Italië stuurt USA naar huis, Polen klopt Turkije.

VoV, 21-06-2024. 18:15 uur. Na de twee kwartfinales van gisteren in Bangkok voor de VNL bij de dames werden vandaag de andere twee gespeeld. Italië had USA als tegenstander. Polen nam het op tegen Turkije.

Italië vs. USA werd een 3-0 zege voor Italië. USA bleef per set op 21, 21, en 23 punten steken.  In de eerste set nam Italië na 12-11 een 17-14 voorsprong en via 20-16 en 22-20 wonnen ze met 25-21. Egonu, Sylla en Fahr hadden met 5, 4 en 4 punten in deze set een belangrijk aandeel in de zege.

In de tweede set kon Italië het verschil maken na 15-14. De vier punten verschil bij 20-16, 22-18 en 24-20 lieten ze zich niet meer afpakken. Opnieuw had Egonu met 7 punten in deze set een belangrijk aandeel in de eigen score van 19 punten.

In set drie was de Amerikaanse foutenlast een maatje te groot. Dat konden ze met de eigen score niet compenseren. Ze scoorden weliswaar vijf eigen punten meer (15 om 20) maar gezien de 1 om 10 foutenlast ging de zege met 25-23 naar Italië.

Egonu werd met 20 punten topscorer. De 10 om 23 foutenlast was medebepalend voor de Italiaanse winst.  Italië is dus door naar de halve finale.

Polen vs. Turkije werd een thriller van het zuiverste soort, waarbij de hanterende kampioen op een nederlaag werd getrakteerd en naar huis kon. Polen won met 3-2.

In de eerste set pakte Turkije met twee series van zes punten het verschil voor de winst. Eerst van 12-9 naar 12-15 en toen Polen bij 18-18 weer op gelijke hoogte was volgde er een reeks naar 18-24. De set ging met 20-25 naar Turkije.

Polen herstelde zich in de tweede en derde set. In de tweede werd het na 19-14 bij 23-22 nog weer spannend, maar twee blokpunten zorgden voor de Poolse winst. In de derde set had Polen bij 20-14 ook veel voorsprong, die echter tot drie punten slonk bij 21-18 en 23-20. Een blokpunt van Stysiak en een Pools ace beslisten de set. In de vierde set kwam Turkije ruim voor (13-18, 15-21) en kon dat verschil tot aan het eind vasthouden (19-25),

De tiebreak werd een gevecht tussen Stysiak/ Korneluk aan Poolse kant en Vargas/ Karakurt aan de Turkse kant. Mid Korneluk blokkeerde in het begin een aantal keren Vargas en Karakurt af, waardoor Polen van 3-3 kon uitlopen naar 7-3. Bij 8-5 werd er van speelhelft gewisseld, na 12-7 sloegen Vargas en Karakurt Turkije naar 12-11. Die serie kon Smarzek stoppen (13-11), waarna twee breakpoints voor de 15-11 winst zorgden.

Aan Turkse kant was Vargas met 39 punten de absolute uitblinker, maar Polen gaat strijden voor de medailles en Turkije kan naar huis.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.