Vizier op volleybal

 

OS Rio: Vierde OS zege van Oranje

The Netherlands celebrate

VoV, 14-08-2016. 17:28 uur. De Nederlandse damesploeg speelde op de laatste wedstrijddag in de poulefase tegen Servië. Een geduchte tegenstander, waarbij de afzonderlijke teamleden veel gemeenschappelijks hadden. Zoals de collega’s Milena Rasic (Servië) van Lonneke Slöetjes, Anne Buijs en Robin de Kruijf bij Vakifbank Istanbul, de ploeg van Guidetti. Of via de stadsderby’s tegen Eczacibasi Istanbul, waar Tijana Boskovic voor uitkomt of de stadsderby tegen Fenerbahce Istanbul, waar Brankica Mihajlovic haar boterham met beleg verdient.

Yvon Beliën en Maja Ognjenovic speelden vorig seizoen bij Piacenza, Tijana Malesevic kwam / komt uit voor Novara, de ploeg waar volgend seizoen Dijkema, Pietersen en Plak de kleuren van verdedigen. Genoeg kruisverbanden dus tussen de leden van beide teams.  

Servië en Nederland hebben evenveel punten, bij ruim verlies van USA tegen China kunnen beide teams bij 3-0 of 3-1 winst nog koploper worden, maar evengoed kan de verliezer naar de vierde plaats zakken als China ruim van USA wint. In alle opzichten was er dus nog van alles mogelijk.

Giovanni Guidetti  begon met de vaste basis, er was geen reden voor wijzigingen na de laatste duels tegen Italië en Puerto Rico. Met Laura Dijkema op spelverdeling, Lonneke Slöetjes op diagonaal, Debby Pilon – Stam als libero en op mid Robin de Kruijf en Yvon Beliën. Voor de passer loper positie had Guidetti de nummers van Anne Buijs en Celeste Plak ingevuld. In de loop van de wedstrijd kreeg Judith Pietersen ook ruim speeltijd, en hadden Mythe Schoot en Quinta Steenbergen invalbeurten.

Oranje speelde heel stabiel in het begin van de eerste set. Mede door wat Servische fouten kon een 5-8 en 7-11 voorsprong worden genomen. Echter kwam Servië via Rasic en Boskovic sterk terug. Bij 12-12 waren ze weer naast Oranje, hetgeen tot 14-14 zo bleef. Een serie van Servische fouten op rij bezorgde Oranje een 14-18 voorsprong, na de Nederlandse time out op 16-18 was het taaie Servië op 18-18 weer naast Nederland. Nu bleven ze meegaan tot 20-20, de 21-20 achterstand maakte Lonneke Sloetjes ongedaan. De 21-23 werd daarna door Oranje in 22-25 setwinst veranderd.

Na de 11-11 in de tweede set kon Oranje met Judith Pietersen aan serve in een ruk doorstomen naar 11-16 en 13-19. Na de 16-21 kwam Servië nog sterk terug en moest Guidetti bij 18-21 en 20-21 de ploeg naar de kant halen in een poging het Servische scoringsritme ritme, ze scoorden blokpunt na blokpunt, te breken. Dat lukte, Oranje herpakte zich en via punten van Judith Pietersen en een ace van Laura Dijkema, via de netband, werd de 20-25 zege binnen gehaald.

Trainer coach Terzic koos ervoor om vanaf de derde set de ‘sterren’ uit zijn team aan de kant te laten, hetgeen geen verkeerde keus bleek te zijn. De ‘reserves’ wilden zich waarschijnlijk bewijzen en brachten nieuw elan binnen de lijnen. En ze gingen zeer voortvarend van start. Via 5-2 knalden ze naar 11-5, time out Nederland, en naar 16-7. Bij 15-7 had Guidetti zijn tweede time out opgenomen. Na de 19-11 leek de strijd wel gestreden, maar daar dacht Oranje beduidend anders over.

Het grote inhalen begon, Oranje kreeg de nodige Servische punten kado en op de serve van teamcaptain Anne Buijs blokkeerde en sloeg de ploeg zich in een ruk naar 19-17, slechts onderbroken door de Servische time out op 19-15. Oranje was er op 22-21 heel dicht bij, net zo dicht als Servië in de vorige set. Maar verder kwam de ploeg ook niet. Op de side out met scores van Pietersen en Boskovic werd het 23-22, de foutserve zette 24-22 op het scorebord, waarop de scheids voor een technische fout van Femke Stoltenborg affloot voor een 25-22 eindstand.

Servië ging in de vierde set goed door, zette Oranje stevig onder druk en profiteerde volop van slordige acties in het Nederlandse spel zoals bij 9-2 toen Lonneke Slöetjes de bal passend zomaar weggaf over het net. Bij 9-2 en 12-3 haalde Guidetti de ploeg naar de zijlijn. Nederland was niet bij de les, liet het volledig afweten en kreeg daar een dure rekening voor gepresenteerd toen de stand tot 13-4 was opgelopen.

Blijkbaar ging er toen toch een knop om, want Nederland maakte vanaf dat moment serieus werk van inhalen. Het werd 13-8, 17-13 en veel dichterbij kwam Oranje ook niet. Een Nederlandse foutserve en een Servisch ace zorgden voor snelle punten (19-13), waarop Servië de set bekwaam uitspeelde. Daarvoor had het de sterren in de wisselhoek niet nodig. Power aanvallen van Brakocevic en een slimme 2de bal zetten de stand op 24-17, de 25-18 betekende verlengen.

Oranje herstelde zich heel erg knap na de twee setnederlagen. Nadat Servië een 1-3 achterstand naar een 3-3 gelijke stand had getild sloeg Oranje toe. Via blokpunten, een ace van Lonneke Slöetjes en opnieuw een scorend blok van het duo Dijkema / de Kruijf, waarop Pietersen ook nog een keer raak sloeg ging de stand naar 3-9. Dit mocht niet meer misgaan. En dit ging ook niet meer mis. Na 4-9 zorgde een driepunten voor 4-12.  Anne Buijs scoorde wat later de 7-14 waarop twee foutieve opslagen de wedstrijd met 8-15 beslisten.

Oranje is in ieder geval tweede in de poule. Daar kunnen China en Servië niets meer aan veranderen. Sorry China wel, als ze met 3-0 van USA winnen blijft USA op 4-11 staan (net als Nederland) maar is hun setscore 12/7, terwijl Nederland 14/7 heeft. Dat zou betekenen dat Nederland eerste in de poule wordt. Is dat niet het geval (3-0 winst China) dan is de tweede plaats een feit.     

Topscorer werd Judith Pietersen, ze maakte 20 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.