Oranje U18 meiden met 1-3 verslagen door Spanje

VoV, 08-07-2024. 14:15 uur. Bij het EK U18 in Roemenië speelde de Oranjeselectie van bondscoach Ivo Munter vanmorgen de zesde en voorlaatste wedstrijd. Nederland staat op één zege en vier nederlagen en speelde voor een betere plaats in de eindrangschikking zonder medaillekansen.

Tegenstander Spanje stond derde met drie gewonnen duels en had nog zicht op een plaats die recht geeft op de halve finale, waarvoor de bovenste twee teams (nu Italië en België) zich plaatsen.  Zij spelen morgen tegen hekkensluiter Servië en zullen met twee zeges maximaal willen oogsten. België heeft Roemenië en Kroatië nog als tegenstanders. Roemenië is ook nog in de race voor een tweede plaats.

Bij de Oranjeploeg begonnen aan de wedstrijd:

• Spelverdeling: Merel van Dijk
  • Libero: Kyara de Maar
  • Diagonaal: Laurine Geerdes
  • Midspeelsters: Nina Evers en Lette Wiegerinck
  • Passer Lopers: Saar Meijer en Roos Grooters

In de loop van de wedstrijd was er ook speeltijd Suze Zijlstra, Tara van der Sluis, Emma Liesting, Bloem van Lier, Susan Dambrink  en Yasmine Raatjes via een basisplaats in een van de volgende sets of via een (serveer)invalbeurt.

In de openingsset liepen de teams aanvankelijk in de score tot 8-8 gelijk op. Spanje scoorde vervolgens de side out en het breakpoint (8-10), Nederland zette daar vier punten tegenover (12-10). Waarna het op de side out naar een 15-13 stand ging. Vanaf die tussenstand tot aan 20-16 was Spanje erg gul en gaf vijf punten weg, vervolgens sloeg Nina Evers twee overpasses hard binnen voor de 22-16 tussenstand. Toen stokte de score bij Oranje, terwijl Spanje steeds breakpoints op de side out maakte. Bij 23-20 en 24-22 haalde Ivo Munter de ploeg naar de zijlijn, met een kill-block kwam Spanje op 24-23. De Spaanse foutserve bezorgde Oranje daarna de winst.

In set twee ging Nederland al vlot (2-5) de time out in, daarna maakte o.a. Nina Evers met twee aces de stand bij 5-5 gelijk. Even ging het in de score gelijk op (7-7), daarna kantelde het voordeel naar Spanje, dat vooral blokkerend via Filippa Llorens de nodige punten scoorde. Via 7-11 werd het 11-15, Oranje kon via Laurine Geerdes wat terugdoen en had bij 15-16 het verschil naar één puntje teruggebracht en was bij 19-19 naast Spanje.

Inez Gordaliza zette Spanje op 19-21 nadat een Nederlandse driemeter aanval was uitgegaan voor 19-20. Vervolgens overrulede de scheids de lijnrechter, die een uitbal gaf, maar door de scheids in werd gegeven voor de 19-22 tussenstand. Oranje sloot bij 22-23 aan, Spanje ging de time out in en scoorde daarna de twee beslissende punten voor de 22-25 setwinst.

In de derde set was het allemaal Spanje wat de klok sloeg. Nederlandse time-outs waren er bij 3-8 en 4-11. Oranje slaagde er niet in om op eigen opslag te scoren, terwijl bij Spanje geen servebeurt voorbijging zonder het scoren van breakpoints. Pas de 11-20 van Nina Evers via een ace, nadat Bloem van Lier met een cross court geslagen aanval de stand op 10-20 had gezet, was de eerste keer dat Oranje twee punten achter elkaar scoorde in deze set. Na de 11-20 liep Spanje uit naar 11-24, gaf middels een foutserve nog een puntje weg, waarna ze de set met 12-25 voor zich beslisten.

In set vier bouwde Oranje via Roos Grooters, Susan Dambrink en Laurine Geerdes een mooie 13-7 voorsprong op. Een verschil dat kansen bood voor een vijfde set. Echter gooide de serie van Aina Romera naar een 13-14 tussenstand roet in het eten. In haar serie twee time-outs van Oranje, die haar niet van de wijs brachten. Na 13-14 hielden de teams elkaar via de side out tot 19-19 in evenwicht.

Oranje kwam op beslissend voordeel (21-19) na een aanvallende fout van Spanje en een ace van Susan Dambrink. Na 22-20 maakten een Nederlandse foutserve en een Spaans ace gelijk (22-22). Inez Gordalize, die bij Spanje met 21 punten topscorer werd, sloeg haar team naar 23-23, Nederland sloeg uit, Spanje kwam op matchpoint bij 23-24. Een blokpunt van Nina Evers en een ace van Susan Dambrink gaven Nederland tiebreakpoint bij 25-24. Inez sloeg Spanje naast Nederland (25-25), daarop volgde een Spaans ace en een uitgeslagen Nederlandse aanval voor de 25-27 en de 1-3.

Spanje had blokkerend (6 om 19 punten) en via de lagere foutenlast (31 om 21 directe scores voor de tegenstander) het meeste voordeel. Bij Oranje werd Laurine Geerdes met 17 punten de topscorer. Nina Evers, die 3 aces serveerde, kwam tot 13 punten.