Orion nieuwe koploper in Kampioenspoule

VoV, 02-04-2023. 7:00 uur. In de Kampioenspoule van de Eredivisie Heren is de rol van SSS (7-7) en Sliedrecht Sport (7-3) uitgespeeld. Beide teams stonden met nog drie wedstrijden te gaan op een onoverbrugbare achterstand van positie twee.  Hun onderlinge duel van gisteren ging dus alleen nog om de eer.

SSS Barneveld ging na vijf sets als winnaar naar de kleedkamer. Twee keer kon de thuisploeg een achterstand wegwerken. De 25-21 in set twee maakte de 23-25 uit de eerste set ongedaan, de 25-18 uit de vierde zorgde voor de 2-2 stand nadat de derde set met 21-25 verloren was gegaan. SSS kon met 13-15 vervolgens de winst meenemen naar Barneveld.

Bij SV Dynamo vs. Orion ging het om veel meer dan de eer. De inzet daar was de koppositie. Thuisploeg Dynamo had één puntje meer dan hun gasten en met nog drie wedstrijden te gaan lagen voor beide teams de kansen op een play-off ticket dus nog helemaal open. Ze hadden het allemaal in eigen hand.

Het werd een boeiende vijfsetter in Apeldoorn, waarbij de gasten uit Doetinchem twee keer als laatste juichten nadat ze via 16-25 in de vierde set op 2-2 in sets waren gekomen en vervolgens met 12-15 de tiebreak voor zich beslisten.

In de openingsset had Orion vlot een voorsprong (3-6, 6-10) die ze de hele set vasthielden en verder uitbouwden (10-16, 12-21). Met 15-25 deelden ze de eerste tik uit. Dynamo herpakte zich in set twee en drie. Met een ruime 25-20 en een nipte 25-23 (na 18-19 en 23-21) kwamen ze met 2-1 in sets voor. Vervolgens was Orion in de vierde set weer de duidelijk betere ploeg. Via 2-5, 9-13 en 14-17 hielden ze steeds een beslissend verschil aan hun kant. De serie naar 14-21 besliste de set. Via 16-25 werd het vervolgens 2-2.

Na de veldwissel bij 4-8 in de tiebreak kwam SV Dynamo terug naar 10-11, Orion herpakte zich net op tijd, forceerde een mini break (11-13) en sloot de wedstrijd met 12-15 af.

Samuli Kaislosalo werd met 18 punten de topscorer van de wedstrijd, zijn collega Jere Heiskanen kwam tot 16 punten. Bij Draisma Dynamo nam Ramon Martinez Gion 14 punten voor zijn rekening en kwam Mike van Cooten tot 13. Orion was vooral aanvallend met 47 om 64 punten een stuk beter.

• 06> Sliedrecht Sport 8-4

Lycurgus gaat vandaag op bezoek gaat bij VC Limax en kan de koppositie overnemen. De Limburgers verloren de laatste vijf wedstrijden in de kampioenspoule, onder andere uit in Groningen met 3-1.

Om mee te blijven doen voor een play-off ticket hebben ze drie punten nodig, met na zondag nog Sliedrecht Sport en SSS als tegenstanders liggen er dan nog mogelijkheden. Wetende dat Dynamo vs. Orion, Lycurgus vs. Dynamo en Orion vs. Lycurgus nog gespeeld moeten worden.

In de B-poule speelde PDK Huizen tegen VCN. Dat werd een 3-0 zege voor PDK via de setstanden 25-21, 25-23 en 25-22, waardoor de stand nu wordt:

• 01> VoCASA 6-18
  • 02> PDK 6-15
  • 03> ZVH 5-12
  • 04> Taurus 6-6