Vizier op volleybal

 

Oranje op de ‘road to Berlin!’

Vandaag barst het EK – volleybalgeweld los. In vier plaatsen worden de eerste poule wedstrijden afgewerkt. Zoals in poule B in Zürich waar Frankrijk tegen België speelt en Italië gastland Zwitserland als tegenstander heeft. De verwachtingen voor deze poule. Italië gaat rechtstreeks door, Zwitserland valt af en België en Frankrijk plaatsen zich voor de tussenronde.

In poule C, Austragungsort Dresden, speelt vandaag Rusland tegen Wit Rusland en Azerbeidzjan ontmoet Kroatië. Rusland wordt geacht hier (ongeslagen) als poule winnaar uit de bus te komen, zij staan immers als 6de op de wereldranglijst, terwijl de andere teams allemaal in de dertig bivakkeren. Als afvaller hebben we Azerbeidzjan of Wit Rusland in de gedachten.

In poule D, Austragungsort Schwerin, spelen Servië, Bulgarije, Tsjechië en Polen. Vier teams die vorige maand nog deelnamen aan de World Grand Prix. Wij houden het erop dat Servië (met Jovana Brakocevic, Brankica Mihajlovic en Milena Rasic) een maatje sterker zijn dan de andere drie, ondanks dat Bulgarije een geweldig WGP – toernooi speelde. In deze poule is de afvaller,  lijkt ons tenminste,  niet zomaar te voorspellen.

Foto Chris Overkleeft

In poule A, Austragungsort Halle, is Oranje ingedeeld. Zwakke zuster in de poule is Spanje, dat de poulefase wel niet zal overleven. De eerste plaats zal tussen Duitsland en Turkije gaan. Nederland gaat door naar de tussenronde, tenminste dat zijn de verwachtingen, ook van de bondscoach.

Van de begonnen zestien teams vallen er vier af en slaan er vier de tussenronde over. De acht nummers twee en drie gaan onderling bepalen wie er tegen de poulewinnaars mag spelen bij de laatste acht, in de kwartfinale dus.

Nederland  zal, als ze 2de of 3de worden in poule A, in Halle blijven. Tegenstander wordt dan de nummer twee of drie uit poule C ofwel Kroatië, Azerbeidzjan of  Wit-Rusland. Tot zover heeft de VoV EK – routeplanner wel een redelijk duidelijk beeld van wat dit EK mogelijk voor Oranje in petto heeft. Een plaats bij de laatste acht lijkt ons in ieder geval voor het huidig Oranje zeker haalbaar. Niet alleen op basis van kwaliteit maar ook op basis van de indeling.

Maar dan? Zeker is, dat Oranje ook als ze de tussenronde overleven wederom in Halle blijft spelen. De kwart finale staat voor 11 september op het programma. Mogelijke tegenstander is dan Rusland (potentiële winnar poule C) of  Turkije / Duitsland , die waarschijnlijk om de winst in poule A gaan strijden. Wie het ook wordt, makkelijk wordt het zekere niet.

Turkije haalde de Final Six niet bij de WGP, wat wel de doelstelling was. “We bekijken het in Halle van dag tot dag” zei de coach. Een mening die ook Giovanni Guidetti, bondscoach van Duitsland er op na hield. Ook Duitsland miste de Final Six, maar werd met een jonge ploeg wel winnaar van de European League.  Duitsland weet zich gesteund door een vol Gerry Weber stadion, waar een kleine 11.000 fans in kunnen. Spanje is tevreden als ze één keer in de poule winnen. Waar dat dan tot leidt zien ze dan wel.

Gokje wagen: Bij de laatste acht staan Italië, Rusland, Servië, Turkije, Nederland, Duitsland, Polen en Bulgarije. En dan kan het alle kanten opgaan. Voor Oranje ook naar Berlijn waar de halve finales en de wedstrijden om de medailles worden afgewerkt. De coaches uit poule A waren redelijk eensgezind over de potentiële favorieten voor de titel. Guido Vermeulen: Servië en gastland Duitsland.  Guidetti: “Turkije, Italië en Rusland moet je niet vergeten.   België en Bulgarije zijn outsiders en uiteraard Nederland.”  Bondscoach Hervas van Spanje was het wel met Vermeulen eens, de Italiaanse coaches Guidetti en Barbolini (Turkije)  ook, maar volgens hen zijn er wel zeven landen die de finale kunnen halen.  Turkije team ziet hij in ieder geval bij de laatste vier komen.

