Vizier op volleybal

 

Oranje één set beter dan de USA

160625Myrthe

De tweede tegenstander van formaat in het ‘Hong Kong’ weekend van Oranje in de 2016 editie van de World Grand Prix was USA, de hanterende wereldkampioen. De Amerikaanse ploeg had al zes gewonnen wedstrijden achter hun naam staan, tegen China was eerder in Ningbo met 3-1 verloren. Nederland won tot nu vier duels en wilde de Final Six halen. En kon daarvoor heel goed puntjes gebruiken, zodat niet alles van de laatste wedstrijd tegen Duitsland afhankelijk was.

Bondscoach Guidetti begon met Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Debby Pilon – Stam, Robin de Kruijf, Yvon Belien, Maret Balkenstein – Grothues en Celeste Plak. In de vierde set begon Anne Buijs (voor Celeste Plak) in de basis, in de tweede en derde set stond Quinta Steenbergen voor Yvon Beliën er op mid in. Invalbeurten waren er voor Femke Stoltenborg, Kirsten Knip en Myrthe Schoot en in de sets dat ze niet in de basis stonden ook voor Anne Buijs en Yvon Beliën.

Oranje kwam in het begin van de eerste set gemakkelijk aan de punten, drie keer fout serveren op rij van de USA zetten de stand op 5-3 voor de Verenigde Staten. Larson en Dietzen maakten het verschil naar 10-5, waarop even later Oranje bij 13-7 de time out inging. De score van Celeste Plak (15-9) en de daaropvolgende foutserve bepaalden de 16-9 stand bij de tweede technische time out.  Vervolgens stal Celeste Plak het hart van het publiek met een stel geweldige power aanvallen. Ze sloeg Oranje onder luid applaus naar de 16-13 stand, waarop USA de time out in vluchtte.

Na 17-13 zat het passend even niet goed bij Oranje, een ace op Debby Pilon – Stam en een serve pass die te ver doorschoot en prompt afgerond werd zorgden voor 19-13. Plak banjerde 19-14 er in. De 22-14 werd 21-15 nadat Oranje gelijk kreeg bij de challenge. Karsten Lowe en Nicole Fawcett zetten USA vervolgens bij 23-15 op rozen. Anne Buijs kon nog twee keer wat  terug doen, maar meer dan 25-17 zat er voor Oranje niet in.

In de daarop volgende set waren de rollen omgedraaid. Oranje bepaalde, de USA moest in de achtervolging. Celeste Plak deed een aanslag op Alisha Glass, waarop Karch Kiraly bij de 1-3 stand al de time out inging. De serve van Quinta Steenbergen daarna werd uit gegeven, maar de challenge van Guidetti bewees zijn gelijk. Het was 2-5 en plaats van 3-4. Bij de technische time out stond het 3-8. De challenge van Kiraly even later zette de stand op 5-8 in plaats van de eerder genoteerde 4-9. Nederland bleef door scores Slöetjes, de Kruijf en Balkenstein – Grothues aan de leiding (10-15), met 10-16 werd er gerust.

Oranje wist scorend niet van wijken en sloeg de punten er met stevige klappen in. Anne Buijs maakte de 14-21 en eigenlijk wist USA allang dat Oranje in deze set gewoon de betere ploeg was. Karsta Lowe scoorde 15-22, een kill block van Larson en een uitgeslagen aanval van Lonneke gaven echter hoop bij 17-22. Time out Nederland. Toen op setpoint bij 17-24 nog twee kill – blocks volgden, was er weer dat sprankje hoop, in de afsluitende rally verrichte Myrthe Schoot een geweldige redding, die aan de basis stond van de uitgeslagen Amerikaanse aanval in de volgende rally. Dan mag je schreeuwend een (ere)rondje rennen! Oranje won met 19-25.

In de derde set sloeg USA toe na de 2-4 stand in het voordeel van Nederland. Eigenlijk sloegen ze niet toe, maar ‘blokkeerden’ ze toe, al klinkt dat nergens naar. Met drie kill blocks op rij maakten ze er 6-4 van en liepen daarna uit naar 13-8, dat laatste punt via een blok van Hill op Quinta Steenbergen, die prompt door Yvon Beliën werd vervangen. Slöetjes scoorde tegen (14-11), twee Nederlandse fouten (foutserve en vier keer) brachten de stand op 16-11 bij de tweede technische time out. Na deze pauze bouwde team USA verder uit, eerst naar 20-14 en dan naar 22-15. Op 23-17 besliste een Nederlandse foutserve en een midaanval van Foluke Akinradewo de set met 25-17.

Er werd wat af ‘gechallenged’ in de vierde set. Beide teams wilden ten koste van alles voorkomen dat ze ten onrechte punten tegen kregen en zo op achterstand zouden komen. Het begon bij 7-5 toen de eerste scheids USA het punt gaf omdat Slöetjes volgens hem in het net geslagen had. Guidetti zag dat anders, Het Amerikaanse blok had de bal aangeraakt en hij kreeg gelijk, dus dubbelfout en nog steeds 7-5 en geen 8-5.

De  8-7 werd door Amerika ‘gechallenged’ De serve zou niet uit zijn, maar op de lijn en Kiraly kreeg gelijk, dus 9-6. De 10-6 werd door Guidetti aangevochten met een challenge, en ook hij kreeg gelijk, touché en dus 9-7. De arbitrage zal er in deze periode met hun beslissingen niet zo best uit, de teams en trainers daarentegen waren super scherp. Toen Oranje op 10-11 kwam werd weer een challenge gevraagd door USA, maar deze keer kregen ze geen gelijk. De USA aanval was uit en niet aangeraakt.

Volgende challenge op 14-13 voor USA. De aanval van Nederland zou uit zijn, neen dus, op de lijn en in plaats van 14-13 werd het 13-14. Op 14-14 had Guidetti geen gelijk toen hij weer om video bewijs vroeg voor een door hem geziene touché, maar deze keer zag hij het niet goed. Dus bleef het 15-14. Met 16-14 gingen de teams naar de kant. Celeste Plak en Robin de Kruijf brachten Oranje bij 17-17 en 18-18 naast de VS. Op de 19-18 volgden een uitgeslagen Nederlandse aanval en een Amerikaans ace, het verschil was gemaakt. Na de 22-20 scoorden Hill, Akinradewo en Fawcett de laatste drie punten voor Amerika.        

Lonneke Slöetjes werd met 21 punten topscorer, Celeste Plak maakte 14 luid bejubelde punten. Bij Amerika kregen Larson en Dietzen met 15 en 13 punten de meeste scores op naam.  USA blokkeerde beter dan Nederland (14/5), maakte minder fouten (17/24) en sloeg één ace meer. Oranje had met 48/50 een licht voordeel in de aanval.

Morgenvroeg speelt Oranje de ‘derby’ tegen Duitsland. Een wedstrijd die gewonnen moet worden om mee te kunnen doen aan de Final Six.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Myrthe Schoot.