Vizier op volleybal

 

Perikelen digitaal wedstrijdformulier

00Software

VoV, 29-10-2016. 15:10 uur. Het digitaal wedstrijdformulier is een prima tool om spelers, begeleiders en scheidsrechters te registreren voor een wedstrijd. Totdat er een bal op de laptop belandt, de WiFi toch niet sterk genoeg is of (de batterij van) de tablet het begeeft. Deze technische problemen zijn misschien wel lastig, maar er is niemand echt de dupe van. Het kost alleen wat tijd. Om opnieuw op te starten of om toch op papier over te gaan. Maar er kleven ook andere nadelen aan het systeem en daarom lijkt een viervoudige eindcontrole wel belangrijk te zijn (coaches èn scheidsrechters samen).

In de wedstrijd Vrivo – VoCASA 2 van 21 oktober jl. bleek de nummer 10 van VoCASA niet geregistreerd te zijn en moest na te zijn ingewisseld, het veld weer verlaten. Het duurde even, voordat de telster de 2e scheidsrechter op de hoogte had gebracht van het feit, dat ze de 10 “niet kwijt kon” in de opstelling. Het duurde nog veel langer, voordat het spel kon worden hervat. Zonder nummer 10 en mèt teruggedraaide punten, want de betreffende speler had intussen al twee punten meegedraaid. VoCASA – coach Jairo Hooi kon niet verklaren, wat er mis was gegaan en de scheidsrechters evenmin.

Een vreemde en vooral onbegrijpelijke situatie en heel vervelend voor de speler, want die kon gaan bankzitten. Volgens de regels had dat zelfs niet gemogen, maar niemand deed daar moeilijk over. (VoCASA won de set overigens gemakkelijk en de wedstrijd ook).

Een week later, vrijdag 28 oktober, speelde Vrivo opnieuw thuis. Ecare Apollo 2 stond nu aan de andere kant van het net en de 1e scheidsrechter van de week ervoor stond nu als 2e. Na het inleveren van de opstellingsbriefjes werd nummer 6 van Vrivo geweigerd. De Vrivo – speler zou niet geregistreerd zijn. Opnieuw consternatie, want coach Sjaak de Koning van Vrivo had zijn lijstje nota bene twee keer nagelopen. Eén van de andere spelers van het team was om onduidelijke reden niet meegekomen in het opgehaalde “basisteam”.

Bij de controle van de kaarten was dat aan het licht gekomen. De speler werd op dat moment alsnog toegevoegd. Vrivo weigerde te beginnen zonder de geweigerde speler en brak in op het digitale systeem. Het bleek, dat er achter nummer 6 geen vinkje door de scheidsrechter was gezet (Het vinkje “Identificatie gecontroleerd”). Daardoor kon de speler dus niet meedoen. Gelukkig erkenden de scheidsrechters dat de fout niet bij Vrivo lag. Met nummer 6 kon gewoon gestart worden.

De perikelen, zowel die van de 21e als van de 28e oktober, kunnen te wijten zijn aan de niet geweldige verbinding in de hal of aan de traagheid van de Nevobo – site. Ook het toevoegen van ontbrekende spelers ging voor de wedstrijd al niet soepel. Waarschijnlijk is bij het afvinken de reactietijd op het scherm van de tablet zo lang geweest, dat er opnieuw op het vinkje is gedrukt (met het weer uitgaan van het vinkje tot gevolg).

In ieder geval is een gezamenlijke eindcontrole aan te bevelen, want op deze manier buiten de boot vallen (zoals in het geval van de VoCASA – speler) is heel triest. Voor alle partijen!

gh @ Vizier op Volleybal. Bron Sjaak de Koning, Vrivo