Oranje U18 verslaat Servië op EK in Roemenië

VoV, 02-07-2024. 5:35 uur. Oranje U18 is het EK in Roemenië goed begonnen met een 3-2 zege tegen Servië. In Blaj was in groep A dit de eerste tegenstander, in de poule volgen verder nog duels tegen Italië, Kroatië, Roemenië, België, Spanje en Slovenië. Nederland had via het tweede EKK-deelname aan dit EK afgedwongen. Aan het EK doen 16 landen mee.

Oranje begon tegen Servië met Merel van Dijk (spelverdeelster), Myrthe Schimmel (libero), Laurine Geerdes (diagonaal), Nina Evers en Susan Dambrink (midspeelsters) en Roos Grooters en Saar Meijer (passer lopers). In de loop van de wedstrijd kregen ook Esmee Radstake (spelverdeelster), Kyara de Maar (libero), Tara van der Sluis (passer loper), Suze Zijlstra (passer loper) en Lette Wiegerinck (midspeelster) speeltijd van bondscoach Ivo Munter via een basisplaats of een invalbeurt..

Oranje won met 3-2 via de setstanden 17-25, 27-25, 25-17, 15-25 en 15-8. In de tweede set was de finale erg spannend, in de overige was er steeds een duidelijk overwicht voor de winnende partij. Bij Oranje werd Ross Grooters met 21 punten topscorer, bij Servië maakte Bojana Ristanovic er 19. Nederland had aanvallend de betere scores (+ 10 punten), maar maakte er blokkerend ( 9 om 12) en serverend (9 om 11) totaal 5 minder dan Servië.

In de eerste set bleven de teams in de score tot 10-10 bij elkaar, nadat Nederland daarvoor met 3-0 had voorgestaan en Servië dat had omgedraaid naar 8-10. Servië kon na de 10-10 uitlopen naar 10-17 ondanks twee Nederlandse time-outs op 10-13 en 10-17. Een uitgeslagen aanval beëindigde de serie. Roos Grooters en Laurine Geerdes konden nog zorgen voor 13-20, Merel van Dijk scoorde met een tweede bal de 16-22, maar het verschil was te groot om de Servische leeftijdsgenootjes nog in de problemen te brengen.

In de tweede set leek Servië de gang van zaken uit de eerste set te willen herhalen toen ze na de 8-8 tussenstand uitliepen naar 8-12. Mede door te veel (7) Nederlandse fouten tot die stand. Oranje herpakte zich en kwam via 11-13 op een 16-14 voorsprong, door o.a. drie scores op rij van Roos Grooters. Met een ace bouwde Oranje de marge uit naar vier punten bij 19-15, echter had Servië de achterstand bij 21-21 helemaal weggewerkt

Nederland kwam bij 24-23 op setpoint. Met veel verdedigend kunst en vliegwerk kon Servië verlies voorkomen (24-24), waarna Servië met een ace via de netband op setpoint kwam. Roos Grooters werkte het weg, Laurine Geerdes zette Nederland op setpoint en een in het net geslagen aanval van Servië verzilverde het daarna voor de 27-25 winst en de 1-1 stand.

Oranje maakte in de derde set van een 3-5 achterstand een 7-5 voorsprong en stond daarna de leiding niet meer af. Servië kwam bij 10-9 en 13-11 nog wel dichtbij de gelijkmaker, maar moest na de serie van Oranje naar 17-11 toezien hoe de U18 ploeg puntje voor puntje dichter bij de zege kwam.  Bij het begin van de big points stond het 20-14, na de 21-16 wist Oranje de set met 25-17 voor zich te beslissen.

De vierde set was het spiegelbeeld van de derde. Nu was het Servië dat de dominante ploeg was. Merel van Dijk had met twee tweede bal scores Oranje eerst nog bij 7-7 de gelijkmaker bezorgd en even later een 9-8 voorsprong gegeven, vervolgens kantelde de set helemaal naar Servië. Met een 1 om 8 score, waarvan 5 Nederlandse kadootjes, kwam Servië op een 10-16 voorsprong. De time out op 12-21 leverde geen ommekeer op en ook de scores van Laurine Geerdes voor 13-22 en 14-22 waren niet het startschot voor een geslaagde inhaalrace. Na 15-23 ging Oranje nog twee keer in de fout en bezegelde zo de 15-25 set nederlaag voor de 2-2 stand.

Oranje herpakte zich geweldig in de tiebreak, al moet wel gezegd worden dat Servië daar vooral tot aan de veldwissel een forse bijdrage aan leverde. Met 8-2, na onder ander 5 Servische fouten die een punt voor Oranje opleverden, werd er van kant gewisseld. Saar Meijer en Laurine Geerdes scoorden de andere drie punten. Servië probeerde nog wel iets terug te doen, echter hadden Nina Evers en Saar Meijer nog rake klappen in voorraad en via 11-3 en 13-5 ging de winst met 15-8 naar Oranje.

Een heel mooi begin van het EK voor de U18 ploeg. Vandaag is Italië de tegenstander.