Perfecte score Apollo 8 in het hoge noorden van Finland.

VoV, 09-10-2024. 19:45 uur. Apollo 8 heeft in de Challenge Cup tegen de Finse kampioen Pölkky Kuusamo middels een 0-3 zege een perfecte uitgangspositie behaald om door te gaan naar de volgende ronde. Setstanden 22-25, 23-25 en 25-27.

De reis naar Pölkky Kuusamo in het hele hoge noorden nabij de poolcirkel duurde lang, de ploeg deed er zo’n 16 uur over, maar de wedstrijd was redelijk snel bekeken. In drie (spannende) sets had Apollo 8 de klus geklaard. Vooral blokkerend en serverend was de ploeg van Jeffrey Scharbaai sterk, ook was hun foutenlast minder dan de thuisploeg.

Roos Wessels werd met 12 punten topscorer bij Apollo 8, mede omdat ze 7 keer blokkerend scoorde. Jorieke Bodde en Eline Rohaan kwamen ook in de dubbele cijfers. De topscorer van de partij was Essi Helminen van de thuisploeg, zij maakte 15 punten.

In de openingsset kwam Apollo 8 van een 6-5 achterstand in een ruk op een 6-11 voorsprong. Eline Rohaan serveerde na de time out van de thuisploeg op 6-9 nog een ace (6-11) voordat een foutserve een eind aan de serie maakte. Apollo hield de marge van een punt of vier, vijf stevig vast en liep richting de twintigpunten grens uit naar 11-18. De thuisploeg kon de achtervolging via 14-18 en 19-22 nog een tikkeltje spanning meegeven, maar na de 20-23 maakten foutserves en een ace een eind aan de set (22-25)

In set twee keek Apollo 8 vlot tegen een 4-0 achterstand aan, waarop Jeffrey Scharbaai de ploeg naar de kant haalde. Dat baatte vooreerst niet. Pölkky liep uit naar 13-6, waarop Apollo opnieuw naar de zijlijn ging. Deze pauze zette wel zoden aan de dijk en met een prima inzet en drukvolle spel (serves en aanval) kon Apollo 8 de achterstand naar 13-10 terugbrengen. Op 15-14 kwam Roos Wessels aan serve en zij gaf pas weer af bij 16-18.

Apollo had een beslissend voordelig verschil, ging echter vervolgens te vaak in de fout en keek even later weer tegen een 19-18 achterstand aan. Carlijn Koebrugge maakte 20-20, met een ace kwam Apollo op 21-22, maar keek vervolgens bij 23-22 weer tegen een achterstand aan. Drie punten op rij, het laatste was een kill-block van Roos Wessels, bezorgden de gasten uit Borne daarna een 23-25 setzege voor de 0-2 stand.

De derde set had in de eerste helft veel weg van de vorige. Apollo 8 werd weer vlot op een ruime achterstand gezet (8-2) en moest bij 11-5 keihard in de achtervolging om niet te veel schade op te lopen. Met een 1 om 5 score maakten ze er 12-10 van, waarop Pölkky de time out inging. Het werd 15-10 en 15-13, nadat Apollo 8 met veel servedruk twee keer een ace liet noteren.

Pölkky bleef aan de leiding en bereikte bij 20-16 als eerste de big points. Maar vluchtte bij 20-19 wel hals over kop de time out in, denkend aan de succesvolle inhaalrace van hun gasten in de vorige set. Vervolgens ging de score om en om, het werd 22-22, 24-23 en 25-25. Apollo kwam met een ace op matchpoint en verzilverde dat bij eerste gelegenheid voor de 0-3 winst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Apollo 8.