Vizier op volleybal

 

OS Rio: Oranje legt USA op pijnbank

Yvon Belien of The Netherlands celebrate

VoV, 09-08-2016. 4:46 uur. Een belangrijke tweede dag in poule B bij de Spelen in Rio. Winnaars uit de eerste ronde speelden tegen elkaar (USA vs Oranje) , verliezers ook (China vs Italië) en een winnaar tegen een verliezer (Servië vs Puerto Rico).  Voor Oranje was wereldkampioen USA meer dan een uitdaging, tegen de Amerikanen was Oranje in het verleden meestal kansloos, maar gezien de stijgende Hollandse prestatiecurve leek de afloop bij voorbaat geen uitgemaakte zaak.

De bondscoaches Guidetti en Kiraly stuurden de volgende speelsters het veld in. Op spelverdeling Laura Dijkema en Alisha Glass, de libero’s waren Debby Pilon – Stam en Kayla Banwarth en op diagonaal stonden Lonneke Slöetjes en Kelly Murphy. De midposities werden bezet door Robin de Kruijf en Yvon Beliën bij Nederland, voor Amerika speelden daar Foluke Akinradewo en Rachael Adams.  De passer lopers in de Oranje basis waren Maret Balkestein – Grothues en Anne Buijs, Kiraly koos voor Kimberly Hill en Jordan Larson.      

USA vs Oranje werd een spektakelstuk van jewelste, dat zomaar als de finale van het Olympisch toernooi had kunnen doorgaan. Oranje ging als een wervelwind tekeer in het Maracanazinho en trok zich niets aan van het feit dat aan de andere kant van het net de wereldkampioen en nummer één van de wereld stond. Ontketend was Oranje, alle onderdelen van het spel draaiden als een tierelier, het klopte aan alle kanten, vooral blokkerend, en USA stond als het ware in de eerste en derde set met ‘open mond’ te kijken. Aannemend dat de windkracht 15 wel zou afnemen, maar dat gebeurde in ieder geval in deze sets niet.

In de eerste set was de eerste klap van Anne Buijs vanaf drie meter meteen vol raak, en dat ging nog even door. Yvon Belien en Robin de Kruijf pakten punten, Oranje nam een 3-7 voorsprong en zat zichtbaar geweldig in de wedstrijd. Ze kregen wat puntjes kado, gaven er een paar weg, maar bleven via 8-11,10-13 en 11-15 een lekkere marge in hun voordeel houden. Het kill – block van de Kruijf en Buijs (12-16) werd gevolgd door een vernietigende uithaal van Anne Buijs vanaf de drie meter (12-17) en een slordige rally van de USA (12-18).

Oranje zat in een zetel en bleef erin zitten. Het initiatief bleef bij de Kruijf en co. en na opnieuw een score van Maret Balkestein – Grothues (14-20) stevenden ze regelrecht op sensationele winst af. Dat werd nog duidelijker toen de Kruijf raak blokkeerde en Buijs via het blok scoorde. Het stond toen 16-24, Amerika kon het verlies twee keer uitstellen maar bezegelde met een foutserve haar eigen lot.

In de tweede set ging Oranje op volle kracht door en wist zich opnieuw naar een drietal punten voorsprong te spelen bij 4-7. Met Slöetjes in een scorende hoofdrol ging het naar 9-12, hetgeen het keerpunt in de set zou blijken te zijn. Vier punten op rij scoorde USA, de verdediging stond goed, het blok ook en ineens had Oranje moeite om haar aanvallen af te maken. De 13-12 werd nog gelijk na een foutieve opslag (13-13), de serie van drie punten sloeg opnieuw een voordelig gaatje voor USA. (16-13). 

De foutserve (16-14) werd gevolgd door een foutserve (17-14), waarop USA naar 20-14 uitliep. De serve druk ging omhoog, het initiatief ging van Oranje naar de ‘Stars en Stripes’.  Maret en Yvon verkleinden het verschil naar 20-16. Kimberly Hill sloeg vervolgens een paar keer hard raak en bracht de stand op 24-17, even later maakte Kelly Murphy de winst en de 1-1 setstand perfect.

