Jeugd Oranje Jongens verliest ook met 3-0 van Portugal

VoV, 26-06-2024. 5:55 uur. De tweede tegenstander voor Jeugd Oranje Jongens bij het WEVZA-toernooi in Palencia, Spanje was Portugal. Na het verlies (3-0) tegen Duitsland was de Oranje Jeugd erop belust revanche te nemen en tegen de Portugese leeftijdsgenoten een goed wedstrijd af te leveren. En die met winst af te sluiten. Het pakte mede door de zeer hoge foutenlast anders uit.

In de openingsset kwam Oranje vlot op een 3-5 voorsprong, echter een drietal kadootjes en een Portugees blok veranderden de stand naar 8-5. Nederland ging bij 11-7 de time out in, het eerste punt na die pauze was ook voor Portugal, waarna een serie van drie Nederlandse punten het verschil tot twee punten terugbracht bij 12-10. Een smash in de brievenbus en een aanvallende Portugese fout maakten even later 13-12.

Oranje kreeg na 14-13 de pass niet onder controle en keek binnen de kortste keren tegen een 20-13 achterstand aan, Portugal liep na 21-15 uit naar setpoint bijĀ  24-15 en met een Nederlandse foutserve werd de eerste set winnend door hen afgesloten.

In de tweede set ging het al heel snel de verkeerde kant op voor Oranje. Bij een achterstand van 13-3 haalde trainer/ coach Arne Hendriks de ploeg naar de zijlijn. Het verschil liep op tot 11 punten bij 16-5, daarna kwam Oranje sterk terug in de wedstrijd. Via een 2 om 9 score werd de tussenstand naar 18-14 getild, en vervolgens zorgden o.a. twee Nederlandse aces ervoor dat de marge bij 22-19 nog slechts drie punten bedroeg. Echter herpakte Portugal zich op tijd, op setpoint bij 24-20 maakte een Nederlandse foutserve een eind aan de set.

Oranje kende een goed start in de derde set, sloeg zich met eigen punten na de 4-5 naar een 4-8 en 5-9 voorsprong. Daarna volgde een festival aan fouten bij Nederland. Via o.a. een stuk of vier foutserves, drie door Portugal verzilverde overpasses en een aantal aanvallende fouten kreeg Portugal heel veel gratis punten bijgeschreven tot aan de 18-18 gelijke stand. In een spannende finale kon Oranje een 22-20 achterstand bij 22-22 ongedaan maken.

En ging bij 23-22 de time out in, kwam op gelijke hoogte (23-23) en leek de wedstrijd na een netfout met 25-23 te verliezen. Hevige protesten maakten de winst van Portugal ongedaan en de set werd vervolgd met 24-23 voor Portugal. Oranje maakte gelijk, maar een foutserve en een ace bezorgden Portugal alsnog de winst met 26-24.

Vandaag speelt Oranje tegen gastland Spanje.