Oranje Dames lijden 5-0 nederlaag in Polen

VoV, 10-05-2024. 5:33 uur. De Oranje VNL-damesselectie leed in Polen in hun eerste echte oefenwedstrijd voor het zomerseizoen een 5-0 nederlaag tegen thuisland Polen. De eerdere oefenwedstrijden in Nederland tegen Roemenië werden door een ‘versterkt’ Oranje jeugdteam gespeeld, in Polen kwam de VNL-selectie, die doorreist naar Turkije voor de eerste serie wedstrijden in actie.

De coaches hadden vooraf afgesproken in Bielsko-Biala vijf sets te zullen spelen in deze eerste ontmoeting. Vandaag spelen de teams opnieuw tegen elkaar.

Vanaf de eerste opslag in de openingsset waren de teams aan elkaar gewaagd en bepaalden lange rally’s het spelbeeld. Polen had de betere start (6-3), maar twee fouten van hen en een Nederlands ace maakten bij 6-6 weer een gelijke stand. Bij 10-11 kwam Oranje voor het eerst aan de leiding. Bij 14-13 nam Polen weer over, om de koppositie bij 14-15 weer af te staan. Richting de big points volgden er time-outs van Nederland (18-17) en Polen (20-20). Op de serve van Agnieszka Korneluk met daarin twee blokpunten en een aanvallende fout van Oranje kwam Polen op 23-20, time out Nederland, waarna ze de set met 25-21 in het slot gooiden.

In de tweede set nam Polen meteen een 3-0 voorsprong, Oranje kwam terug tot 8-7 maar moest toen de thuisploeg opnieuw laten gaan (13-8). Polen had in bijvoorbeeld Magdalena Stysiak een vlot scorende diagonaal en liet zich de voorsprong niet meer afpakken. Via 19-12 en 21-19 werd de set met 25-19 door Nederland verloren.

De derde set gaf hetzelfde beeld te zien als de vorige twee. Oranje kon een tijdje in de openingsfase meekomen, maar verloor daarna de aansluiting. In dit geval na 8-8, Polen liep uit naar 14-10 en 19-13, Oranje speelde vervolgens een sterke fase en kwam terug naar 19-17 en 22-21, maar kreeg toen een driepunter tegen en verloor met 25-21.

En daarmee was de wedstrijd dus met 3-0 verloren. Polen had de betere aanvallende scores (41 om 29) en de duidelijk betere cijfers in de blokkering (16 om 9), Nederland scoorde met 2 om 4 aces beter in de opslag en maakte drie directe fouten, die een punt voor de tegenstander opleverden, minder.

In de vierde set kwam Polen met een nagenoeg compleet nieuw team binnen de lijnen, bij Nederland speelden Laura Dijkema en Britt Bongaerts op spelverdeling, Juliet Lohuis en Indy Baijens maakte in de eerste drie sets veel minuten, daarna was het de beurt en Baijens en Eline Timmerman. Op de buitenkant kwamen Elles Dambrink en Nova Marring er maar moeilijk door. Polen leek het beter ingespeelde team, hetgeen gezien de eerste wedstrijd van Oranje ook niet verwonderlijk was.

Na de 3-0 vervolgden de teams de wedstrijd. Oranje miste de side out op 10-8, kwam met drie punten achter (11-8), een marge die tot 17-14 op de borden bleef staan. Oranje nam de leiding over bij 18-20 en stond die bij 21-20 weer af. De time out van Felix Koslowski bij 23-21 bracht geen verandering en Polen won met 25-22.

Alsof het 2-2 was geworden speelden de teams daarna nog een vijfde set tot de vijftien. Daarin nam Nederland na de 3-3 het voortouw (4-6, 5-7, 6-8), moest echter bij 8-8 de time out in. Polen nam over (10-8), liep uit naar 14-10, maar zag een hardwerkend Oranje tot 14-13 terugkomen en voor de setwinst knokken. De time out op 14-13 gaf de thuisploeg de rust om daarna de set af te maken (15-13).

De foto bovenaan laat zien welke speelsters er geselecteerd zijn voor de eerste week in de VNL-competitie:

• Spelverdeelsters: Britt Bongaerts, Sarah van Aalen en Laura Dijkema.
  • Libero’s: Florien Reesink en Kirsten Knip
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Diagonaal/ passer loper: Celeste Plak
  • Mid speelsters: Juliët Lohuis, Indy Baijens en Eline Timmerman
  • Passer lopers: Jolien Knollema, Marrit Jasper, Anne Buijs en Nova Marring.
  • Ontbrekend: Nika Daalderop, die zich na de Champions League finale tussen Conegliano en Vero Volley Milano in Turkije bij de ploeg zal voegen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto werd ons toegezonden c.q. zijn van Polska Siatkowka.