Italië en Japan naar de finale VNL-dames

VoV, 22-06-2024. 18:02 uur. In de halve finale van de VNL-dames in Bangkok stonden als eerste Polen en Italië tegen over elkaar. Polen had gisteren in een vijfsetter van Turkije gewonnen, Italië had maar drie sets nodig om USA de baas te blijven.

Polen had in de poulefase met 3-0 van Italië gewonnen. Dat was in de eeste week, toen Italië niet met de volledige selectie present was. In hun halve finalestrijd was Italië een maatje te groot voor de Poolse ploeg. In de openingsset ging Polen even aan de leiding (1-3, 3-5) maar moest bij 8-5 vol in de achtervolging. De time out op 14-9 bracht geen wijziging, na de 16-13 liep Italië uit naar 19-13, ging bij 20-16 de time out in, en via Egonu en een blokpunt van Orro pakten ze de 25-18 zege.

In set twee nam Italië na 8-8 afstand. Eerst naar 11-8 en vervolgens naar 15-11 en 18-12. Sylla en Egonu, alsmede gekregen gratis punten bepaalden de eindstand via 21-16 op 25-17.

In de derde en laatste set was Italië opnieuw de dominant ploeg. Onder andere Sylla en Egonu zorgden voor een 12-7 voorsprong, een blok van Sarah Fahr zette het verschil bij 17-10 op zeen punten. Een lobje van Degradi maakte er even later bij 20-10 tien van. Met scores van Sylla en Fahr werd de set met 25-11 en de wedstrijd met 3-0 afgesloten.

Italië maakte het verschil met 12 om 2 blokpunten en een 11 om 19 foutenlast. Egonu werd met 22 punten de topscorer.

Bij Japan vs. Brazilië, dat in de poulefase in een vijfsetter met winst voor Brazilië was geëindigd, ging het ook nu weer gelijk op.

Japan nam in de eerste set via een onstuimig begin een 15-8 voorsprong, de ingevallen Bergmann scoorde vervolgens heel veel punten, waarna Brazilië bij 17-17 op gelijke hoogte kwam. Brazilië denderde door naar setpoint bij 21-24, echter had Japan de betere finish met vijf punten op rij voor 26-24.

In set twee nam Brazilië de leiding bij 11-12 over na scores van Gabi. Rosamaria sloeg haar team naar 14-17, een marge die Brazilië niet meer afstond in de rest van de set, die ze met 20-25 wonnen.

In de derde doorgang bouwde Japan in het middendeel van de set via scores van Wada en Koga een voorsprong van vijf punten op bij 19-14. Twee aces van Gabi maakten bij 22-21 de aansluiting, de drie punten op rij door Wada en Airi bezorgden Japan de 25-21 zege voor de 2-1 setstand.

In de vierde set kon Brazilië een 0-6 voorsprong nemen , die ze echter bij 10-10 ook weer kwijt waren. Brazilië liep uit naar 13-17, Japan besloot de inhaalrace bij 21-21 met de gelijkmaker. In de finale maakte Brazilië blokkerend via Carol en Ana Cristina de 22-25 winst perfect. Dus verlengen.

En dat werd een thriller. Japan had een geweldige start met een 7-1 voorsprong, Brazilië antwoordde met een geweldige inhaalrace tot aan 9-9, nadat er met 8-6 van speelhelft was gewisseld. Japan kwam met 13-11 voor, scoorde de 14-12 op de side out en maakte de set toen met 15-12 via een treffer van Ishikawa af.

Brazilië had op de eigen score een voordeel van 8 punten (92 om 84), maar speelde ook met een hogere foutenlast (24 om 15). Gabi en Wada werden met 21 punten de topscorers.

Japan dus naar de finale tegen Italië, Brazilië naar de strijd om het brons tegen Polen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.