Luini/ Poiesz naar KO-fase in Leuven

VoV, 20-07-2024, 5:31 uur. Van de vier duo’s die eergisteren in Leuven aan de kwalificaties voor het hoofdtoernooi begonnen slaagden alleen Lisa Luini/ Desy Poiesz en Ruben Penninga/ Thijmen Heemskerk erin om zich daarvoor te plaatsen.

Luini/ Poiesz speelden hun eerste wedstrijd in de poule tegen Anniina Parkinen/ Valma Prihti uit Finland, dit duo staat als vijfde op de plaatsingslijst van het hoofdtoernooi, waarop het NL-duo als twaalfde binnenkwam na de kwalificaties. Het werd een 2-1 nederlaag voor de Nederlandse dames, na 18-21 en 21-18 volgde een verloren tiebreak met 15-13.

De eerste set ging naar het Nederlandse duo. Na 16-16 pakten ze het initiatief (17,18, 18-19) en sloten met winst af. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De Finse dames hadden lang een vijftal punten voorsprong (na 11-6 tot 15-10), waarvan Luini/ Poiesz er steeds eentje afknabbelden bij 16-13, 17-15 en 18-17. De gelijkmaker zat er echter niet in, na 19-18 werd het 21-18.

In de tiebreak lag het voordeel steeds bij het Finse duo. Met de tussenstanden 3-2, 6-4, 11-9, en 13-12. Na de 14-13 scoorden ze het matchpoint voor de winst. De iets hogere Nederlandse foutenlast gaf Finland het voordeel.

In de verliezersronde in de poule namen Luini/ Poiesz het op tegen het Belgische duo Youna Coens en Jade van Deun. De verliezer van dit duel zou uitgeschakeld zijn, de winnaar ging door naar de KO-fase. Luini/ Poiesz behaalden een 0-2 zege via de setstanden 18-21 en 15-21 en gingen dus door naar de eliminatie duels.

Na de 7-7 in de eerste set namen ze het initiatief en liepen vier punten uit (8-12), hielden dat verschil vast en na de 16-19 pakten ze de set. In de tweede set was bij 9-16 wel duidelijk dat het BTN-duo in het toernooi zou blijven. Via 12-18 wonnen ze met ruime cijfers.

Ruben Penninga/ Thijmen Heemskerk kwamen in hun eerste poulewedstrijd tegenover het Belgische duo Vandecaveye, de nummer vier van de plaatsingslijst, aan het net te staan. Penninga/ Heemskerk staan als qualifier op de dertiende plaats.

De eerste set ging heel ruim verloren met 21-12, daarna herpakte het NL-duo zich en deed in de tweede set heel lang mee voor de setzege. Na een superspannende finale moesten ze uiteindelijk met 31-29 de zege aan hun Belgische opponenten laten.

Vandaag spelen ze in de verliezersronde tegen Rudol/ Lejawa voor een plaats in de KO-fase.