Langhenkel Orion wint topper in 2B

DickLomanRSZOriond1RSZNa weken ploeteren en zwoegen en veel (te veel) vijfsetters was er in de alles of niets wedstrijd eindelijk weer een 4-0 overwinning te vieren voor Langhenkel Orion dames 1. Vanzelf ging het zeker niet en drie van de vier sets waren met het kleinst mogelijke verschil en twee daarvan vanuit achterstand ongebogen in winst. Volle tribunes in de Rozengaarde, veel oranje Orion sjaaltjes en een wedstrijd, die paste bij deze entourage.

Vooraf was al duidelijk voor iedereen: het was erop of eronder voor Orion dames 1. Dikke winst op WSV zou alle mogelijkheden weer opleggen voor de Doetinchemse ploeg. Nipte overwinning of verlies zou min of meer einde kansen op de eerste en wellicht 2e plek zijn. De ploeg was hiervan op de hoogte en kon dit zaterdag omzetten in een dadendrang die groter was dan de afgelopen wedstrijden.

In de eerste set kwam WSV op een vier punten voorsprong door simpelweg minder fouten te maken. Daarna krabbelde Orion weer dichterbij door wat meer controle te krijgen in de verdediging op 16-16 was het gaatje gedicht en ontstond een spannende slotfase waarbij de serve van Langhenkel Orion gecombineerd met de aanvalskracht de uiteindelijke 25-23 winst opleverde en enige opluchting.

Deze opluchting aan Orion kant zette zich door in set 2. Orion kwam redelijk op dreef en met name de serve machine kwam goed op gang in deze set en dat leverde een verhoogde foutenlast op aan WSV kant. Tevens was de blokkering van de ploeg van Dick Loman beter en zorgde steeds vaker voor de uitschakeling de 2e tempo middenaanval van WSV. De set ging met 25-20 naar Orion en de 2-0 voorsprong stond op het wedstrijdformulier.

De wetenschap dat eigenlijk bij deze stand nog niets echt gewonnen was en dat dat pas bij winst in set 3 het geval zou zijn maakte set 3 bij voorbaat cruciaal voor Langhenkel Orion dames 1. Iedereen bij Orion was zich hiervan bewust maar het leek erop dat dit voor het eerst in deze wedstrijd verlammend werkte op de Doetinchemse dames. Naar het einde van de set was er de 16-21 achterstand en de spanning was te snijden in de Rozengaarde. Wat de laatste wedstrijden niet optimaal was lukte zaterdagmiddag wel. De strijdlust en onverzettelijkheid kwam terug, de foutenlast ging bijna naar het nulpunt en de ene na andere knetterende serve en aanval landde in het WSV veld. Orion ging erop en erover. Ter illustratie vanaf 16-21 maakte Orion 9 punten en WSV 2 en dus stond de 25-23 setwinst en de 3-0 op het bord.

Opnieuw opluchting en deel 1 van de missie geslaagd, er was nu in ieder geval teruggewonnen op WSV qua punten op de ranglijst. Maar vervolgens ook de wetenschap dat de  4e set binnenhalen een behoorlijke bonus zou zijn en de kroon op het werk van deze middag. Ook in de vierde set ging het allemaal niet van een leien dakje. WSV knokte voor dat ene puntje in deze topwedstrijd. Orion had het lastig in de passing en kwam nauwelijks onder de druk uit. De winst halverwege de set van een bijna 4 minuten durende rally met een woest kill block van Iris Reulink bracht dusdanig veel beleving en emotie los dat Orion bleef aanhaken en serverend en aanvallend de betere ploeg was.

Toch kwam WSV op 20-23 voor en even later op 22-24. Opnieuw liet Orion zich van haar beste kant zien. Elaine Gudde serveerde de enige netrandje geluksserve in het WSV veld en op 26-25 belande de buitenaanval van WSV in het  net en was de 27-25 en 4-0 winst een feit.

Grote vreugde en opluchting in het Orion kamp. Een verdiende zege op basis van strijdlust, inzet en beleving en soms goed volleybal. Met grote dank aan de hondstrouwe supporters die er een mooi spektakel van maakten in de “good old” Rozengaarde.
De competitie in 2B ligt weer volledig open en het spelen van nog 5 finales kan beginnen voor Orion dames 1. Aanstaande zaterdag is de eerste van de vijf om 18.00 uur in sporthal de Kroon in Deventer tegen DeVolCo dames 1.

(Wedstrijdverslag Dick Loman, trainer coach Langhenkel Orion dames 1, foto’s Hans van Dijk)