Kalinko Heren 1 op karakter naar zege

1617Kalinkoh1waterlanders

VoV, 17-10-2016. 6:48 uur. De mannen van Kalinko bewijzen wederom divisiewaardig te zijn. Op vechtlust en karakter werd een schijnbaar kansloze 0-2 achterstand tegen Waterlanders uit Nieuwkoop omgebogen in een prachtige 3-2 overwinning.

Door het missen van vaste basisspelers Romeo Tuinman (spelverdeler) en Ard Pronk (midden) leek de wedstrijd bij voorbaat erg lastig te worden. De eerste twee sets volgden ook precies dit verwachtingspatroon. Kalinko leek in de gewijzigde formatie het tempo van het team uit Nieuwkoop niet bij te kunnen houden en verloor de eerste twee sets kansloos (18-25, 20-25). Met slim wisselen en echt Haagsche vechtlust wist de thuisploeg echter het initiatief naar zich toe te trekken en won alle drie de volgende sets (26-24, 26-24, 15-12), om zo de tweede overwinning van het seizoen veilig te stellen.

De startende basis bestond deze keer uit Frank Pronk, Natanael Eugenia, Robin Westerman, Rowan Merema, Bart van den Broek, Kaj de Groot en libero Nathan van Adrichem. Voor het ontbreken van Tuinman had coach Gerard van Dop een creatieve oplossing bedacht met Frank Pronk en Arnout Verheij die elkaar af zouden wisselen in het voor en achterveld. Zo kon optimaal gebruik worden gemaakt van hun respectievelijk goede service en sterke blokkering. De hoop was op deze manier grip te kunnen krijgen op het naar verwachting sterke aanvallende spel van Waterlanders heren 1.

In de eerste twee sets kwam die sterke aanval ook goed naar voren. De bezoekers hielden het tempo zo hoog dat de blokkering van Kalinko dit vaak niet goed bij kon houden en de arbitrage een uitzonderlijk hoog aantal net- en voetfouten moest affluiten. Ook liet de organisatie in de verdediging te wensen over, waardoor de ploeg regelmatig goed verdedigde ballen niet in eigen punten kon omzetten. Alleen diagonaal Eugenia viel op met een hoog scoringspercentage, maar kon niet voorkomen dat de eerste twee sets met duidelijke cijfers verloren gingen.

Het begin van de derde set was dan ook een goede mogelijkheid voor de coaches om hun tactische kwaliteiten te laten zien. Door de goed spelende Eugenia naar de buitenkant te verplaatsen en Merijn Wijngaard in te brengen op diagonaal creëerden ze een nieuwe impuls in het spel. Dit resulteerde in hernieuwd vertrouwen en vechtlust. Ballen die eerst simpel werden weggegeven werden nu met overtuiging ook uit moeilijke hoeken afgemaakt. Zo wist de ploeg gelijk op te gaan met de tegenstanders en aan het eind zelfs de setwinst naar zich toe te trekken.

In de vierde set leek het initiatief definitief gekeerd te zijn. De mannen van Kalinko waren vastbesloten om, in tegenstelling tot vorige week, deze keer niet met één set tevreden te zijn. Door de pass-statistieken van assistent-coach Berry van Leeuwen werden de Waterlanders met de service flink onder druk gezet. Daarnaast wist Wijngaard bijna elke set via het blok te verzilveren. Hierdoor behielden de Scheveningers de hele set een kleine voorsprong. Ondanks een gelijke stand op 24-24, bleven de mannen overtuiging houden in hun spel en maakten De Groot en Verheij samen met een prachtig killblock de setwinst definitief.

De beslissend vijfde set begon enigszins ongelukkig toen inval-aanvoerder Merema per ongeluk koos voor ontvangen in plaats van serveren. Hierdoor had coach Van Dop een verkeerde basis opgesteld en zag zich genoodzaakt te wisselen al voordat het eerst punt gespeeld was. Dit deerde het vertrouwen echter niet en na deze valse start werd gelijk al een 4-0 voorsprong behaald, die de rest van de set bleef behouden. Na een foutservice van Wijngaard op het eerste matchpoint bleek het tweede wel voldoende voor een glorieuze overwinning.

Na afloop was de sfeer dan ook uitgelaten. Teammanager  Nidal al Qaq: “Dit zijn de mooiste overwinningen. Twee weken geleden hebben we misschien meer punten behaald, maar dit voelt toch het lekkerst!”. De hoop is dat het team het benodigde vertrouwen haalt uit deze overwinning voor de komende wedstrijd. Aangezien de geplande wedstrijd tegen koploper Vives van 22 oktober hoogstwaarschijnlijk wordt verplaatst, zal dit de uitwedstrijd tegen Nesselande zijn op 5 november om 16:15, in sporthal Swanla in Zevenhuizen.