Nederland sloeg in de derde set toe na de 5-5 gelijke stand, maar de 5-9 werd na de challenge gecorrigeerd in 6-8.  Na een uitgeslagen aanval en een voetfout stond het gelijk (8-8), Maret en Yvon herstelden het verschil en zo golfde de stand op en neer en heen en weer als een bootje in de baai bij Rio. Oranje bleef echter wel aan de goede kant van de score bij 10-12, 12-14 en 14-18. USA vluchtte de time out in, beide teams serveerden fout (15-19), waarna een perfect lobje van Maret Balkestein – Grothues (15-20)  Karch Kiraly opnieuw het T – teken liet maken.

De organisatie stond als een huis bij Oranje, Hill kon weliswaar tegen scoren maar dat punt werd met een dubbelklapper beantwoord door Yvon Beliën, die de bal er voor 16-23 met een fluwelen touch ‘in veegde’. De foutserve van USA zette Oranje op setpoint bij 17-24, op 19-24 haalde Guidetti de dames naar de kant. Zonder succes, Amerika scoorde nog twee keer en kwam op 21-24, voordat Robin de Kruijf het vijfde setpoint kon verzilveren voor 21-25 en 1-2.

De vierde set waren de teams zich bewust van het belang. Oranje kon de wedstrijd beslissen, Amerika moest winnen, als ze niet wilden verliezen. En de inzet was er naar. Geweldig, de meest onwaarschijnlijke reddingen werden gepleegd, een punt was pas een punt als de scheids ervoor gefloten had en die nam daarvoor de tijd, want er kon nog altijd een dame van links, rechts achter of voor komen aanvliegen, die nog een handje onder de bal kon krijgen. Lang waren de rally’s, waarin de teams elkaar niet spaarden en er lustig op los beukten.

Amerika nam een 11-8 voorsprong, bij de 11-9 ging het voor Maret Balkestein – Grothues mis. Ze scoorde wel vanaf de drie meter, maar kwam onder het net door niet goed terecht en liep een kuitblessure op. Ze werd van het veld gedragen en zal waarschijnlijk één of meerdere wedstrijden niet inzetbaar zijn.  Het was een passende aderlating, een verstoring van het ritme. Judith Pietersen kwam er voor haar in en serveerde meteen daarna een ace via de netband waardoor het 11-11 werd. USA ging de time out in. Nederland nam het heft in handen, pakte een punt voor bij 12-13, maar moest schoorvoetend toestaan dat USA dat bij 16-15 omdraaide.

En zo wijzigde het nog een paar keer. Van 16-17 naar 18-17 en 18-19. Dat laatste werd door een challenge ongedaan gemaakt. USA kwam op 19-18, Oranje sloeg uit en USA blokkeerde Sloetjes af. (21-18). Time out Oranje. Nederland bleef op twee punten afstand bij 22-20, waarna USA met een mazzeltje op 23-20 kwam en Nederland de laatste twee punten een beetje makkelijk weggaf voor de 25-20 setstand. Het was 2-2, er moest verlengd worden.                     

Na de 3-3 in de tiebreak werd Oranje drie keer achter elkaar afgeblokt, waarop Guidetti de eerste tactische time out opnam. Na een score van Jordan Larson en een ace van Akinradewo (9-4) haalde Guidetti de dames weer naar de kant. De Oranje orkaan was uitgeraasd, USA had controle op de wedstrijd gekregen en liep nog verder uit. Naar 12-5. Nederland rechtte nog een keer de rug, wilde het verlies niet accepteren en dwong USA na drie scores op rij bij 12-8 toch weer naar de kantlijn. Na de time out pakte USA twee puntjes en op matchpoint haalde Kelly Murphy de winst met 15-8 binnen.

Oranje had heldhaftig gestreden, had prachtig volleybal laten zien en zich het respect van iedereen verdiend voor deze geweldige prestatie. Maar stond aan het eind wel bij 3-2 aan de verkeerde kant van de score. Maar het behaalde niveau geeft heel veel vertrouwen voor de wedstrijden tegen Italië en Servië, waarin het om een plek in de volgende ronde zal gaan.

Bij Nederland werd Lonneke Sloetjes met 21 punten topscorer. Kelly Murphy werd met 18 punten de meest scorende Amerikaanse.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.