OS Rio: Oranje TGV dendert door !

00Blijinovertreffende trap

VoV, 16-08-2016, 18:15 uur. De Oranje damesploeg is in Rio niet te stoppen, dat bleek vanmiddag maar weer eens. In de kwartfinale werd op indrukwekkende wijze afgerekend met Korea, toch geen kinderachtige tegenstander.  Oranje draaide prima, had de organisatie drie sets prima staan, was (remmend) blokkerend, verdedigend en serverend geweldig in vorm en had met Slöetjes, Buijs en Pietersen drie aanvalsters, die wisten hoe er gescoord moest worden.

Resultaat een overtuigende 1-3 zege via de setstanden 19-25, 14-25, 25-23 en 20-25. Oranje staat bij de laatste vier van de Olympische Spelen en lijkt op dit moment de hele wereld aan te kunnen. In de volgende ronde wacht Brazilië of China, ‘Who’s affraid of Brazil?’ zouden we bijna willen zeggen.

Bij Oranje had Guidetti een basisplaats ingeruimd voor Judith Pietersen, die tegen Servië een hele sterke wedstrijd speelde en nu ook zeker niet teleurstelde. Verder stonden de vertrouwde namen op de vertrouwde posities. Laura Dijkema, Debby Pilon –Stam, Lonneke Slöetjes, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en teamcaptain Anne Buijs waren de andere basisspeelsters. Invalbeurten waren er voor Femke Stoltenborg, Myrthe Schoot en ook voor Maret Balkestein – Grothues, die in het achterveld een paar keer verdedigend een rondje meedraaide.

Oranje was in de eerste en tweede set dominerend. Aanvallend waren Slöetjes, Buijs en Pietersen niet af te stoppen en verdedigend hield Debby Pilon – Stam de ballen van de vloer. Korea had via hun sterspeelster Yeon Koung Kim een goed begin, maar moest toch genoegen nemen met een rol in de achtervolging (2-3, 3-6, 5-8, 8-9). Drie punten op rij sloegen een gaatje naar 8-12, en in het verder verloop nam Oranje, mede door twee scores van Laura Dijkema afstand naar 11-17.

Nederland bleef soeverein de baas binnen de lijnen liep via 14-21 naar 16-23 en het wachten was op het setpoint. Dat duurde even, Korea blokkeerde eerst Judith af en nadat Lonneke in het net geslagen had werd ook zij nog afgeblokkeerd. Guidetti haalde de ploeg op 19-23 naar de kant. De volgende rally scoorde Lonneke wel, met een ace werd de winst binnengehaald.

In de tweede set was Judith Pietersen serverend erg belangrijk.  Na de 3-4 maakte ze drie punten achter elkaar met haar opslag (3-7) en kon Oranje, nadat Korea tot 6-8 teruggekomen was, bouwen aan een groter verschil. Yvon Beliën en Robin de Kruijf scoorden via de omloopbal en via de opslag. Korea was zoekende, had geen antwoord op het Nederlandse overwicht en ging langzaam maar zeker steeds verder onderuit. Via 8-15 naar 9-18 en 11-22. Heer en meester was Oranje binnen de lijnen, Korea kwam er niet aan te pas en de 14-25 gaf het volste vertrouwen in een goede afloop van de derde set.

Maar dat pakte even anders uit. Korea vocht ervoor om in de wedstrijd te blijven, ging vol energie van start, zette Nederland op een 3-0 achterstand en bleef goed bij de les. Sterspeelster Kim werd veel gezocht, ze scoorde veel, maar kon het niet alleen. Al leek dat wel lang zo. De voorsprong liep op naar 11-5, de Nederlandse challenge  kreeg het niet gewijzigd. Pas na de 16-11 herpakte Oranje zich, Judith Pietersen en Anne Buijs scoorden, Korea ook, maar dan voor Oranje en op 16-14 was Oranje weer dichtbij en ging Korea de time out in.

Yvon Beliën scoorde een bijzonder punt, een simpel overspeelballetje veroorzaakte een botsing bij Korea, en bracht de stand op 17-15, de 19-16 kwam na de 18-17 correctie via de challenge op het bord.  Op 20-16 was voor Guidetti de reden de ploeg naar de zijlijn te halen. De omloopbal van de Kruijf en het ace van Anne Buijs (21-19) zorgden voor een opleving, de foutserve van de ingevallen Celeste Plak temperde het weer. Op 24-20 scoorde Judith Pietersen, Korea sloeg uit, time out Korea,  en zorgde het blok van het duo Slöetjes / Beliën voor de aansluiting bij 24-23. Een rake driemeter aanval besliste de set met 25-23 voor Korea.

Dan is het altijd afwachten hoe het in de vierde set verder gaat. Oranje had meermalen bewezen goed met de teleurstelling van een verloren set om te kunnen gaan, en had zich ook diverse keren bijzonder flexibel getoond bij een achterstand. Alles te winnen, niets is verloren, met die instelling werd er aan de vierde set begonnen.

En het ging weer lopen. Nederland had de zaakjes weer goed op orde, het blok deed remmend weer goed werk, er was servedruk en de pass kwam weer goed bij Laura Dijkema. Met 0-3 maakte Oranje meteen het verschil, weliswaar kon Korea door wat slordigheden weer gelijk komen maar de toon was gezet. Oranje wenste niet een vijfde set te spelen. Na de 3-3 ging het naar 4-7, 5-9 en 6-11. Oranje scoorde er twee als Korea een puntje maakte. Bij 11-14 nam Guidetti zijn eerste time out op, Korea had er toen al twee gehad.

Het werd 11-17 en 14-21. Oranje denderde in sneltreinvaart door naar de eindstreep in de set en daarmee naar de halve finale. Even moest Guidetti nog aan de noodrem  trekken, toen de tegenstander na 15-22 een aantal keren via Nederlandse fouten te gemakkelijk aan de punten kwam.  De 19-22 veranderde Lonneke in 19-23 en met een serve ace in 19-24. Nog een puntje was Oranje van de laatste vier verwijderd. En dat ene puntje kwam via een karakteristieke Nederlandse aanval op het scorebord, de omloopbal van de Kruijf was zoals zo vaak raak. 20-25. 1-3 en een plek bij de laatste vier op de Olympische Spelen. Proficiat. Klasse. Bedankt.

Kim werd met 27 punten topscorer, Lonneke Slöetjes kwam op 23.

gh @ Vizier op Volleybal, foto FIVB. Blijheid in de overtreffende trap.