OKT: Oranje rekent af met Turkije
We leven nog, en hoe! Oranje revancheerde zich voor 7.500 toeschouwers tegen Turkije voor de matige prestatie van de openingsdag op het OKT tegen Duitsland. De thuisploeg kreeg alle kanten van de sporthal te zien en het publiek werd hoe langer hoe stiller. Bij menigeen was het ‘mobieltje’ in het verloop van de wedstrijd belangrijker dan hetgeen er op het veld gebeurde. Turkije was Turkije niet. Onherkenbaar qua niveau, beleving, inzet, aanval en zo kunnen we nog even doorgaan.
De Turkse coach Ferhat Akbas, voormalig assistent van onze bondscoach bij VakifBank Istanbul zei het volgende erover: “We hadden twee zeges op zak toen we aan het duel begonnen. Vandaag echter waren we vergeten hoe we deze wedstrijden wonnen en hadden we een geweldige off – day.”
Complottheorie Duitsland: De Duitse bondscoach Felix Koslowski had eerder op de dag zijn bedenkingen geuit bij deze Turkije vs Nederland. Hij was er bang voor dat beide teams het op een akkoordje hadden gegooid vanwege de vele kruisverbanden tussen trainer, speelsters en teams. Zoals gezegd was Akbas eerder de assistent van Guidetti, speelde zijn echtgenote bij de Turkse ploeg en hadden bijna alle speelsters een VakifBank, lees een coach Guidetti, verleden. Er zou druk heen en weer ge-smst zijn.
Als Duitsland met 3-0 van Kroatië won, hetgeen ook gebeurde, zou Oranje met 3-2 van Turkije winnen. Turkije werd dan eerste in de poule (en ontliep zo waarschijnlijk Rusland in de halve finale) en Oranje had alle uitzichten op de tweede plek. Uiteraard ontkende Nederland dat er een dealtje gemaakt was.
Quinta Steenbergen begon voor Yvon Beliën in de basis, dat was de enige wijziging ten opzichte van de zeven die tegen Duitsland waren begonnen. Aan haar zijde vochten verder Laura Dijkema (spelverdeelster), Debby Pilon – Stam (libero), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues (passer lopers). Robin de Kruijf was de tweede midspeelster.
Turkije liet Naz Aydemir Akyol (spelverdeelster), Gizem Karadayi (libero), Neslihan Demir Güler (diagonaal), Gözde Yilmaz en Neriman Ozsoy (passer lopers), Kübra Akman en Eda Erdem Dündar (middens) beginnen.
Oranje kende haar opdracht en handelde er vanaf het begin naar. Ze begonnen scherp en lieten zich niet van de wijs brengen door het publiek, dat standaard een fluitconcert afleverde als Oranje aan de opslag was. Na de 1-0 door Neriman Ozsoy nam Oranje middels scores van Steenbergen en Balkestein – Grothues de leiding over. (1-3). Het verschil van twee punten werden er bij 3-6 en 4-7 drie, bij 5-9 waren het er vier. Turkije ging de time out in. Slöetjes en Dijkema (2de bal), maakten de punten.
Lonneke Slöetjes sloeg voluit raak voor 7-11, Balkestein – Grothues ging serveren en gaf pas weer af bij 8-14. Op 7-14 had Turkije de tweede time out genomen. Met 8-16 gingen de dames voor de tweede keer verplicht rond de coaches staan. Daarna volgde een vrij eenzijdig beeld. Turkije kwam op 10-16, moest daarna echter genoegen nemen met op zich zelf staande scores, terwijl Oranje bij 10-17 /10-18 en 14-22/14-23 ook op de eigen serve kon scoren. Via de video challenge scoorde Guidetti de 14-24 i.p.v. de 15-23. De eerste kans werd vervolgens benut. De 14-25 was duidelijke en helder.
Scores eerste set: Aanval 10 / 14, aces 0 / 3, blokpunten 1 / 2 en foutenlast 6 / 3.
In de tweede set werd Turkije helemaal zoek gespeeld. Daaraan waren ze via een hoge foutenlast en een machteloze aanval, blok en serve ook zelf schuld. Nederland nam geen gas terug, kende geen mededogen en trok het winnend ritme van de eerste doorgang door naar de tweede.
Via 0-2 werd het 1-6. Bij 1-5 had Turkije de eerste tactische time out genomen, bij 2-8 ging de eerste technische time out in, Akbas haalde de ploeg bij 5-12 weer naar de kant en bij 9-16 was het weer tijd voor een slokje. Turkije werd helemaal duizelig gespeeld, mocht dan nog wel een lange rally bijschrijven, maar ook die telt maar voor één puntje en was bij lange na niet in staat de ploeg uit de put te hijsen. Na de 10-17 door een kill block van Robin de Kruijf nam Judith Pietersen de opslag van Lonneke Slöetjes over. Na nog een blok, twee aces, twee scores van Anne Buijs en drie Turkse kadootjes verder was het 10-25. Ofwel Judith serveerde de set met acht opslagen op rij uit.
Scores tweede set: Aanval 4 / 10, aces 0 / 2, blokpunten 2 / 3 en foutenlast 10 / 4.
Als de Duitse complottheorie klopte zou Turkije na de 0-2 moeten gaan inhalen en de stand op 2-2 brengen. Maar een blinde kon nog wel zien dat deze ploeg geen 180 graden bij zou kunnen draaien, ook de verse krachten die het veld ingestuurd werden kregen dat niet voor elkaar.
Oranje deed wat het voorheen gedaan had en kreeg daarvoor terug wat het er voorheen voor gekregen had. Met 2-8 werd er verplicht gerust, bij 2-9 stonden de teams er al weer, op verzoek van Turkije. In het middendeel van de set waren Slöetjes, topscorer met 12 punten, en Balkestein – Grothues scorend erg goed bezig. Na de 8-15 wilde echter het punt voor de tweede pauze niet vallen.
Turkije verkleinde het verschil naar 12-15, Nederland bouwde het via 12-17 uit naar 14-19. Onder andere via een onhoudbare omloopscore van de Kruijf. Op de side out ging het van 16-20 naar 19-23, de Turkse challenge om een uitgeslagen bal te corrigeren ging niet door, waardoor Oranje op 19-24 kwam. Anne Buijs sloeg het laatste punt binnen, nadat Laura Dijkema spectaculair de bal van de vloer hield.
Scores derde set : Aanval 11 / 15, aces 0 / 1, blokpunten 4 / 1 en foutenlast 8 /6.
Vandaag speelt Oranje tegen Kroatië, dat na twee nederlagen geen kans meer maakt op een vervolg van het toernooi. Nederland heeft nu vier punten uit één zege, Duitsland heeft er vijf uit twee zeges en Turkije staat op zes uit twee. Bij 3-0 of 3-1 winst wordt Oranje eerste in de poule en zal het in de halve finale waarschijnlijk tegen België of Italië moeten spelen.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Turkije gevloerd.