Nevobo beantwoordt open brief Tjarko
Dank voor je brief die je via volleybalkrant.nl en vizieropvolleybal.nl aan ons gestuurd hebt. Natuurlijk geven wij antwoorden op je vragen. Niet alleen omdat het in onze ogen normaal is dat wanneer je iemand een vraag stelt, je ook antwoord krijgt. Maar bovenal omdat we graag uitleg geven waarom we bepaalde keuzes maken.
Individualisering & consumentisme
Om met de hoofdlijn te beginnen; ja we gaan weer een aantal veranderingen doorvoeren. Dat doen we niet omdat we in het nauw zitten, maar omdat we ons bewust zijn dat de wereld om ons heen aan verandering onderhevig is. De volleybalgemeenschap staat daarin niet op zich. Ook op ons zijn maatschappelijke ontwikkelingen als flexibilisering, digitalisering, individualisering en consumentisme van invloed. Daar proberen we als Nevobo zo goed mogelijk op in te spelen, altijd met als doel om de volleybalsport in Nederland leuker & sterker te maken.
Je legt de vinger dan ook op de zere plek daar waar je het hebt over “de individualisering van het volleybal” want dat is inderdaad gaande. De vraag is, (wetende dat we die ontwikkeling niet keren), hoe we daar mee om willen gaan; zetten we ons er tegen af of spelen we er op in? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Want inderdaad we zijn een teamsport die in verenigingsverband beoefend wordt, hetgeen collectieve verplichtingen met zich meebrengt. Echter onze ogen sluiten voor de behoeften van de hedendaagse sportconsument zou ook zeer onverstandig zijn. En dus moeten we met elkaar een weg vinden om tussen die twee krachten de balans te vinden.
Lijnrechters
In het geval van het afschaffen van lijnrechters in de eerste en tweede divisie, speelt echter meer dan “de individualisering van de volleybalsport”. In dit geval komt het voorstel onder andere voort uit het ontbreken van voldoende meerwaarde. Dit komt omdat de lijnrechters waar we het hier over hebben, leden van de thuisspelende vereniging zijn, die soms (te) weinig ervaring als lijnrechter hebben. Officials geven aan daardoor regelmatig niet op het oordeel van de lijnrechter te kunnen vertrouwen.
Als we dan ook weten dat verenigingen moeite hebben om leden te vinden die willen vlaggen, dan is het afschaffen van lijnrechters in de eerste en tweede divisie een logisch voorstel. Want waarom verenigingen en leden lastig vallen met een taak die niet altijd de beoogde meerwaarde oplevert?
Consultatie & verenigingsbezoeken
In je brief stel je ook de vraag hoe wij weten wat er onder officials en verenigingen leeft. Dat weten wij doordat we vele bijeenkomsten organiseren, enquêtes uitzetten en arbitragesymposia houden. Daarvoor krijgen alle bestuurders en alle officials een uitnodiging. Helaas is de opkomst/respons lang niet in alle gevallen 100%. Echter is dat, zoals in elke democratie, waar wij het mee (moeten) doen.
En dan hebben we de 1-op-1 verenigingsbezoeken. De afgelopen 2,5 jaar zijn 175 verenigingen door bestuurders & MT-leden van de Nevobo bezocht. Daarbij zijn we bij de grootste clubs begonnen. In deze gesprekken vragen we wat er leeft binnen de vereniging en hoe zij de dienstverlening van de Nevobo ervaren.
Wat doen we goed en wat kunnen we als Nevobo beter doen? Die informatie gebruiken we om ons beleid én onze dienstverlening te optimaliseren.
Spelplezier
Tijdens de bijeenkomsten, enquêtes en verenigingsbezoeken kwam steeds naar voren dat er grote ergernissen leven over de hoeveelheid (spel)regels die we in het volleybal kennen. Regels die het plezier in de sport in de weg staan. In dat licht hebben we eind vorig jaar aan de gehele volleybalgemeenschap gevraagd welke regels zij graag afgeschaft/gewijzigd zouden zien teneinde het spelplezier te verhogen. Bestuurders, trainers, officials en spelers; iedereen mocht zijn of haar ideeën opperen hoe we het volleybalspel verder kunnen verbeteren.
Nieuw was deze keer dat de veranderingen niet van bovenaf (FIVB) zijn geïnitieerd, maar van onze eigen leden komen. Dat brengt ook direct een ingewikkeldheid met zich mee, hoe de ideeën te wegen. Op basis van alle informatie die we tot onze beschikking hebben, hebben we afgewogen of een voorstel (1) werkbaar zou zijn, (2) tot het gewenste effect zou leiden en (3) of dit op voldoende draagvlak zou kunnen rekenen. Logischerwijs voeren we alleen de voorstellen door die deze toets doorstaan hebben.
Werkgroep arbitrage
De werkgroep arbitrage heeft dit traject vanuit de beleidsvisie arbitrage (die in juni 2015 door de Bondsraad is vastgesteld) geïnitieerd. In die beleidsvisie staat centraal dat we de focus willen verleggen van regels naar spelplezier (voor alle betrokkenen). Deze groep heeft met name gekeken in hoeverre de ideeën werkbaar en effectief zouden zijn. Daarover hebben zij advies uitgebracht aan de directie en het bestuur van de Nevobo die op haar beurt de definitieve set aan wijzigingsvoorstellen heeft vastgesteld.
En dan voor de volledige transparantie, de werkgroep arbitrage bestaat uit:
Joep van Iersel, André van der Mark, Peter Scheffer, Peter Boogaard, Robert Jan van Dam, Hans de Vos, Sandra Scheel en Michiel van der Eerden.
Tot slot
Beste Tjarko, ik hoop met bovenstaande al je vragen beantwoord te hebben. Mochten er nog meer leven, schroom dan niet om contact met me op te nemen.
En tot slot voor iedereen die dit leest, de oproep om vooral je mening te ventileren tijdens bijeenkomsten, enquêtes of gesprekken. Want als Nevobo horen we héél graag, nog veel meer, wat er leeft en wat de ideeën zijn, zodat wij daar nog beter met onze dienstverlening op kunnen aansluiten.
Met vriendelijke groet, Joëlle Staps, Algemeen Directeur Nevobo