Italië klopt USA in de tiebreak

Foto FIVB\

Bij de strijd tussen de nummer voorlaatst (Italië, 1 punt) en laatst (USA, 0 punten) bij de Final Six van de World Grand Prix in Sapporo stond er voor beide teams meer dan alleen de spreekwoordelijke eer op het spel. Ze hadden immers nog niet gewonnen, hetgeen in ieder geval voor USA uiterst teleurstellend was.

Italië begon goed, kwam met 7-5 voor, maar kreeg daarna de Amerikaanse verdediging niet meer  aan het wankelen. Murphy en Hildebrand gaven USA een serie prachtige punten tot aan 9-16, een 2/11 score na de 7-5 tussenstand. USA hield dit verschil vast, kwam bij 17-24 op setpoint, dat door Kelly Murphy bij 19-24 via het blok werd verzilverd.

Na een blokpunt van Valentina Diouf en het ace daarna had Italië een 8-6 voorsprong bij de eerste technische time out. De twee punten verschil stonden er nog toen de Amerikaanse bondscoach Karch Kiraly team USA op 12-10 naar de kant haalde. Bij de tweede rustpauze hadden Diouf en Guiggi Italië naar 16-11 geslagen, in de rally die volgde ging spelverdeelster Signorile door haar enkel en moest vervangen worden door Camera. Even draaide het wat minder, bij 19-19 was USA op gelijke hoogte, maar punten van opnieuw Diouf en Costagrande brachten Italië met 24-22 aan de leiding. USA sloeg uit en zette de 25-22 eindstand op het bord.

Via een 23-25 zege nam USA een 1-2 voorsprong in sets. In de derde set had USA vanaf het begin het initiatief  en ging constant ( 3-4, 8-11, 13-16, 17-20) aan de leiding. Rond de twintig was het erg eng, Valentina Diouf sloeg vanaf de diagonaal het ene na het andere punt binnen en hield haar ploeg op één puntje afstand bij 20-21, 21-22. De Italiaanse technische fout zette USA op setpoint bij 22-24, de aansluiting stelde verlies even uit, voordat de 23-25 eindstand werd bereikt.

Italië sleepte er in de vierde set een tiebreak uit. Na de 19-13 tussenstand bleven ze de set in de eindfase controleren.  Diouf en Costagrande smaakten de punten die in deze fase van doorslaggevende betekenis waren. Toen Diouf bij 23-18 haar 27ste punt van de wedstrijd binnensloeg en haar team daarmee op setpoint zette, kon de verlenging Italië normaal gesproken niet meer ontgaan. Het Italiaanse blok bevestigde dat met 25-18.

Het venijn zat ‘m in de finale van de tiebreak. Toen iedereen dacht dat USA de eerste winst binnen zou halen, werden de zenuwen het team te veel. Ze stonden de hele set voor (1-4, 3-6, 5-9, 8-10 en 10-14, time out Italië). Diouf scoorde haar 30ste punt van de wedstrijd, USA ging een drietal keren achter elkaar in de fout en bij 14-14 had Italië ineens alle kansen aan haar zijde. De 15-14 kwam via een in het net geslagen bal op de bordjes en even later blokkeerde Italië zich naar 16-14. De eerste winst was binnen, de regerend kampioen stapte weer met een nederlaag van het veld.