Schwerin kan Galatasaray niet de baas

160309 Schwerin

Schweriner SC heeft het de bezoekers uit Istanbul in de eerste wedstrijd van de halve finale van de CEV Cup niet moeilijk kunnen maken. Galatasaray had alleen in de tweede set een nipte finish, in de twee andere sets waren ze aan het eind van de set ver vooruit. Met 10-25, 23-25 en 19-25 legden een hele stevige basis om de finale van de CEV Cup te bereiken. Aanstaande zaterdag is de return al, dan moet Schwerin met minimaal 1-3 winnen om een golden set af te dwingen.

Galatasaray maakte hun favorietenrol in de eerste set méér dan waar, terwijl er bij de thuisploeg niets wilde lukken. Via 0-4 en 5-11 hadden ze bij de tweede technische time out al een 5-16 voorsprong. Schwerin kwam niet onder de servedruk uit en zag de set door Cursty Jackson met 10-15 uitgemaakt worden.

In de tweede set leek het dezelfde kant op te gaan, Turkse overmacht op het Duitse veld. De time out van Felix Koslowski op 5-11 betekende in zekere zin de ommekeer.  Na de 11-16 bij de tweede technische time out kon zijn ploeg tot 15-16 inlopen. Aan het eind deden de teams weinig voor elkaar onder, Galatasaray kon echter voor zo’n 2.000 toeschouwers ook de tweede set bijschrijven. (23-25)

Dit gaf Schwerin enig vertrouwen dat de mogelijkheid bestond dat er misschien toch wel een of twee setjes winst inzaten. En dat vertouwen kon worden behouden tot pakweg rond de tien punten in de derde set. Daarna liet Galatasaray opnieuw zien dat ze een maatje groter waren dan de nummer twee uit de Bundesliga. Ze liepen uit naar 14-19, stonden bij 17-21 nog ruim voor en gaven de zege, dit tot vreugde van ca. 30 meegereisde fans, niet meer uit handen.

De teamscores geven aan dat Galatasaray op serve (0/9) en qua foutenlast (20/9) het meeste voordeel behaalde. Ook blokkerend hadden ze voordeel (3/7), maar aanvallend  scoorde Schwerin een puntje meer (40/39). Tabitha Love van Schwerin werd met 18 treffers topscorer, Nadia Centoni van Galatasaray kreeg er eentje minder op naam. Alice Blom speelde niet.

In de andere halve finale won Dinamo Krasnodar thuis met 3-0 van Azeryol Baku. Via de setstanden 25-22, 25-25 en 25-23. Krasnodar was aan het net veel sterker  met een 56 om 38 score voor aanval en blok. Natalya Malykh werd met 22 punten topscorer van de match. Ook hier is aanstaande zaterdag de return.

gh @ Vizier op Volleybal, foto CEV. Schwerin met Alice Blom # 15)