Ook laatste duel op EK U18 door Oranjemeiden verloren

VoV, 10-07-2024. 4:50 uur.  De U18 selectie speelde gisteren de zevende en laatste wedstrijd op het EK in Roemenië. Na de hoopgevende zege in het eerste duel tegen Servië, de huidige hekkensluiter in de stand, volgden er vijf nederlagen op rij. Waarmee Oranje op de voorlaatste plek belandde.

Tegenstander gisteren was Slovenië, dat drie van de zes gespeelde wedstrijden won en vierde in de stand is. Voor Oranje zat er geen positieverbetering meer in. De drive om het toernooi met een zege goed af te sluiten moest de motivering zijn. Maar daarin slaagde de ploeg niet.

Met Emma Liesting (sv), Kyara de Maar (lib), Laurine Geerdes (dia), Nina Evers en Lette Wiegerinck (m), Saar Meijer en Yasmine Raatjes (p/l) ging de U18 ploeg in de eerste set van start.

Een 9-6 achterstand werd door twee gratis punten van Slovenië en een ace van Yasmine Raatjes weggewerkt (9-9), Slovenië antwoordde met een serie van vier punten (13-9), Saar Meijer en Laurine Geerdes halveerden het verschil (13-11), waarna Slovenië opnieuw het scorende antwoord paraat had (16-11). Oranje ging bij 20-14 voor de tweede keer naar de zijlijn, Slovenië deed dat voor het eerst toen Oranje na 22-15 tot 22-17 terugkwam. Vervolgens ging de set na 24-19 via twee foutserves met 25-20 naar de Sloveense ploeg.

In de tweede set pakte Slovenië meteen in het begin drie punten voorsprong (4-1) en hield die marge tot 9-6 vast. Vervolgens bouwden ze uit naar een verschil van vijf punten bij 13-8 en acht punten bij 19-11. Bij Oranje namen Yasmine Raatjes en Nina Evers wat punten voor hun rekening, maar het was lang niet voldoende om Slovenië in de problemen te brengen. Via 22-14 werd het 25-18 en 2-0.

De Oranjeselectie had in set drie even een voorsprong (4-6), maar keek daarna ook weer tegen een ruime achterstand aan, zoals bij 13-10. 16-12 en 18-13. Na de 20-16 maakte Slovenië met een serie van vijf punten de set in een keer uit (25-16).

Lette Wiegerinck werd bij Oranje met 10 punten de vaakst scorende speelster. Nina Evers en Saar Meijer kwamen tot 8 treffers. Slovenië scoorde aanvallend en serverend zo’n 20 punten meer dan Nederland, Oranje maakte een handvol blokpunten meer.

Oranje sluit de poule als zevende en voorlaatste af met één gewonnen wedstrijd en vier punten.  In de halve finale van het toernooi speelt Italië vs. Bulgarije en Polen vs. België.