OS Rio: Polen wint via marathonset in B

Pawel Zatorski of Poland

VoV, 12-08-2016. 6:37 uur. In poule B zijn ingedeeld, met tussen haakjes hun ranking op de FIVB wereldranglijst, Polen (2), Rusland (3), Argentinië (6), Iran (10), Cuba (17) en Egypte (20).  Argentinië (2-6) en Polen (2-5) gingen aan de leiding na twee wedstrijddagen. Rusland en Egypte wonnen ieder één keer en Iran en Cuba zijn nog zonder zege. Iran heeft wel één puntje, Cuba nul. Polen vs Argentinië was de topper van de dag. Op de derde dag werd het bij alle duels in 3-0, al had Polen daar een marathonset voor nodig.

Iran vs Cuba eindigde in 3-0

Setstanden: 15-21, 31-29 en 25-16.  Wedstrijdduur: 1:18  uur. Toeschouwers: 6.625. Aanval: 41/44; blok 13/3; serve aces 3/3;  scores voor tegenstander 16/24. Topscorers: Bij Iran Mahmoudi met 19 punten. Bij Cuba Lopez Castro met 15 punten.

Bijzonderheden: Iran had blokkerend veel voordeel en maakte beduidend minder punten voor de tegenpartij.

Rusland vs Egypte werd 3-0

Setstanden: 25-11, 25-17 en 25-9.  Wedstrijdduur: 54 minuten. Toeschouwers: 6.665. Aanval: 32/20; blok 17/2; serve aces 3/0.  scores voor tegenstander 15/23. Topscorers: Bij Rusland Volvich 14 punten, bij Egypte Moneim met 7 punten.

Bijzonderheden: Rusland was meer dan één maatje te groot voor Egypte. Vooral blokkerend.

Polen vs Argentinië werd  3-0

Setstanden:25-21, 25-19 en 37-35.  Wedstrijdduur: 1:25 uur. Toeschouwers: 6.972. Aanval: 49/49; blok 10/2; serve aces 5/1; scores voor tegenstander 23/23. Topscorers: Bij Polen Karol Klos met 14 punten. Bij Argentinië Facundo Conte en Jose Luis Gonzalez met 13 punten.

Bijzonderheden: Polen is na drie wedstrijden nog ongeslagen. In de derde set moest er wel bijna een Olympisch record aan te pas komen om de 3-0 perfect te maken. Dat record staat overigens sinds 2000 (Sydney) op naam van Italië vs Argentinië met 40-38.  Polen won het op blok en aces, voor de overige scorende onderdelen waren de teams gelijkwaardig.

Blok en opslagen gaven Polen ook een vlot voordeel in de eerste set, hetgeen ze vast konden houden. Aces door Bieniek brachten de Europeanen met 9-4 in de tweede set aan de leiding, waarna opnieuw blokpunten het verschil handhaafden. Bij 11-11 en 22-22 waren de teams gelijk aan elkaar in de derde set, na de 35-35 beslisten Buszek en Kurek de wedstrijd.

Stand na de derde dag in deze poule:

Polen gaat aan de leiding met 3-8. Dan volgen Rusland en Argentinië met 2-6 en Iran staat vierde met 1-4. De rij wordt gesloten door Egypte (1-3) en Cuba 0-0. De stand wordt bepaald door gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Volgende wedstrijden: Iran vs Egypte, Argentinië vs Cuba en Polen vs Rusland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Polen gaf geen punt zomaar verloren.

Volg Vizier op Volleybal op Facebook ( https://www.facebook.com/gerhard.heerink.1 )  en / of op Twitter  ( @VizierOpVolley )