Vizier op volleybal

 

Paravolley: het ‘nieuwe’ zitvolleybal

SONY DSC

VoV, 24-01-2017. 5:22 uur. “Dit is een ideale sport als je geblesseerd raakt en toch op je oude niveau wilt blijven sporten. Dezelfde techniek en tactiek als in het valide volleybal. En ja, daarbij horen soms ook dezelfde frustraties.” 

Aan  het woord is Casimir Wernaart, lid van Paravolley Tilburg en één van de kartrekkers van het regionale zitvolleybal. Volley Tilburg behoort tot de grootste volleybalverenigingen van Nederland en heeft het ‘paravolley’, zoals het zitvolleybal voortaan wordt genoemd, omarmd. Met een team in de eerste divisie, dat op termijn wil doorstomen naar de eredivisie en daarnaast nog een trainingsgroep met ambities om tweede divisie te spelen, zet de club het paravolley op de kaart. 

“En de sport groeit hard”, vertelt Casimir. “Vandaag hebben we een landelijke competitieronde met teams uit alle windstreken: van Zaanstad tot Sneek en van Tilburg tot Ochten.” De competitie van het paravolley wordt in toernooivorm afgewerkt. Maandelijks treffen alle teams elkaar op verschillende locaties in Nederland. 

(In)validesport:  Casimir is geen invalide sporter, maar kan wegens blessures het ‘normale’ spelletje niet meer spelen. Zoals veel spelers in zijn team overigens. “Wij hebben zowel mensen met een lichamelijke handicap als met een cognitieve stoornis. En daarnaast mensen die wegens blessures gestopt zijn”, zegt hij. In de Nederlandse competitie mag namelijk iedereen meespelen, met of zonder handicap. Pas op het  allerhoogste niveau wordt onderscheid gemaakt tussen ‘zwart’ en ‘grijs’: een zwaardere of lichtere handicap. 

Volgens Casimir moet je het paravolley echt ervaren: “In eerste instantie zien mensen het vaak als een raar spelletje. Als je een keer een wedstrijd hebt, blijkt dat het qua reactievermogen nauwelijks onderdoet voor de valide variant. Als mensen dan eenmaal een keer meetrainen, dan zijn ze snel verkocht.” 

Voetfouten:  Het spel blijkt bij vlagen inderdaad razendsnel: harde smashes en spectaculair verdedigend werk wisselen elkaar af. De regels van het spel lijken veel op die van het valide volleybal. Alleen is het speelveld kleiner en het net hangt lager. Bij het spelen van de bal moet je romp of zitvlak de grond raken. Dus voetfouten… die bestaan hier niet. 

Paravolley ervaren?  Wil je een keer meetrainen bij Paravolley Tilburg? Stuur dan een e-mail naar: info@volleytilburg.nl. Op de website www.volleytilburg.nl vind je heel veel informatie over paravolley.

gh @ VoV, door Theo van Etten, foto idem.