wedstrijd dan dat je bij de eerste ’s middags om 16:30 uur was. Dat kan niet! Gevolg? De teams krijgen niet de professionals langs de lijn die ze verdienen, waar ze recht op hebben. De scheidsen hebben niet die professionele ondersteuning waar ze op rekenen, met als gevolg dat ze op dingen gaan letten die niet tot hun takenpakket behoren en hun takenpakket wellicht tekort komt.

Lijnrechters hebben een scherpe blik en een frisse kop nodig, net als al die anderen die aan het spelletje meedoen waar zij voor langs de lijn staan. En dat kan niet als ze er al een duel op hebben zitten, daarna een tijd hebben moeten wachten en dan aan een tweede wedstrijd moet beginnen. Als iemand ons wil aantonen dat zo’n voorbereiding niet van invloed is op de prestatie dan durven wij wel te beweren dat het BMI niet van invloed is op hoe een lijnrechter vlagt.  

Dit riekt naar amateurisme, heeft geen professionele uitstraling en als afdeling arbitrage van de bond moet je ten alle tijde voorkomen dat jouw vrijwilligers inzet van een discussie worden. Zo zien wij het, als u er anders over denkt mail ons via het contactformulier!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.  

PS: dat het niet helemaal een incident was blijkt ook wel uit de wedstrijden in Apeldoorn, waar W.H.M.M. Rooijakkers bij de wedstrijd Dynamo II vs Cito begeleider / beoordelaar was en bij Draisma Dynamo vs Landstede Volleybal de jury vormde.