Oranje speelt een thriller in Manilla

VoV, 18-06-2024. 14:04 uur. Al had de titel misschien beter ‘Thriller in Pasay City’ kunnen luiden, maar dat gaf geen verwijzing naar die thriller die er ooit eerder plaats vond. Bij een bokswedstrijd.

Misschien was het eerste duel van de Oranje mannen in de derde week van de VNL-competitie wel meteen het lastigst. Tegenstander Brazilië is wel de nummer 4 van de World Ranking en staan op de zesde plaats in de VNL-ranglijst met 5 gewonnen wedstrijden. Nederland staat op beide lijsten dertiende.

Het werd een thriller in Manilla, waar drie van de vier sets op twee punten verschil eindigden en Nederland in Nimir Abdel-Aziz weer de titel schutterskoning had met 38 punten, maar bij Brazilië stond met Darlan ook een geweldige krachtpatser op de diagonaal, die 26 keer scoorde.

De Nederlandse selectie in Manilla heeft geen wijzigingen ten opzichte van de tweede week ondergaan. Sil Meijs en Michiel Ahyi zijn ook nu van de partij. Bondscoach Piazza begon met de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Midspelers: Michaël Parkinson, Fabian Plak
  • Passer Lopers: Maarten van Garderen, Gijs Jorna

In de loop van de wedstrijd waren er basisplaatsen of invalbeurten voor Sil Meijs, Twan Wiltenburg en Tom Koops

Na een gelijk opgaand begin in de openingsset (5-5) kon Nederland met een score van Gijs Jorna en twee gekregen punten op een 8-6 voorsprong komen, dat verschil werd door o.a. twee aces van Fabian Plak verdubbeld bij 11-7, waarop Brazilië de time out inging. Een ace van Darlan en blokpunten van Lucas brachten het verschil terug naar 13-12, waarop Piazza de time out knop liet indrukken.

Teams scoorden om beurten tot 16-16, Flavio zorgde met een blokpunt voor een breakpoint voor 16-17. Vanaf dat moment was het allemaal Nimir Abdel-Aziz wat de klok sloeg. De punten 17, 18, 20, 21, 22, 23 en 25 kwamen op zijn naam. Brazilië kon via Darlan. Lucas en Lucarelli eerst afstand nemen (18-21, 21-23), maar kon op de beslissende momenten Nimir niet afstoppen. Op 25-24 serveerde Sil Meijs de set met een ace uit.

In set twee nam Nederland een 9-5 voorsprong en bouwde dat richting het middendeel van de set uit naar 15-10. Abdel-Aziz scoorde twee aces na 13-10. Wat Nimir in de eerste set voor Nederland deed, deed Darlan in de tweede voor Brazilië. Aan een stuk door scoren. Na 15-10 tot aan 18-19 scoorde hij vijf keer en in die fase van de set kreeg Brazilië ook nog een aantal gratis punten bijgeschreven.

Nederland moest in de achtervolging bij 18-19, bleef in de achtervolging bij 19-21 (time out Oranje) en kon het nadelige verschil van twee punten niet van de borden krijgen. Leal en Lucas zorgden in de finale voor de 23-25 setwinst van de Zuid- Amerikanen.

In de derde set maakte Oranje van 3-5 achter een 8-6 voorsprong. Brazilië boog dat daarna weer in hun voordeel om bij 9-12 en behield het verschil van een punt of drie tot 15-18. In een poging van beide partijen om veel servedruk uit te oefenen volgden na 11-13 tot 15-18 maar liefst zes foutserves.

Na 17-19 liet Maarten van Garderen zich gelden, hij sloeg Oranje naar 20-20, waarop Brazilië de time out inging. Oranje kwam met 22-21 voor, met 22-23 achter en had na twee rake klappen van Nimir Abdel-Aziz bij 24-23 setpoint. Brazilië kreeg de kans om de set te beslissen op 24-25, 25-26, 26-27 en daarna ook nog drie keer tot aan 29-30. Het blok van Flavio op Nimir Abdel-Aziz besliste de set met 29-31 voor Brazilië

In de vierde set liep Brazilië met een 1 om 4 score na 8-8 uit naar 9-12. Nederland moest in de achtervolging, deed dat met verve, maar slaagde er niet in om het verschil wezenlijk terug te brengen. Tussenstanden daarna waren 12-16, 15-19 en18-22. Darlan, Nimir en foutserves hadden een belangrijke scorende rol in die fase. Brazilië verzilverde het matchpoint op 20-24 bij eerste gelegenheid.

Nederland en Brazilië hielden zich met de eigen score in evenwicht. 68 om 68. Oranje scoorde meer aanvallende punten en aces, Brazilië meer blokpunten. De foutenlast van 37 om 30 maakte het nadelige verschil voor Oranje.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.