Polen, Italië, Frankrijk en USA naar halve finale OS

VoV, 06-08-2024. 6:00 uur. Het mannentoernooi bij de Olympische Spelen in Parijs begon gisteren met de play-offs in de kwartfinales. Winnen betekent een plaatsje bij de laatste vier, verliezen is de koffers pakken. Gezien de koppelingen in de kwartfinales mocht er het nodige vuurwerk verwacht worden. Ook omdat de acht beste ploegen van de FIVB World Ranking na de poulefase tot de kwartfinales waren doorgedrongen. Tussen haakjes hun plaats op de wereldranglijst en de positie in de poulefase.

Slovenië (3, A1) vs. Polen (1, B2). Meteen een clash als opening van de dag, waarop de kwartfinales werden gespeeld. Polen kwam het beste uit de startblokken op de vroege ochtend (1-4, 3-7, 8-11). Richting de big points kwam Slovenië sterk opzeggen, de 13-19 werd een 19-21 tussenstand, maar Polen bleef daarna de leiding vasthouden en sloot met 20-25 af.

De tweede set ging met 26-24 naar Slovenië. Polen had in de big points bij 21-23 en 23-24 de beste papieren voor de winst, Slovenië toefde hen echter in de setfinale met drie punten op rij af. In set drie was Polen opnieuw sterk in het begin (0-4, 4-10) en bleef ook de dominerende ploeg gedurende het verdere verloop van de set (7-15, 13-19, 16-23) om met 19-25 de stand op 1-2 in sets te brengen.

In de vierde set kwam Slovenië van 14-18 terug naar 18-18, na de Poolse time out op die tussenstand scoorden ze vier keer achter elkaar (18-22). Fouten van Slovenië bepaalden de eindstand op 20-25 en dus 1-3 winst voor Polen, dat daarmee als eerste het ticket voor de halve finale in bezit had.

Aces (5 om 12) en foutenlast (32 om 24) maakten een belangrijk deel uit van het voordelige verschil voor Polen. Leon scoorde 20 keer, Kurek had 19 keer succes. Zij werden voor Polen de topschutters.

Italië (2, B1) vs. Japan (6, C3) en Frankrijk (5, A2) vs. Duitsland (8, C2) waren vijf sets durende reclamespotjes voor het mannenvolleybal. Geweldige rally’s, uitermate sterk verdedigen, prachtige aanvallende oplossingen en slimme balletjes, die de tegenstanders verrasten. En in beide partijen kwam de winnende ploeg eerst met 2-0 achter voordat ze de tickets voor de halve finale konden opeisen. En dan was het ook nog maar op het nippertje met twee puntjes verschil.

Bij Italië vs. Japan kwam Japan via 20-25 en 23-25 met 0-2 voor. In de derde set kon Italië met 27-25 het verlies in drie sets voorkomen, in de vierde set slaagden ze erin om met 26-24 een 3-1 nederlaag buiten de deur te houden. Twee keer wisten ze in de set verlenging in het toernooi te blijven en zo alle kansen via de tiebreak in eigen hand te houden. En daarin slaagden ze met 17-15 in de vijfde set. Italië dus door naar de laatste vier.

Japan was aanvallend sterk met 67 om 73 punten, echter had Italië heel vaak een blokkerend antwoord op de Japanse aanvallen (15 om 2 blokpunten totaal). Ishikawa werd met 32 punten topscorer van de partij, Michieletto van Italië scoorde 24 keer.

Frankrijk vs. Duitsland was de andere kraker van jewelste voor meer dan 10.000 fans. Die als de zevende man de thuisploeg met ‘Allez les Blues’ diverse keren over een dood punt heen schreeuwden

Duitsland was in de eerste set veruit de sterkste ploeg, Frankrijk vluchtte bij 4-7 en 10-17 de time out in maar kreeg geen vat op de Duitse aanvallen. Reichert en Grozer waren ook in de eindfase succesvol, Duitsland won de set met 18-25.

In set twee ging Frankrijk tot 19-18 aan de leiding, vervolgens ontspon zich een gevecht op heel hoog niveau met Ngapeth, Clevenot, Grozer en Krick als hoofdrolspelers. Frankrijk kwam op 24-22, Duitsland kreeg setpoint op 24-25, Ngapeth scoorde uit onmogelijke hoek de 26-25, hetgeen tot massale hysterie bij de fans leidde, maar Grozer had op 26-27 het laatste woord met een ace voor de 26-28 winst en de 0-2 voorsprong.

Frankrijk kon in set drie na 15-15 doordrukken, Ngapeth (2 scores) en een kill-block maakten 18-15, De 22-17 liet Ngapeth ook aantekenen net als de 25-20 voor de 1-2 setstand. In set vier nam Frankrijk na 12-12 twee punten afstand, die hielden ze vast tot 20-18 en na 23-21 verdubbelden ze het verschil. De tiebreak was een feit na een heroïsch gevecht met een sterke come-back van de regerend Olympisch kampioen.

In die vijfde set waren de zenuwen blijkbaar niet goed onder controle want na de veldwissel bij 8-4 volgden een stortvloed aan fouten, aan weerskanten van het net. Krick kreeg rood, Duitsland dus een strafpunt (9-5) en vervolgens stapelden de fouten zich via foutserves en aanvallende fouten op. Na 9-5 tot 15-13 werden door de teams 14 punten gescoord, waarvan 10 voor elkaar en uiteraard ook nog een aantal door de sterren Ngapeth en Grozer. Eind van het verhaal, Frankrijk won met 15-13 en dus met 3-2. Grozer scoorde 22 keer, Ngapeth maakte er 21.

USA (4, C1) vs. Brazilië (7, B3) werd een 3-1 zege voor USA. De eerste twee sets waren de teams heel erg aan elkaar gewaagd en na 26-24 en 28-30 werd dat ook in de score uitgedrukt. Daarna kon USA het initiatief naar zich toehalen en met ruime twee keer 25-19 de wedstrijd met 3-1 voor zich beslissen. Aanvallend maakten de Amerikanen het verschil (66 om 56 punten). Blokkerend en serveren hadden ze twee keer één puntje voordeel, Matthew Anderson werd met 20 punten de topscorer. Alan van Brazilië kwam tot 16 scores.

In de halve finale speelt Frankrijk tegen Italië en Polen tegen USA. Partijen om je nu al op te verheugen.