Nipplegate in Theothorne

Zaterdag 15 februari 2014. Eindelijk weer eens een wedstrijd voor de mannen van Vrivo! 25 januari was de laatste wedstrijd (u weet nog wel, dat drama met die kleurenblinde stier), dus dat was even geleden.

De tegenstander deze dag was Auto van Oort / Rebelle uit het Gelderse Dieren. Na het debacle tegen Taurus wilde men graag de vervelende nasmaak hiervan wegwerken. Toch ging men er in Vriezenveen zeker niet van uit dat het een makkelijke wedstrijd zou gaan worden. Rebelle staat namelijk op een keurige 6e plaats in de 2e Divisie B en Vrivo reisde gehavend af naar sporthal Theothorne: 2 spelers waren verhinderd, en 1 speler was geblesseerd. Daarentegen had sterspeler van Vrivo Heren 2, Ruud Gerritsen, zich bereid getoond dit “gat” op te vullen, waarvoor grote dank en waardering!

Zoals bekend zijn er vele aspecten in een volleybalwedstrijd die voor emotionele ophef kunnen zorgen: de waarnemingen van de scheidsrechters, het vlaggen van de lijnrechters, de emoties van spelers en begeleiding. Kortom, vele zaken. Wat bij de meeste mensen niet direct in de gedachten opkomt is de tepel van een der spelers… Toch bleek dit gepigmenteerde, knopvormige anatomische structuurtje aanleiding tot grote controverse op een beslissend moment in één der sets…

De wedstrijd begon om klokslag 14.30 uur en aangezien één van de twee spelverdelers er niet bij kon zijn deze dag, werd gekozen voor een 5-1 opstelling waarbij Martin Klomp op de diagonaal speelde. Hij deed dit zeker niet onverdienstelijk en kon zich onder de meest scorende spelers scharen deze wedstrijd. Vrivo speelde een erg ontspannen wedstrijd en van druk leek geen sprake. De 1e set was het duidelijk Vrivo dat de bovenliggende ploeg was; er werd makkelijk met 21-25 gewonnen. Er was veel plezier in en om het veld en er werd luchtig gereageerd op de af en toe wel wat onzeker leidende scheidsrechters.

De lijnrechters vlagden in de ogen van de Vrivo spelers eigenlijk best heel goed, al was het in bescheiden getale meegereisde Twenterandse publiek het daar niet onverdeeld mee eens. De 2e set bleek dat Vrivo wellicht iets tè ontspannen was; er werd nipt gewonnen met 23-25. Dit was wel degelijk terecht, maar het niveau werd er niet hoger op. Desalniettemin leek Vrivo op de overwinning af te stevenen.

In de 3e set bleken de meeste spelers van de nummer drie uit de competitie al met hun hoofd bij de terugreis naar het gemoedelijke en vredige Twenteland, want er werd slordig en laconiek gepeeld. Rebelle daarentegen was nog niet bereid zich gewonnen te geven en voerde middels een goede service de druk op. Wilden ze nog iets in de melk te brokkelen hebben, dan diende deze set gewonnen te worden.

Lang, heeel lang, ja zelfs tot het einde, ging de set volledig gelijk op. Bij een stand van 32-33 in het voordeel van de bezoekers, en na kansen voor beide ploegen om het af te maken, sloeg Gerald Mensen de bal via het Dierense blok buiten de eigen zijlijn. De scheidsrechter gaf het punt (begrijpelijkerwijs) aan Vrivo en de spannende set leek te zijn gewonnen. Echter, één van de lijnrechters gaf middels een vlagsignaal blijk van het feit dat haar timmervrouwsoog had waargenomen dat de bal, alvorens buiten de lijnen op de grond te vallen, de tepel van genoemde aanvaller had geschampt.

Dit werd door het leidende duo waarschijnlijk geïnterpreteerd als een ultieme poging setverlies voor de thuisploeg af te wenden en ondanks hartstochtelijke protesten van de Rebelse ploeg ging de set met 32-34 naar Vrivo. Over de 4e set zal ik kort zijn. Het bleek voor de thuisploeg een doekje voor het bloeden en werd door Rebelle met 25-22 gewonnen. Onnodig puntverlies voor Vrivo, maar gezien het spelbeeld wel terecht.

Aangezien de jongedame met het scherpe oog de hele wedstrijd al goed gevlagd had, rees naderhand bij de bezoekers de vraag of haar waarneming misschien tòch accuraat kon zijn geweest. Gerald werd door zijn teamgenoten ná de wedstrijd, in de kleedkamer en op discrete wijze, gevraagd zich van zijn shirt te ontdoen en zijn bovenlijf te ontbloten. Na enige aarzeling kwam een rode, gezwollen en pijnlijke tepel tevoorschijn. Aangezien Gerald er geen goede verklaring voor kon geven rees uiteindelijk het vermoeden dat er wellicht tòch een kern van waarheid zat in de ongelooflijke waarneming van een charmante Rebelse…

(Wedstrijdverslag van Matthijs Oosterhuis, Vrivo Vriezenveen)