Landstede laat Dynamo kansloos

Rivo H1 - Dynamo H1 , 23-11-2013 145 [1600x1200]Vooraf leek het een topduel te worden: de nummers twee en drie, beide in het bezit van evenveel punten, tegen elkaar. De eeuwige rivalen, sinds jaar en dag leverde het spectaculaire wedstrijden op. In de reguliere competitie wist Draisma Dynamo zowel uit als thuis van Landstede Volleybal te winnen, dus de Zwollenaren hadden iets recht te zetten. Bovendien verloren de mannen van oud – Draisma Dynamo coach Redbad Strikwerda afgelopen week hun eerste wedstrijd in de kampioenspoule terwijl de Apeldoorners hun uitduel in Houten wonnen. Daarbij ook nog eens de diverse spelers én coaches die voor beide teams speelden, dus alle ingrediënten voor een spannend duel waren aanwezig. Hoe anders liep het…

Na de overwinning afgelopen woensdag zag interim – coach Jorg Radstake geen reden zijn basis te wijzigen, dus hij startte weer met Frank Lubberts, Bas Swinkels, Stefan Taanman, Freek Michel, Renzo Verschuren, Jarik Niebeek en libero Hugo Rijken. Het zevental begon echter bijzonder ongelukkig aan de wedstrijd en stond in mum van tijd behoorlijk achter. Op 4-9 vroeg Radstake dus maar een time-out aan.

Z’n opponent aan Zwolse zijde, Redbad Strikwerda, deed hetzelfde toen de thuisploeg weer wat dichterbij kwam (8-10). Na een tweede uitlooppoging van de gasten (10-16) was het weer de beurt aan Radstake om de zoemer in te drukken. Draisma Dynamo zag echter geen kans de kloof opnieuw te dichten, sterker nog: deze werd alleen maar groter. Vooral blokkerend overklasten de Zwollenaren hun opponenten. Set 1 eindigde met een, voor de thuisploeg en het thuispubliek, teleurstellende 16-25.

Niet direct reden tot paniek, maar wel reden om het anders (lees beter) aan te pakken in set 2, waaraan met het basisteam werd begonnen. Echter voltrok het scenario van de eerste set zich opnieuw, en Draisma Dynamo kwam direct weer op achterstand. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Radstake vroeg in een time-out vluchtte (2-7). Op 3-10 oordeelde de Apeldoornse coach dat het in deze samenstelling niet meer ging lukken en gooide hij het roer om. Swinkels en Lubberts moesten het veld ruimen ten faveure van Jord Brethouwer en Johan Oosting.

Drie Zwolse punten later (3-13) stond Draisma Dynamo alweer voor dertig tellen aan de zijlijn omdat Radstake z’n team nog wat aanvullende opdrachten wilde meegeven. Het verschil werd vervolgens niet meer groter, en vanaf 12-22 maakte de thuisploeg zelfs een kleine serie waarna op 15-22 Strikwerda z’n mannen even naar de kant haalde. Na deze onderbreking keerde Michel aan Apeldoornse zijde niet meer terug in het veld: een onwillige knie hinderde hem nog verder te spelen. Michiel Hagen werd de nieuwe passer/loper. Het werd zelfs nog 16-22, maar het kwaad was reeds geschied. De Zwollenaren hengelden eenvoudig de set binnen met 18-25.

Radstake liet de ploeg waarmee hij set twee was geëindigd staan in de derde set, dus met Brethouwer, Oosting en Hagen. Voor het eerste in de wedstrijd kwam de thuisploeg op een (uiterst kleine) voorsprong, maar die werd nog niet halverwege de set al weer teniet gedaan door Landstede. De Zwollenaren sloegen voor het eerst in deze set een gaatje (11-14) en de Apeldoornse zoemer klonk al weer ten teken van een time-out. Op 13-16 kwam Hagen aan service, maar de Apeldoornse coach liet dit klusje aan Dwin Brouwer over.

Zonder succes keerde de middenman weer terug naar ‘het trappelhok’ en kwam Hagen terug binnen de lijnen. Even gloorde er hoop bij de Apeldoornse toeschouwers toen 18-20 op de scoreborden verscheen. Strikwerda nam geen enkel risico en vroeg een time-out aan. Deze bleek wel succesvol want het werd 18-22. Nog één keer greep de coach van de thuisploeg in middels een time-out, en daarna was het Apeldoornse verzet gebroken: 19-25.

Volkomen terecht namen Redbad Strikwerda en z’n ploeg de felicitaties in ontvangst. Geen moment waren de Zwollenaren in gevaar geweest en geen moment had de thuisploeg aanspraak kunnen maken op zelfs ook maar een punt. Landstede kan voortborduren op het succes van vanavond terwijl er voor Draisma Dynamo nog een hoop werk te verzetten is. En daarbij is het te hopen dat de selectie fit is en fit blijft, want aanstaande dinsdag staat de volgende wedstrijd al op het programma.

Draisma Dynamo zal dan afreizen naar Veenendaal voor een duel tegen Prins/VCV, de ploeg die vanavond na een zware vijfsetter in Houten maar nipt verloor van Kootfin/Taurus. De derde wedstrijd vanavond ging tussen Abiant Lycurgus en Rivo Rijssen. De Groningers wonnen thuis – toch wel een beetje verassend – met 3-0 van Rivo Rijssen, en die laatste ploeg is dan weer volgende week zaterdag de tegenstander van Draisma Dynamo in Omnisport. De wedstrijd in Veenendaal begint dinsdag om 19.30 uur, het duel in Apeldoorn volgende week zaterdag op het vertrouwde tijdstip van 20.00 uur.

(Bron website Draisma Dynamo. Archieffoto Jan van den Noort)