Oranje al zeker tweede in poule A
Wat kon er eigenlijk misgaan tegen Polen? Niets toch! Nederland heeft de laatste jaren drie keer in de World Grand Prix tegen hen gespeeld en steeds met 3-0 gewonnen. En van die negen sets kwam Polen maar één keer boven de twintig. Weliswaar speelde de ploeg vaak in verschillende samenstellingen, maar dat kan geen excuus zijn. Vooraf zou je zeggen kat in het bakkie! Want Oranje is alleen nog maar sterker geworden deze zomer! Dat moeten na twee wedstrijden twee overwinningen zijn, zodat morgen tegen Italië om de eerste plek kan worden gespeeld, aannemende dat Italië vanavond van Slovenië wint. Dat is geen gekke aanname overigens.
Dit jaar in de poulefase en de Final Four (in Polen) van de World Grand Prix had Polen veel mutaties in de bezetting. Nu het echter om de Europese knikkers gaat is de samenstelling van de ploeg weer ongeveer zo als bij het behalen van de zilveren plak op de European Games in Baku. Gedurende de zomer ontbraken er een aantal dames, te weten Katarzyna Skowronska – Dolata, Anna Werblinska, Izabela Belcik, libero Paulina Maj – Erwardt, Silwia Pycia en Agnieszka Bednarek – Kasza. Deze dames waren er in de zomercompetitie (gedeeltelijk) niet bij. Bij de wedstrijd van vandaag stonden de sterkste teams van dit moment tegenover elkaar.
Met voor Nederland Laura Dijkema (spelverdeling) , Debby Stam – Pilon (libero), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Anne Buijs en Maret Grothues – Balkestein ( passer lopers) , Robin de Kruijf en Quinta Steenbergen (midspeelsters). Inzet voor Oranje was de optie om morgen tegen Italië voor de eerste plaats in de poule te kunnen strijden, dus nu winnen, en voor Polen de optie om het tweede in de poule te worden in eigen hand te houden, dus nu winnen. Ofwel beide teams gingen maximaal voor de winst. Hoe? Dat maakt eigenlijk niet uit, als er maar gewonnen wordt. Alleen dat telt!
In de eerste twee sets speelde Oranje Polen als het ware de volle hal uit. Ze kwamen er niet aan te pas, leken gewoon niet bij de les, leken op zoek naar motivatie en speelden met een groot gebrek aan communicatie binnen de lijnen. Oranje was overtuigend oppermachtig. En gaf Polen geen enkele gelegenheid om ook maar iets in het spel te komen. Laura Dijkema gaf zowel Lonneke Slöetjes als Anne Buijs de set – ups om te scoren en beide dames zaten meteen vanaf het begin goed in de wedstrijd.
Nederland liep uit naar 13-5, de 5 van Polen had Nederland ook gescoord, onder andere via een scorend blok, voordat Skowronska met een drietal punten op rij wat terug kon doen. (13-8). Nederland bleef via Anne Buijs en Lonneke Sloetjes de punten maken, na de 16-12 bij de tweede technische time out serveerde Lonneke Oranje naar 20-13 met twee aces in die serie. Polen had het allang opgegeven en moest toezien hoe Oranje met 25-15 de klus afmaakte. Oranje scoorde 23 eigen punten, Polen kreeg er voor zichzelf 8 op de bordjes.
Polen kon in de tweede set aanvankelijk redelijk meekomen. Liep wel achter Oranje aan, maar het verschil was niet al te groot (4-2, 8-5, 11-8). Bij die laatste stand ging Maret Grothues – Balkestein serveren en ze gaf pas weer af bij 17-9, meteen daaroverheen volgden nog een servebeurt van Quinta Steenbergen (naar 20-10) en op de 21-11 maakte Oranje met Lonneke Slöetjes aan de opslag de set af. Het werd 25-11, eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar Polen had gewoon niets in te brengen, speelde onsamenhangend, het team hing een beetje als los zand aan elkaar en leek in meerdere situaties veel vertrouwen te hebben in de acties van de collega’s, hetgeen dan ook omgekeerd zo was, met als resultaat dat er alleen maar naar de Mikasa gekeken werd. Polen kwam tot 9 eigen punten, Oranje scoorde 17 keer voor zichzelf.
In de derde set deed Polen ineens wel weer mee. Coach Jacek Nawrocki liet twee dames uit de basis van de eerste twee sets aan de kant en het ging warempel lopen bij Polen, vooral omdat Skowronska het scorend op de heupen kreeg. Tussenstanden 4-8 bij de eerste technische time out en 6-10 bij de Nederlandse tactische time out. Polen hield Oranje achter zich en sloeg opnieuw toe toen Quinta Steenbergen het verschil bij 15-17 naar twee punten had gebracht.
Eerst bouwden ze uit naar 15-19 en daarna naar 16-22. Steeds had routinier Skowronska een groot aandeel in de puntenproductie. Op de side out werd het 19-25. Polen deed nog mee, was nog niet verslagen. Nu kwam het er in de vierde set op aan hoe Nederland met de situatie omging. Kon de ploeg met de 2-1 stand na de toch wel mindere tweede set omgaan of, ja of wat? In deze set scoorde Polen 20 eigen punten, terwijl de teller van Oranje op 14 stopte.
In de vierde set bleven de ploegen vooreerst aan elkaar gewaagd. Polen bleef volgen en maakte bij 9-9 de gelijkmaker middels een ace van Anna Weblinska. Oranje pakte twee punten (11-9) en leverde er ook weer in. De 2de bal score van Joanna Wolosz betekende 13-12. Een supersnelle midcombinatie tussen Laura Dijkema en de voor Robin de Kruijf in de ploeg gekomen Yvon Beliën, maakte 14-12, een kill – block van Yvon op een Poolse driemeteraanval zette de stand op 15-12. Oranje was weer los.
Lonneke maakte het 16de punt vanachter de driemeter lijn, na de technische time out sloeg Polen twee keer achter uit, waardoor Oranje naar 18-13 uitliep. Bij 18-16 haalde Guidetti de ploeg weer naar de kant, het Poolse ace was daarvoor het sein. Slöetjes en Steenbergen scoorden na de rustpauze, en na de 20-17 herhaalde zich dat nogmaals alleen in de omgekeerde volgorde. Op 22-17 vond Polen het weer eens tijd om met zijn allen naar een neervallende bal te kijken. Resultaat 23-17. Op 24-18 kwam Manon Nummerdor – Flier voor de serve in het veld, en met een ace gooide ze voor Polen de deur in het slot. Oranje maakte 18 punten voor zichzelf en Polen kwam tot 14.
Lonneke Sloetjes werd met 26 punten topscorer bij Nederland, Skowronska haalde er 20 en werd daarmee topscorer bij Polen.
Morgen staat Italië op de agenda. Dat zal andere koek worden.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Staat niet op het matchreport, maar volgens ons scoorde libero Debby Stam-Pilon (16) het achtste punt in de derde set. Daarmee werd het 8-10 voor Polen.