Jeugd Oranje sluit EK als zevende af

17vsPolen

VoV, 09-04-2017. 18:40 uur. Jeugd Oranje heeft het EK  U18 met een zevende plaats afgesloten. Tegen Polen werd met 3-1 gewonnen. Voor de laatste wedstrijd Oranje wedstrijd van dit EK stuurde bondscoach Julien van de Vyver de volgende zeven speelsters het veld in: Sarah van Aalen (spelverdeler), Lisa Nobel (diagonaal), Indy Baijens en Demi Korevaar (middens), Hester Jasper en Rianne Vos (passer/lopers) en Susanne Kos (libero). Vos verving de lichtgeblesseerde Dagmar Boom.

Vanaf het begin van de wedstrijd domineerde Jeugd Oranje de wedstrijd. Lisa Nobel (6 punten) en Indy Baijens (5 punten) waern in de eerste set nadrukkelijk scorend aanwezig. Polen kwam in het middendeel ver achter (9-18 waarna Nederland regelrecht op setwinst afkoerste. Sarah van Aalen scoorde met een tweede bal 11-23, twee foutserves maakten er even later 12-24 van en met een uitgeslagen aanval schonk Polen Oranje de set. Met 21 eigen punten tegen 6 eigen punten van Polen was wel duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijnen lagen.

De tweede set bleef Oranje zwaar dominant. Ze liepen uit naar 11-3 en 19-9 en slotend e set met opnieuw 25-12 af. In deze set kregen ze wat meer hulp van Polen, 9 punten precies, maar met opnieuw Lisa Nobel als de meest scorende speelster kwam Oranje geen enkel moment in de problemen.  Bij Polen werd blokkerend en serverend niet gescoord, hun productie beperkte zich tot 6 aanvallende punten uit 25 set ups. Oranje was heer en meester.

Met 2-0 voor, grote verschillen, kan Nederland dat verschil blijven maken of weten de Polen iets terug te doen, dat was wat de fans bezighield. Ja, dat laatste was het geval. In de derde set gingen de teams gelijk op door vooral de inbreng van de 2:00 meter lange Julia Szczurowska, die in haar eentje in de ze set 11 punten voor haar rekening nam. Aces van Polen verandereden een 15-14 achterstand in een 15-16 voorsprong, op 18-20 ging Oranje de time out in, hetwelk de Polen op 21-20 volgden. De 22-20 achterstand werd omgezet in een 22-23, de set werd met 23-25 gewonnen.

Lisa Nobel en Rianne Vos werden de meest scorende Oranje speelsters ind eze set, beide 4 keer, Oranje kwam op de eigen score met 14 om 22 punten duidelijk te kort, onder andere door 7 Poolse aces in deze set.

In de vierde set ging het er voor Oranje om de wedstrijd af te maken en het niet op een tiebreak te laten aankomen. Winnen betekende immers plaatsing voor het EYOF.

Oranje had het moeilijk in de vierde set. De Polen vochten voor dezelfde kans als Oranje en waren niet van plan om zich gemakkelijk gewonnen te geven. Via de tussenstanden 3-5, 7-9, 11-13 gingen ze bij de tweede technische time out met 15-16 aan de leiding. Oranje kwam op 20-16, mede door een rode kaart voor Polen, maar zag de voorsprong vervolgens als sneeuw voor de zon op een mooie voorjaarszondag verdwijnen, Polen ging erop en erover, Via 21-18 naar 21-22. Oranje counterde 23-22, Polen maakte gelijk en hielp Oranje vervolgens met een foutserve en een uitgeslagen aanval aan de winst.

Lisa Nobel werd met 19 punten topscorer bij Oranje. Julia met de moeilijke naam kwam tot 23 treffers.

Nederland wordt dus zevende en heeft zich daarmee geplaatst voor het European Youth Olympic Festival (EYOF), dat van 23 t/m 29 juli plaatsvindt in het Hongaarse Gyor.