Lycurgus opent seizoen met thrillerwinst

VoV, 09-10-2022. 9:10 uur. In een zinderende eerste wedstrijd van het seizoen heeft Samen Lycurgus zaterdagavond met 3-2 gewonnen bij Sliedrecht Sport. Na een 2-0 voorsprong in sets moest er een vijfde set aan te pas komen. Daarin won Samen Lycurgus met 26-24. De overige setstanden waren 25-22, 25-21, 27-29 en 16-25.

Met Jacob Kern, Kyle McCauley, Ryan Coenen, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Markus Held en Jeffrey Klok in de basis begon Samen Lycurgus met overtuiging. Het stond snel 10-6, maar via servedruk van Sliedrecht Sport kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Samen Lycurgus kwam met 18-17 achter. In de slotfase werd het omgebogen via onder andere een ace van Coenen. Op setpoint was McCauley koel en scherp. De Amerikaan maakte het met een ace af; 25-22.

In de tweede set stond Samen Lycurgus snel ruim voor. Via 15-8 werd het door McCauley 20-17. Een paar eigen fouten brachten de thuisploeg een beetje terug in de set, maar de gasten lieten het niet aanbranden. Een tikje van Kern bracht vier setpoints op het scorebord. Het was Hofhuis die het na een lange rally met een harde klap door het midden vakkundig afmaakte; 25-21.

Er was sprake van een inhaalrace in set drie. Samen Lycurgus kwam snel met 7-2 achter en leek dat niet meer goed te kunnen maken tot dat De Vries aan serve kwam op 24-20. Via onder andere Hofhuis en de ingevallen Geoffrey van Gent werd het 24-24. Op dat moment stond Tieme de Jong het spel te verdelen in plaats van Held. Twee setpoints volgden, maar uiteindelijk was een stopfout van Klok noodlottig; 27-29.

De vierde set was er eentje om snel te vergeten. Passend ging er teveel fout en ondertussen bleef de thuisploeg poweren. Op de typische manier van Sliedrecht Sport. Veel energie leveren en blijven gaan. Daaraan dreigde de ploeg van coach Arjan Taaij aanvankelijk ten onder te gaan in de beslissende set. Samen Lycurgus kwam met 8-3 achter, maar richtte zich punt voor punt op. Met aanvoerder Coenen aan serve werd het 7-8. Het werd 13-13, waarna een eerste matchpoint tegen werd weggewerkt.

Vanaf dat moment zinderde het in sporthal De Basis. Het ging over en weer en geen van beide ploegen kon het afmaken. Op 24-24 zag de scheidsrechter een touché bal over het hoofd wat het zesde matchpoint betekende voor Samen Lycurgus. Na een prima serve van Coenen was het blok van De Vries en De Jong beslissend; 26-24. En waren twee punten in een waanzinnige ontknoping binnen.

Komende zaterdag volgt vanaf 20.00 uur de kraker in het Alfa-college Sportcentrum tegen Active Living Orion.