Olympische NL-duo’s ongeslagen bij Elite-16 in Wenen.

VoV, 12-07-2024. 6:13 uur. De Olympische duo’s Boermans/ de Groot en Immers/ van de Velde speelden in Wenen bij het FIVB Elite 16 toernooi in een sterk deelnemersveld hun laatste voorbereidingswedstrijden voor het OS in Parijs. Jammer dat ze bij elkaar in de poule zijn ingedeeld, dat scheelt een paar wedstrijden tegen andere opponenten.

Boermans/ de Groot begonnen tegen Horl/ Horst uit Oostenrijk. De eerste set werd een duidelijke zege voor de Nederlanders, die al vroeg een mooie voorsprong namen (5-2) en die in de loop van de set steeds verder uitbouwden. Via 14-10 naar 17-11. Yorick de Groot scoorde het winnende punt voor 21-15.

Set twee was een gelijk opgaande strijd, met aanvankelijk Oostenrijks voordeel (3-6, 8-11). Na de technische time out kwam Oranje bij 13-13 op gelijke hoogte en nam met een blok van Stefan Boermans als breakpoint na 18-17 een voorsprong van twee punten, die ze tot de finish op 21-19 vasthielden.

In de namiddag hadden ze Nicolaidis/ Carracher als tegenstander. Bij iedere veldwissel in de eerste set nam het Oranje duo een puntje meer afstand. De drie punten marge bij 5-2 werden er vier bij 9-5, vijf bij 13-8 en zes bij 17-11. Yorick de Groot sloeg het BTN-duo via een ‘blok uit’ bal naar de 21-12 winst.

In set twee bouwde Nederland na de technische time out bij 13-8 via o.a. een blokpunt en een ace van Stefan Boermans de stand uit naar 18-9. Met een tweede bal score zette Boermans de eindstand van 21-13 en 2-0 op het scorebord.

Bij Immers van de Velde kende het programma een omgekeerde volgorde. Nogal logisch. Eerst Nicolaidis en partner en dan tegen de Oostenrijkers.

Tegen het duo uit Australië was er in de eerste set een overtuigende 21-11 zege. Bij 8-3 en 13-7 was het gaatje geslagen dat tot de eindstand leidde. In set twee nam Australië na 12-12 het initiatief over, kwam bij 15-18 op drie punten voorsprong en sloot met 16-21 winst af.

In de noodzakelijke derde set maakte Steven van de Velde met een blokpunt (12-9) en een dankjewel score (13-9) het verschil nadat Matthew Immers voor 11-9 had gezorgd. Immers scoorde 14-10, van de Velde met een geslaagde blokkeeractie de 15-10 voor de 2-1 zege.

Tegen Horl/ Horst speelden Immers/ van de Velde opnieuw een driesetter, die ze opnieuw met winst afsloten. Na 13-8, 18-16 en 20-19 werd de eerste set met 21-19 gewonnen. In de tweede kon het NL-duo van 8-10 achter nog een 12-10 voorsprong maken, maar de Oostenrijkers deden vervolgens hetzelfde door een 15-13 achterstand om te buigen naar 16-19 voor en ze pakten de set met 17-21. In de beslissende derde set was bij 11-4 wel duidelijk dat Nederland de winst zou pakken, hetgeen met 15-7 ook gebeurde.

Het Oranje onderonsje vandaag beslist welk team als winnaar de poulefase zal afsluiten.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.