Foto Chris Overkleeft

De ploeg van bondscoach Vermeulen voor dit EK bestaat uit:

Spelverdeelsters (2):  Femke Stoltenborg en Laura Dijkema. Ondanks de grotere internationale ervaring van Laura Dijkema gaf de bondscoach in de afgelopen zomer de basis plek aan Femke Stoltenborg. Ook al speelde ze wegens een blessure bij VT Aurubis Hamburg lange tijd niet. Haar lengte, 1.89 t.o.v. 1.84, moet haar in spronghoogte (3.06 t.o.v. 2.94, passend belangrijk) en blokhoogte (2.91 t.o.v. 2.76) het voordeel geven ten opzichte van de internationale ervaring (48 t.o.v. 114 interlands*) .

Libero (1): Kirsten Knip van Sliedrecht Sport (20 interlands*) heeft Myrthe Schoot (90 interlands*) van deze positie verdrongen. Myrthe Schoot was gedurende het seizoen 2012 – 2013 lang geblesseerd en kon pas net voor de zomer weer speelminuten maken en ritme opdoen bij haar Duitse werkgever en sloot daarna bij de groep aan.

Midspeelsters (3): Voor deze positie komen eigenlijk maar twee speelsters in aanmerking. Zij hebben de belangrijke wedstrijden in de World Grand Prix gespeeld en allebei voortreffelijk gepresteerd.  Robin de Kruijf (157 interlands*) en Quinta Steenbergen (90 interlands*) zullen daar op dit EK een dito prestatie aan willen toevoegen. Yvon Belien (3 interlands*)  zal het eventueel van invalbeurten moeten hebben.

Passer lopers (4): Teamcaptain Maret Grothues (167 interlands*) en Anne Buijs (27 interlands*) lijken de aangewezen speelsters voor deze posities. Anne Buijs draaide een prima WGP toernooi en deed het scorend ook goed. Bij Maret Grothues viel de puntenproductie wat tegen, maar was de verdediging en de pass dik in orde. Zij waren tijdens de WGP de eerste keus.  Kim Renkema (dit seizoen voor het eerst A – international) zal waarschijnlijk regelmatig  de pass van Anne Buijs in het achterveld overnemen. En met Celeste plak (3 interlands*) heeft de bondscoach nog een jeugdige hardhitter achter de hand voor deze positie.

Diagonaal (2):  Aanvankelijk leek Judith Pietersen (61 interlands*) zich op deze positie in Oranje te spelen, maar het scorend vermogen in de WGP wedstrijden via de diagonaal bleef achter.  Manon Flier (364 interlands*), pas vlak voor de WGP bij de groep gekomen, nam het van haar over. We zijn benieuwd wie van de twee bij de openingswedstrijd eerste keus is. Lonneke Sloetjes (86 interlands*) , die sedert het eind van het afgelopen seizoen last had van een schouderblessure, viel voor de EK selectie af.

*per 12 september 2012. Inmiddels heeft het basis zestal door de oefeninterlands en de WGP wedstrijden een stuk of 20 interlands meer achter hun naam staan.

En dan nog even over ‘hoe jong’ Oranje nou eigenlijk is. De gemiddelde leeftijd bij begin van het EK van het basisteam bedraagt iets meer dan 24 jaar. Internationaal is dat jong, ondanks de leeftijd van Flier (29) en Steenbergen (28). In interlands is de basisploeg zelfs ‘piepjong’, maar met Flier, Grothues, Steenbergen en de Kruijf staan er ook vier speelsters in de basis met meer dan 100 interlands achter hun naam.

Oranje speelt vandaag om 20:00 uur tegen Turkije, morgen om 17:00 uur tegen Duitsland en sluit zondag om 15:00 uur af tegen Spanje.

gh @ Vizier op Volleybal.