Japan en Brazilië naar halve finale VNL-dames

VoV, 20-06-2024. 18:03 uur. Vandaag is er in Bangkok een begin gemaakt aan de KO-fase van de play-offs in de VNL bij de dames. De Top 7 na de poulefase en gastland Thailand plaatsten zich daarvoor, Nederland viel daarvoor net buiten de boot.

China vs. Japan en Thailand vs. Brazilië stond voor vandaag op het programma. Morgen komen de Europese ploegen in actie. Italië vs. USA en Polen vs. Turkije.

China vs. Japan:

Japan was het eerste team dat zich voor de halve Finale van de VNL plaatste. Tegen China pakten ze met een 0-3 zege het ticket voor de laatste vier. Setstanden 21-25, 21-25 en 22-25.

In de eerste set ging China in de big points te vaak in de fout zoals bij 20-20 naar 20-22, en de foutserve voor de 21-24 stand. In de tweede set had Japan bij 17-17 een achterstand van drie punten bij 12-9 weggewerkt, met een ace van Airi gingen ze bij 17-19 aan de leiding, China wist nog tot 19-20 in te lopen, maar verloor daarna met 21-25.

En in de derde set slaagde China erin een aantal keren een achterstand van een paar punten weg te werken. Zo werd 14-16 een 17-17 tussenstand en maakten ze na 18-20 bij 20-20 gelijk. Ishikawa van Japan was in de eindfase van de set scorend heel belangrijk met drie punten tot aan 21-23 en ook de 22-25 nam ze voor haar rekening.

Thailand vs. Brazilië

Gastland Thailand bood stevig verzet tegen het in de poulefase van het VNL-toernooi bij de dames ongeslagen gebleven Brazilië. De eerste set werd met 21-25 door Brazilië gewonnen, daarop volgden zeges met 20-25 en 23-25. Maar makkelijk was het niet.

Thailand kwam in de eerste set na 10-10 op achterstand door scores van Ana Cristina en Rosamaria (10-12). Dezelfde speelsters tilden het verschil na de 16-17 tussenstand naar 16-19, waarna de marge van drie punten tot 20-23 op het scorebord bleef staan. Met een ace zette Roberta Brazilië op setpoint, dat na de Thaise side out werd verzilverd (21-25).

In de tweede set had Brazilië bij 11-15 en 15-19 een ruime voorsprong. Na een ace van Roberta (18-23) en een blokpunt van Carol (19-24) sloeg Rosamaria Brazilië naar de 20-25 en de 0-2 voorsprong.

In de derde set kwam Thailand van een 16-19 achterstand terug naar 19-20, time out Brazilië, en ging bij 22-21 aan de leiding, tweede time out Brazilië. In een geweldige rally waarin Thailand drie keer blokkerend een punt voor Brazilië voorkwam en bij het vierde blok daarmee scoorde werd het 23-21 en zag het er naar uit dat er een vierde set zou volgen. De 6.250 Thaise fans op de tribune wilden dit maar al te graag, maar Rosamaria, Ana Cristina en Carol lieten dat niet gebeuren en met vier punten op rij pakte Brazilië de 23-25 setzege voor de 0-3 wedstrijdwinst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.