Publiek wordt klapvee in NEVOBO plan
Zaterdag presenteert de NEVOBO het nieuwe eredivisieplan aan de bondsraad, een plan dat mijn volleybalhart pijn doet. In een persbericht op RTV Noord doet Lycurgus trainer Arjan Taaij alvast zijn beklag over de voorgenomen maatregelen, iets waar ik mij direct bij aan sluit.
Wanneer mij het plan onder ogen komt vallen een aantal zaken mij direct op. Ten eerste de conclusie dat de achteruitgang in het volleybal van o.a. sportieve resultaten, media aandacht en binden van talenten. Het genoemde obstakel is vaak ‘geld’, iets wat volgens mij in alle sporttakken, afgezien van voetbal, altijd een issue is.
Gelukkig heeft de NEVOBO de oplossing! Namelijk het stellen van hogere eisen aan o.a. organisatie, trainers, overige stafleden, sporthal, huisstijl, court lay out, trainingsuren en als klap op de vuurpijl eisen aan het aanmoedigen door het publiek.
De NEVOBO slaat volledig door in het willen hebben van regie. Dat de regie gedeeltelijk bij de bond ligt is prima, maar dit gaat veel te ver! De drempel om eredivisie te spelen wordt hiermee zo enorm, dat er juist veel meer geld nodig is dan dat nu al tekort is voor veel eredivisieteams. Het is aantrekkelijker om een niveau lager te spelen, iets wat gezien de wens om de sportieve resultaten te verhogen niet heel handig is.
Om sportieve resultaten te verhogen zal er naar mijn mening iets heel anders moeten gebeuren. De afgelopen jaren is de eredivisie afgegleden tot een bedenkelijk niveau en om dat te verklaren moeten we volgens mij kijken naar de basis van de sport. Volleybal is een teamsport, een sport die je als team beoefent en waarin je als team kunt groeien en je spelniveau kunt verhogen. Teamprestaties hebben tijd nodig om te groeien, uren maken met elkaar onder leiding van een trainer / coach met een speltactische visie. Daarnaast zul je automatisch op individueel verbeteren.
In Nederland doen we dit niet meer of te weinig in de eredivisie. Aan de hand van ‘spelersmakelaars’ zijn de grote talenten in Nederland allemaal individualisten geworden met het doel om naar het buitenland te vertrekken. Spelersgroepen die een aantal jaren bij elkaar blijven zijn er praktisch niet meer. Daarmee ontstaat een logisch speltactisch concept van wat ik noem ‘boerenkoolvolleybal’.
‘Boerenkoolvolleybal’ heeft een paar speerpunten die trainbaar zijn voor een team dat elk seizoen grotendeels wijzigt qua samenstelling; service, kracht en snelheid zijn dan de oplossingen voor alles. Het inslijpen van systemen, aanvalscombinaties en creativiteit om een tegenstander weg te spelen zie je dus niet meer in Nederland.
We hebben als klein landje niet de beste volleyballers van de wereld, dus moet er meer gebracht worden dan ‘boerenkoolvolleybal’. Het mooiste voorbeeld blijft toch het oude Kuipers Zwolle, dat jaren geleden zonder uitzonderlijk goede spelers toch potten kon breken in de eredivisie met een team dat grotendeels al jaren bouwde aan het spelen van een uniek tactisch volleybal spel. Een team dat herkenbaar was voor het publiek, niet bol stond van individualistische doelen en daardoor dusdanig aantrekkelijk was voor het publiek dat er elke thuiswedstrijd zo’n 1200 tot 1500 supporters de sporthal tot “de hel van Zwolle” maakten.
Ik weet dat de tijden veranderd zijn, maar de basis is duidelijk. Om een teamsport goed te spelen en aantrekkelijk te maken voor publiek en geldschieters moeten belangen van individualisten volledig ondergeschikt gemaakt worden en spelersmakelaars de wacht aangezegd worden.
In het plan van de NEVOBO wordt ten aanzien van het publiek, de fans, de supporters een enorme fout gemaakt die ik toch even heel duidelijk wil aanhalen.
De NEVOBO wil elke eredivisiewedstrijd de zelfde muziek gedraaid wordt, een zelfde speaker door een microfoon blert en hou je vast; “dat de publieksinteractie grotendeels is voorgeprogrammeerd”!
Als oud supporter / aanjager / trommelaar bij Kuipers Zwolle krijg ik hier enorm negatieve rillingen van! Publiek dat enthousiast is en zijn of haar team wil aanmoedigen moet dit dus gaan doen op de manier zoals de DJ en speaker dit willen. Alle support is dan dus gemaakt en niet spontaan! De NEVOBO ziet het beachvolleybal en het EK als blauwdruk hiervoor en begrijpt niet dat het grootste voorbeeld van het falen hiervan bij de eigen Zwolse landskampioen te vinden is.
Zoals eerder aangegeven was het jaren geleden een feest om naar een volleybalwedstrijd te gaan. Als trommelaar midden in het publiek wist ik het publiek te ondersteunen in de aanmoedigingen. Alles werd door ons en de organisatie in het werk gesteld om het publiek te ondersteunen in de eigen gekozen manier van aanmoedigen. Supporters van een club willen zelf bepalen hoe de sfeer gemaakt wordt!
Tegenwoordig staat een wedstrijd van Landstede bol van harde beats uit de geluidsinstallatie na ieder punt en moet het publiek op aangeven van de speaker meeklappen. De trouwe supporters met trommels komen er geregeld maar moeilijk bovenuit. Het Zwolse volkslied zoals altijd vooraf uit volle borst werd gezongen wordt nu hard gedraaid door de DJ en het publiek klapt plichtgetrouw mee, uit volle borst meezingen is er niet meer bij. Hoe meer er geregisseerd wordt, hoe minder spontaan het wordt en hoe minder daadwerkelijk support er zal zijn.
Publiek zorgt zelf voor sfeer en zorgt zelf voor aanmoediging wanneer het iets geboden krijgt. Publiek moet er voor het team willen zijn en achter een team willen gaan staan, maar dan zul je het iets moeten bieden om achter te gaan staan! Hoe meer je publiek verplicht en mee te doen, hoe minder leuk het is. De sfeer in Zwolle is mede door deze ‘Amerikaanse’ benadering van entertainment volledig weg.
Ook hier weet ik dat tijden veranderd zijn, maar het was zowel tijdens de finale van het EK als tijdens het beachvolleybal ook duidelijk merkbaar op de tribune. Het publiek wilde bijvoorbeeld regelmatig zelf het Nederlands team aanmoedigen en begon “HOLLAND…HOLLAND…” te roepen, maar werd vervolgens overstemd en monddood gemaakt door de beats van de DJ die zijn wil oplegde aan het publiek en het daarmee tot ‘klapvee’ degradeerde.
Entertainment is leuk, maar moet wel in dienst staan van de supporters. Nu is dat andersom en dat is niet de manier volgend mij!
Het publiek behoort qua aanmoedigen en support de baas te zijn en de ‘entertainmentcrew’ dient daar alleen dienstbaar voor te zijn, niet leidend en al helemaal niet “voorgeprogrammeerd”!
Ik denk dat de NEVOBO heel erg moet oppassen met heel veel aspecten van dit plan en het eerst maar eens grondig moet aanpassen!
Het hele plan lees je via de link: http://www.volleybal.nl/data/bestanden/nevobo/bijeenkomsten/bondsraad-12-december-2015/7-memo-eredivisie.pdf
(Bron Tjarko Muis)