Kwartfinale voor van de Velde/ Immers, Boermans/ de Groot uitgeschakeld

VoV, 25-05-2024. 3:03 uur. De Nederlandse mannenduo’s Immers/ van de Velde en Boermans/ de Groot speelden ieder twee poulewedstrijden gisteren. Immers/ van de Velde hadden een zege behaald op de openingsdag, Boermans/ de Groot leden een nederlaag.

Immers/ van de Velde begonnen tegen Ahman/ Hellvig, waarvan ze dit jaar in Tepic met 2-1 en in Doha met 2-0 hadden verloren. Maar deze keer troefden ze het Zweedse duo voortreffelijk af.

In de openingsset ging het gelijk op tot in de big points. Veldwissels waren er o.a. bij 3-4, 6-8 en 10-11. Ook na 17-17 bleven de teams aan elkaar gewaagd en was het uiteindelijk Immers/ van de Velde die met 23-21 aan het langste eind trokken.

In set twee leken de Zweden bij 8-13 regelrecht op de tiebreak af te koersen. Echter schakelden Immers/ van de Velde een tandje bij en dwongen Zweden bij 11-14 de time out in, waarna ze bij 17-16 de leiding overnamen. Zweden kreeg bij 19-20 het eerste setpoint. Vier keer op rij konden Immers/ van de Velde het setpoint ongedaan maken, maar na 23-24 maakte een Nederlandse netfout een eind aan de set.

In de tiebreak sloeg van de Velde met een geweldige powerhit de stand naar 6-4 en vervolgens scoorde ze zes punten op rij middels blokpunten van Steven van de Velde, fouten van Zweden en een rake klap van Matthew Immers. Na de 12-4 nam Matthew Immers de laatste drie punten tot 15-7 voor zijn rekening.

In hun tweede partij waren Partain/ Benesh uit de USA hun tegenstanders. Begin deze maand had het BTN-duo in Brasilia met 2-0 van dit Amerikaanse duo gewonnen. In Espinho hadden ze drie sets nodig om de baas te blijven.

In de eerste set gaf USA tussen de eerste en tweede veldwissel (tussen 3-4 en 9-5) maar liefst vier punten weg, na de Amerikaanse time out op 11-6 gaf Nederland er drie terug tot aan de technische time out bij 12-9. Oranje bleef met o.a. rake klappen van Immers het voordelige verschil houden (16-12), begon met 18-14 aan de big points, en kreeg daarna de laatste drie punten voor de 21-15 eindstand van USA cadeau.

In de tweede set kon USA via 16-21 de tiebreak afdwingen. Na de 4-3 verloor Oranje de grip op de set en moest bij 4-6 in de achtervolging. Het verschil bleef, bij 12-14 bedroeg het nog steeds twee punten. Nederland scoorde daarna alleen vier side punten, USA wist er zeven te laten noteren, waarvan Nederland er vijf op het scorebord zette.

Immers/ van de Velde mogen we ondertussen een geroutineerd tiebreak duo noemen, de vorige twee duels werden tevens via de derde set gewonnen en ook tegen USA was er winst. Met 15-7. Met series na 4-3 (naar 7-3) en 9-7 naar 15-7 pakten ze de derde winst in de poulefase en het ticket voor de kwartfinale, waarin de winnaar van het KO-duel tussen Bryl/ Losiak vs. Cottafava/ Nicolai de tegenstander wordt.

Boermans/ de Groot hadden na het verlies tegen Bryl/ Losiak op de eerste toernooi dag nu het Duitse duo Ehlers/ Wickler, dat ook de eerste wedstrijd had verloren, als tegenstander. De laatste drie onderlinge duels werden door de Duitsers gewonnen, er lag dus een pittige opgave op het BTN-duo te wachten.

Dat bleek ook wel. Na 11-11 in de eerste set nam Duitsland een 11-14 en 14-17 voorsprong. Boermans/ de Groot konden bij 16-17 en 17-18 de aansluitende treffers scoren, maar verder kwamen ze niet. De set ging met 17-21 naar de Duitsers.

In set twee ging Oranje bij 4-7 achter de time out in, hetgeen geen voordeel opleverde. Een aantal aanvallende fouten van Oranje zette de stand op 6-11, met 8-13 was er de verplichte time out. Na 8-14 tot 12-18 scoorden beide teams om de beurten. Boermans blokkeerde 14-18 tegen het Portugese zandstrand, waarna Duitsland met drie punten op rij de set met 14-21 en de wedstrijd met 0-2 besliste.

Als laatste Nederlandse partij op vrijdag speelden Boermans/ de Groot tegen Nicolaidis/ Carracher, dat zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi had geplaatst. De duo’s speelden nog niet eerder tegen elkaar.

Blijkbaar was het niet het toernooi van Boermans/ de Groot, want na twee eerdere nederlagen in de poule verloren ze ook de derde wedstrijd. Met 0-2 via de setstanden 18-21 en 13-21.

Tot 18-18 in de eerste set waren de teams aan elkaar gewaagd. Standen bij de veldwissels waren 3-4, 7-7, 11-10 en 17-18. Na de 18-18 maakte de tegenstander de set in een keer uit. In set twee maakte de serie van 14-15 naar 14-20 het verschil. Dat was te groot om ongedaan te maken en Nederland verloor met 15-21, werd laatste in de poule en was daarmee uitgeschakeld voor verdere deelname.