Orion Stars weer te sterk voor Rode Ster Belgrado

VoV, 09-10-2024. 5:25 uur. Orion Stars uit Doetinchem heeft zonder in problemen te komen ook de uitwedstrijd tegen Rode Ster Belgrado gewonnen. Na de 3-0 in Doetinchem was er gisteravond een 0-3 zege in Belgrado, waarmee de ploeg van Dirk Sparidans door is naar de derde voorronde van de Champions League.

Of Mladost Zagreb (Kroatië) of Hypo Tirol uit Innsbruck (Oostenrijk) wordt daarin de volgende tegenstander. Tirol won de eerste wedstrijd met 3-0 en heeft morgenavond aan twee sets voldoende om het in de derde voorronde tegen Orion Stars op te nemen.

Orion begon met een score van Tom Koops, waarna het twee aanvallende fouten maakte en Rode Ster met een ace een 3-1 voorsprong nam. Dat verschil van twee punten hield de thuisploeg op de side out tot 8-6 vast. Koops pakte de side out (8-7), waarna twee kill-blocks Orion op een 8-9 voorsprong zette, die ze nu via de side out tot 11-12 konden vasthouden. Cas Abraham lobde het breakpoint voor 11-13 tegen de vloer.

Een blokpunt van Mathijs Apine en een aanvallende fout van Rode Ster maakten 12-15, waarop de thuisploeg de time out inging., Zonder succes, het eerste punt na de pauze was ook voor Orion Stars (12-16). Rode Ster kwam na de 13-17 sterk opzetten, blokkeerde zich naar 16-17 echter herstelde Jannes van der Ham met twee scores het verschil van drie punten, waarop Rode Ster opnieuw een pauze nam.

Nu waren de eerste twee punten na die break voor Orion (16-21) en was de voorsprong comfortabel te noemen. Via de side out (17-21, 18-22, 19-23) liep de set naar de finish. Drie foutserves maakten er een eind aan (20-25). Orion maakte het verschil met 0 om 5 blokpunten.

In de tweede doorgang nam Rode Ster na 3-5 de leiding over en via 6-5 kwamen ze met o.a. een ketser ace op 9-6, waarop Dirk Sparidans de ploeg naar de kant haalde. Het verschil van vier punten (10-6) werd via twee aanvallende fouten van Rode Ster en een rake klap van Tom Koops teruggebracht naar één (10-9) en bij 12-13, time out Rode Ster, had Orion de achterstand veranderd in een voordelig verschil. Na de 15-16 scoorde Maksim Shkredau twee keer (15-18), time out Rode Ster.

Cas Abraham en Lubos Bartunek hielpen Orion daarna aan een 15-20 voorsprong. De plaatsbal van Lubos naar een vrij achterveld gaf blijk van veel spelinzicht. Het verschil bleef vijf punten (18-23) nadat eerst Rode Ster en daarna Orion Stars twee keer hadden gescoord. Via een foutserve kwam Orion bij 19-24 op setpoint en met een rake smash verzilverde Cas Abraham het voor 20-25 setwinst, waarmee de volgende ronde een feit was.

In de derde ‘spek en bonen’ set kwamen beide teams met de nodige wissels. Kees Merkx, Owen Chun, Edson Felicissimo (libero), Kevin Saar en Luuk Hoge Bavel kwamen erin. Alleen de middenas met Jannes van der Ham en Matthijs Apine bleef staan. Orion bleef de bovenliggende partij en vanaf het prille begin in de set (1-2) tot aan het eind 19-25 bleef de ploeg aan de leiding.

Via 8-11 (time out Rode Ster), 10-13, 14-18 (time out Rode Ster) en 16-22 kwamen ze bij 18-24 op matchpoint. Na de side out voor 19-24 besliste Owen Chun de set en de wedstrijd voor de ploeg uit Doetinchem

Bij Orion kwam alleen Maksim Shkredau met zijn scores in de dubbele cijfers (totaal 10), negen andere spelers namen punten voor hun rekening. Tom Koops (8), van der Ham (7) en Abraham (6) behoorden daar ook toe. Met een eigen score van 40 om 51 en een foutenlast van 24 om 18 had Orion op deze scorende onderdelen ruim voordeel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Orion Stars.