Oranje Dames komen vs. USA nipt tekort

VoV, 11-07-2024. 9:30 uur. De Nederlandse olympische selectie is deze week voor oefenduels in Long Beach USA waar ze in de Walter Pyramid op de campus van de Long Beach State University drie keer tegen de olympische selectie van het gastland spelen. Het zijn de laatste wedstrijden van Team USA op eigen bodem voordat ze naar Parijs gaan, waar ze hun titel uit Tokyo gaan verdedigen. Na de derde wedstrijd nemen zowel de dames als heren ploegen van Team USA afscheid van hun fans.

Na de Spelen komt een groot deel van de Amerikaanse selectie in de LOVB, de League One Volleball competitie in de USA uit. Net als Laura Dijkema, die bijvoorbeeld straks bij Omaha Jordan Larsson, en libero Justine Wong-Orantes als ploeggenoten heeft. Verder gaan ook de spelverdeelsters Jordyn Poulter, Micha Hancock, Carli Lloyd en Lauren Carlini in eigen land spelen. Net als Kelsey Robinson-Cook, Madi Bugg, Chiaka Ogbogu, Jordan Thompson, Annie Drews, en Haleigh Washington. Dus bijna allemaal.

In de eerste set maakte Sarah van Aalen met haar serveserie het verschil. Na 8-8 kwam Oranje met 11-8 achter en vervolgens gingen de volgende elf punten naar Nederland, resulterend in een 11-19 voorsprong voor Oranje. Met Sarah van Aalen aan de opslaglijn en o.a. Plak, Lohuis en Knollema als scorende collega’s aan het net.

Na 11-19 kwam USA puntje voor puntje terug. Via de tussenstanden 14-20 en 18-22 waren ze bij 22-24 tot op twee punten genaderd. Bij Oranje pakte Celeste Plak de nodige punten mee, op 22-24 ging Oranje de time out in en daarna deed USA hetgeen zo veel teams doen na de time out, namelijk fout serveren. Eindstand 22-25.

Afgezien van de serie van 8-6 naar 8-10 en van 10-12 naar 14-12 kwamen er in de tweede set geen lange reeksen voor. Teams bleven daartussen en daarna bij elkaar in buurt met bijvoorbeeld tussenstanden van 5-5 en 15-14. USA breidde de marge langzaam maar zeker uit tot een handvol punten bij 21-16. Juliët Lohuis scoorde nog 23-18, Indy Baijens maakte 24-19 en daarna bracht Skinner de eindstand van 25-20 en 1-1 op het scorebord.

In de derde set stond Nederland middels Juliët Lohuis en Indy Baijens een prima partij te blokkeren. Ook verdedigend in het achterveld zat het goed, dat maakte dat USA maar heel moeilijk tot scoren kwam en Oranje uit de tegenaanval een aantal keren breakpoints kon laten noteren.

Zo werd 2-3 een 2-6 tussenstand en 7-7 een 7-9. Thompson en Ogbogu haalden het voordeel naar de kant van USA (10-9), twee scores van Marrit Jasper en een aanvallende fout van USA draaiden het om naar 10-12. Vervolgens sloeg Avery Skinner USA naar 13-12, waarop Koslowski de ploeg naar de zijlijn haalde. Oranje kon bij 14-14 en 16-16 op gelijke hoogte blijven door Amerikaanse fouten, na een Oranje botsing bij 16-17 nam Koslowski zijn tweede time out.

Met Celeste Plak aan serve en een scorende hoofdrol voor Indy Baijens liep Oranje ondanks twee time-outs van USA uit naar 16-22. Op 18-22 kwamen Elles Dambrink en Britt Bongaerts binnen de lijnen via de dubbele wissel. Avery Skinner sloeg USA naar 21-23, een Nederlandse netfout maakte 22-24, waarna Marrit Jasper het laatste punt in de set voor Oranje Scoorde (22-25)

De vierde set kunnen we als Oranjefan maar beter heel snel vergeten. Het werd 25-10 voor USA, met slechts drie eigen punten van Oranje. Aanvallend en passend wilde het voor geen meter meer lukken, terwijl bij USA  Skinner, Thompson, Rettke keer op keer de vloer vonden. Ook de dubbele wissel op 8-3 (Dambrink en Bongaerts erin) leverde geen ommekeer op. USA liep uit naar 16-6 en 20-8. Ogbogu, Carlini en een kill -block bezegelden het lot van Oranje na de 22-10.

In de beslissende vijfde set kwam Oranje via Celeste Plak en Nika Daalderop op een 1-3 voorsprong, Kelsey Robinson scoorde de 5-4, na een foutserve en een aanvallende fout kon Oranje bij 6-7 weer aan de leiding gaan. Met 8-7 werd van kant gewisseld en het eerste punt daarna maakte Kelsey Robinson. Na de 10-8 kwam Nederland via een omloopbal (Juliët Lohuis) en een driemeter score (Nika Daalderop) op gelijke hoogte.

De bal tegen de antenne zorgde voor één puntje voorsprong voor Oranje bij 10-11. Skinner, Carlini, Thompson en opnieuw Skinner bogen de achterstand om in een 14-11 voorsprong, Nederland kon verlies nog een keer uitstellen voordat Skinner de set met 15-12 en de wedstrijd met 3-2 besliste.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.