OS Rio: Italië als derde in halve finale

Italy celebrate

VoV, 18-08-2016. 5:40 uur. Na Rusland en USA is Italië de derde ploeg die zich voor de halve finale van het mannentoernooi bij de Olympische Spelen heeft geplaatst. Daarin wordt USA de tegenstander van de Zuid – Europeanen.  Makkelijk was het niet voor de ploeg van Zaytsev en Juantorena. Maar door de eenvoudige dingen goed te doen en gewoon de rust bewaren bleven ze drie keer aan de goede kant van de score.

In de  eerste set was het een gelijk opgaand gevecht (31-29), daarna hielden de Italianen hun tegenstanders er duidelijker onder. Met 25-19 en 25-17 werd de 3-0 zege perfect gemaakt. Voor de zesde keer staat Italië in de halve finale van de Olympische Spelen, vijf keer wonnen ze een medaille, maar nog nooit goud.

Bij Italië werd Ivan Zaytsev met 18 punten de meest scorende speler, gevolgd door Osmany Juantorena (16 punten) en Filippo Lanza (11 punten). Bij Iran kwam niemand in de dubbele cijfers, Shahram Mahmoudi kwam tot 8 punten. Italië had in de totaalscore een aanvallend voordeel van 46/31, op blok 6/5 en serverend 3/0. Dat ze zes keer vaker voor Iran scoorden dan omgekeerd was niet meer van invloed op de uitkomst.

De teams hielden elkaar in de openingsset heel lang in evenwicht. Foutserves over en weer zorgden in de finale steeds voor de gelijkmaker, totdat Juantorena de 27-28 achterstand met een harde klap cross court wegwerkte.  Daarna smashte hij nog twee keer raak, bij 30-29 blokkeerde Birarelli de winst tegen de vloer.

In de tweede set was er tot aan 15-15 weinig verschil, Fillippo Lanza scoorde 16-15, hetgeen het startsein voor de Azzurri was om meer afstand te nemen. Juantorena en Zaytsev bouwden de voorsprong uit en met een duidelijke 25-19 kwamen ze op 2-0 in sets.

De drie Italiaanse topscorers zorgden ook voor het merendeel van de punten tot aan de 13-8 tussenstand in de derde set. Italië bleef domineren en kwam op achtpunten voorsprong, die ze tot aan de 25-17 vasthielden. Een Iranese foutserve zette het laatste punt op het scorebord.

De Italiaanse coach Gianlorenzo Blengini was uiteraard tevreden over het bereiken van de halve finale. “De ploeg begon nerveus, waarschijnlijk omdat we als favoriet waren bestempeld na het winnen van de poule. We stonden onder druk, maar door kalm te blijven konden we de eerste set binnenhalen. Serverend maakten we het Iran daarna erg moeilijk, met het bekende resultaat.”

Teamcaptain Emanuele Birarelli was erg blij de halve finale gehaald te hebben. “Het was een zware wedstrijd, vooral in de eerste set, toen we te weinig servedruk hadden en te vaak met de opslag in de fout gingen. Iran profiteerde daarvan. Vanaf de tweede set liep de opslag beter en met onze aanval maakten we het verschil.”