Vizier op volleybal

 

OKT: Nog geen OS ticket voor Oranje

OKT2016Oranje2

Na drie gewonnen wedstrijden was Nederland één zege van de OS in Rio af. Rusland was de te nemen hindernis, maar zoals al vaker gezegd ging ‘the road to Rio’ niet alleen via Ankara of Tokio, maar ook via Rusland. Wie het ticket wilde bemachtigen zou de Europees kampioen moeten verslaan. Dat lukte op dit OKT geen enkel team, ook Oranje niet, De troostprijs is een herkansing op het wereld OKT van 14 mei tot 5 juni in Tokio, Japan. Daar liggen nog een viertal kaartjes voor Rio klaar.

Oranje verloor de finale met 3-1, kon het Rusland in de tweede set knap lastig maken, maar al met al bleef het Russische team zelfverzekerd overeind. Waar andere ploegen eerder onder de aanvalskracht van Sloetjes en Buijs bezweken, ervoer Oranje de sterke van de Russische ‘luchtmacht’. Nataliia Obmochaeva (24) en Tatiana Kosheleva (23) waren de sterkere evenknieën van de Nederlandse aanvalsters Sloetjes (17) en Buijs (11), met tussen haakjes hun gescoorde punten. Overigens scoorde Plak 14 keer.  

Bondscoach Giovanni Guidetti stuurde hetzelfde team het veld in als tegen Italië. Laura Dijkema (spelverdeler), Debby Pilon – Stam (libero), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues (passer lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (midspeelsters). Yuriy Marichev liet Evgeniya Startseva (spelverdeler), Anna Malova (libero), Nataliia Obmochaeva (diagonaal), Tatiana Kosheleva en Yana Shcherban (passer lopers) en , Irina Zaryazhko en Irina Fetisova (midspeelsters) beginnen.

Voor Oranje gold dat via servedruk de gevaarlijkste Russische wapens moesten worden uitgeschakeld. Dit werd nadrukkelijk geprobeerd, maar Rusland bezweek niet. Met 8-5 werd er gerust, na die pauze pakte Rusland vlot twee keer twee puntjes, tegen Nederland twee keer één. Ze liepen uit naar een 15-9 voorsprong, Oranje knokte zich terug naar 15-13, maar moest toch met drie punten achter opnieuw naar de zijlijn gaan. Oranje bleef dankzij Slöetjes en Buijs voor setwinst in de race, bij 22-20 bedroeg het verschil nog steeds twee puntjes. Kosheleva zette Rusland met een geweldige klap op matchpoint, de afgeblokte bal van Maret Balkestein bezorgde de Russen met 25-21 setwinst.

Scores in de eerste set Aanval 16/16, blok 3/2, aces 1/1 en foutenlast 2/5.    

Het Nederlandse team begon met frisse moed aan de tweede set. Al vlot kwam Celeste Plak in plaats van Maret Balkestein en zij was meteen aanvallend en serverend succesvol. De 9-9 veranderde ze in 10-12. Met 13-16 voor ging Oranje rond Guidetti staan. Na die pauze deed Rusland er alles aan om de achterstand van het bord te krijgen, maar door de scores van eerst Lonneke Slöetjes (naar 15-19) en Celeste Plak (naar 17-21) en later van Judith Pietersen (naar 20-23) kon Oranje aan de leiding blijven. Op 22-24 ging Guidetti de time out in, en ook op dit niveau scoort de coach daarmee wel eens een punt. Rusland serveerde uit voor 22-25.

Scores in de tweede set:  Aanval 12/19, blok 2/0, aces 1/2 en foutenlast 4/7.

Rusland liep in de derde set naar 6-3, Robin de Kruijf kon de 6-4 via de bal op de achterover van Dijkema laten noteren. Met 8-5 gingen de teams voor een slokje naar de kant. De Oranje opstelling klopte niet bij de herstart, het leverde discussie maar ook een punt voor Rusland op. (9-5).  Anne Buijs was een aantal keren vanaf de buitenkant succesvol (9-8) en Nederland leek weer grip op Rusland te krijgen.

Vechtvolleybal en slordig spel met een drietal scores voor Rusland zette Oranje op 14-9 achter, waarna Celeste Plak even stevig aan de bak moest. Dijkema bleef haar in de rally aanspelen, net zolang totdat het raak was. Het leverde 14-10 en 14-11 op. Met 16-13 was er even rust. Robin de Kruijf scoorde via de omloop 16-14, op 16-15 haalde Marichev zijn team naar de kant. Shcherban en een door Anne Buijs uitgeslagen aanval noopten Guidetti tot een onderbreking bij 20-16, twee keer Kosheleva vanachter de driemeter betekende een 22-16 achterstand. Femke Stoltenborg pakte twee puntjes voor Oranje, de in het net geslagen Russische aanval leek de spanning terug te brengen bij 22-19. Niets was minder waar, met drie scores op rij sloeg Rusland, eigenlijk Kosheleva, zich naar 25-19.

 Scores in de derde set:  Aanval 17/10, blok 1 / 2, aces 2/1 en foutenlast 6/5. 

Rusland was één setwinst van Rio af, Oranje moest nog twee setjes pakken voor dezelfde prijs. Via 4-1 en 6-2 liet Rusland zien het serieus aan te pakken in deze vierde set. Obmochaeva en Kosheleva waren niet te stoppen, zelfs een gesloten blok lukte dat niet, de bal ging er dan overheen. Bij 9-5, na een score van Celeste Plak, ging Rusland de time out in. Met aanvankelijk succes (11-5,) maar daarop volgden weer Nederlandse punten door onder ander Femke Stoltenborg (2de bal). Maret Balkestein (blokpunt) en Lonneke Slöetjes (vanaf de diagonaal). De 11-8 werd 12-10 en 13-11. Oranje zat op het vinkentouw om het gaatje te dichten.

Rond de tweede technische time out sloeg Rusland toe, en had Oranje een slecht periode met een te hoge foutenlast. De 13-11 werd 18-11, Balkestein (ace) en Plak konden wat terugdoen (18-14), maar een aantal fouten op rij (foutserve, voetfout bij opslag, technische fout) gaven Rusland weer beduidend meer lucht bij 23-16. Eigenlijk was de race gelopen, Oranje kon via Celeste Plak en Judith Pietersen nog op 23-19 en 24-20 komen maar meer stond Rusland niet toe. Met 25-20 en 3-1 hadden zij het kaartje voor de Olympische Spelen in bezit. Nederland mag in Japan een volgende poging doen.

 Scores in de vierde set:  Aanval 15/13, blok 3 /2, aces 2/1 en foutenlast 4/5. 

Het laatste Olympische kwalificatietoernooi is van 14 mei tot 5 juni in Japan. Naast Nederland gaat daar ook Italië naar toe, zij werden via de 3-2 winst op Turkije derde. In Japan komen acht ploegen aan de start, die één keer tegen elkaar spelen. Één kaartje voor Rio ligt er klaar voor het beste Aziatische land in de stand, de andere drie kaartjes gaan naar de overige sterkste landen. In totaal zijn er dus vier tickets te vergeven. Voor dit wereld OKT hebben zich naast Nederland en Italië al geplaatst  Japan, Zuid-Korea, Thailand en Kazachstan. Twee posities zijn er nog vacant, één voor Zuid-Amerika (Argentinië of Peru) en één voor een Norceca land (mogelijk de Dominicaanse Republiek).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.