NL-beachtalenten ongeslagen naar achtste finales bij WK U19

VoV, 29-08-2024. 12:17 uur. Op de tweede en laatste dag van de poulewedstrijden bij het WK Beach U19 kwamen Tom Sonneville/ Bram van der Wel twee keer in actie, Trijntje Veerbeek/ Floor Hogenhout hadden een duel om de koppositie en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales op het programma staan. Tegen een tevens nog ongeslagen duo uit Thailand.

Tom Sonneville/ Bram van der Wel

Hun eerste wedstrijd vannacht speelden ze tegen het Duitse duo Jonathan Bungert/ Kalle Pieper. Het werd een spannende driesetter met 2-1 winst voor Nederland. Via 19-21, 23-21 en 15-12.

Na de 3-4, 7-7 en 10-11 tussenstanden bij de veldwissels in de eerste set wisselden de duo’s regelmatig van koppositie waarbij Nederland na 14-13 tot aan 18-16 de leiding behield. Met een blokpunt en een aanvallende fout van het Oranje duo nam Duitsland na de side out de leiding met 18-19 over. Nederland ging de time out in, scoorde de 19-19 daarna maar zag de set met 19-21 verloren gaan.

In set twee kwamen Sonneville/ van der Wel ver voor bij 7-1 en 10-4. Duitsland ging aan het inhalen en kwam op 10-9, waarna Oranje via een ace van Bram van der Wel toch nog met een geruststellende voorsprong van drie punten bij 12-9 de technische time out in kon gaan. Duisland blokkeerde zich naar 15-13, Een hele rij Nederlandse kadootjes veranderden de stand in 18-19, Duitsland kreeg matchpoints bij 19-20 en 20-21. Met een ace van Tom Sonneville en een blokpunt van Bram van der Wel kon het BTN-duo na 21-21 alsnog de tiebreak afdwingen.

In de derde set ging het opnieuw gelijk op. Tussenstanden 3-2, 5-5, 7-8 en 11-9. Bij die laatste stand ging Duitsland onder de parasol zitten, daarna scoorde Bram van der Wel met een ace de 12-9. Duitsland kwam terug naar 12-11 en 13-12, waarna een rake smash en een blokpunt van Bram van der Wel Nederland de setwinst en de wedstrijdwinst bezorgden.

Als tweede en laatste poulewedstrijd was gastland China op centercourt de tegenstander. Yuan Liu/ Jinyang Song stonden aan de andere kant van het net en kregen van zowel de speaker als de volle tribunes heel veel en heel luid de aanmoedigingen te horen.

Nederland ging in de eerste set rond de technische time out te vaak in de fout en kwam na 9-8 met 15-11 achter. Bram van der Wel bracht het verschil met een ace terug naar twee punten bij 15-13 en wat later verzilverde hij een overpass voor de 17-15 tussenstand. China kwam bij 20-16 op setpoint en verzilverde dat bij derde gelegenheid. Eindstand 21-18

In set twee serveerde Bram van der Wel Oranje naar een 1-7 voorsprong, Tom Sonneville maakte het verschil wat later met zijn serie en een paar rake klappen tien punten bij 6-16. Voor de zekerheid ging Oranje na een drietal Chinese scores bij 10-19 nog even de time out in, vervolgens maakten ze de set met 12-21 uit. Dus 1-1 en verlengen.

In de tiebreak had China tot 11-9 voordeel. Mede door de luide steun en support van de fans op de tribune. Oranje liet zich echter niet van de wijs brengen en toen China twee keer in de fout ging (11-11) nam Nederland het initiatief over en sloeg zich naar een 12-13 voorsprong. Daarna ging China aanvallend nog twee keer in de fout, ook de beoordeling van de eerste scheids voor de in/ uit bal veranderde daar niets aan. Oranje won met 12-15 en Tom Sonneville/ Bram van der Wel bleven ongeslagen in de poule.

Ook poulewinst voor Trijntje Veerbeek/ Floor Hogenhout

Om de poulewinst was het Thaise duo Sogatee Varagkhana / Koedkaew Somruedee in de derde wedstrijd de tegenstander van de BTN-talenten. Beide teams waren al zeker van de KO-fase, de winnaar kon zich rechtstreeks plaatsten voor de achtste finales en de tussenronde daarvoor, de ‘Round of 24’, overslaan. De Oranje talenten waren een maatje te groot voor hun leeftijdsgenoten uit Thailand. Met 21-13 en 21-14 pakte Oranje dik verdiend de poulewinst.

In de eerste set maakte eerst Floor Hogenhout en daarna Trijntje Veerbeek een mooie serveserie, waarmee de tussenstand op 9-3 en 14-5 kwam. Na de 16-6 kon Thailand iets terugdoen, ze kregen twee punten van Nederland en scoorden zelf twee aces tot aan de 16-11. Daarna kregen ze nog twee puntjes mee, na de 20-13 maakte Trijntje Veerbeek de set met een ‘dankjewel’ punt na een Thaise overpass uit.

In set twee waren de teams na de 6-6 tussenstand erg gul voor elkaar. Tot aan 11-9, totaal dus 8 punten, werd er 7 keer voor elkaar gescoord. Bij 11-10 ging de verplichte time out in en leek Thailand serieus weerstand te gaan bieden. Niets was minder waar, Veerbeek en Hogenhout kwamen sterk uit de pauze en scoorden o.a. smashend, serverend en blokkerend de nodige punten voor de 14-10, 18-12 en 20-13 tussenstanden. Thailand kon verlies één keer uitstellen, daarna maakten ze met een aanvallende fout een eind aan de set bij 21-14.