Set-Up II pakt moeizaam eerste winst

volleybal_logo_Set - Up 65VoV, 2-10-2016. 10:42 uur.  We noemden Springendal Set-Up ’65 II vs Dash in ons overzicht van de eerste divisie A bij de dames een vreemde wedstrijd. Om aan te tonen dat daar een grote kern van waarheid in zit enkele getallen uit de met 3-2 door de thuisploeg via de setstanden 25-15, 27-25, 19-25, 14-25 en 15-11 gewonnen partij.

Bijvoorbeeld de opslagen. Set Up ’65 sloeg 21 aces, Dash kreeg 20 directe punten uit de opslag bijgeschreven. Set – Up II serveerde 18 keer fout, bij Dash ging het 9 keer mis en na de serve en de servepass volgde er totaal 9 keer een ‘dankjewel’ score, na een te ver doorgeschoten pass, die bedoeld was voor de spelverdeelster. Als u mee hebt geteld totaal 77 hele snelle punten. En dan waren er nog de nodige directe punten voor de tegenstander via aanvallende of technische fouten. Buiten de foutserves ook nog totaal een kleine 30. Was het hoogstaand? Neen, dat niet direct.  Was het vermakelijk? Ja, de meeste tijd wel. Was het spannend? Soms.

Set-Up II begon heel sterk aan de wedstrijd. Via 3-0 naar 7-1, waarop een foutenfestival volgde dat voor 8-6 zorgde, Marlies Eertman serveerde vlot vier aces achter elkaar en bracht de stand op 14-6. Anouk Nijbroek liet zien dat Dash ook aces kon scoren en  zette de 14-9 op het scorebord.  Daarna stabiliseerde het verschil, Set – Up ’65 II was via Carine Elferink een constante bedreiging voor Dash. Ze sloeg er nog een aantal keren raak, tot aan de 24-15 stand. Anne Hesselink maakte de set met een tweede bal score uit. De 21 om 7 eigen punten in het voordeel van de thuisploeg zeggen alles over de krachtsverhouding aan het net en de opslaglijn.

Dash tapte in de tweede set uit een heel ander vaatje. Vanaf het begin waren ze scherp bij de les, en toen eerste scheids Karin Smits even een pauze moest inlassen, ze kreeg onverwacht de bal tegen de zijkant van haar hoofd, had Dash een 6-8 voorsprong. Set – Up draaide dat naar 12-10. Op 13-12 bracht trainer coach Giel Jansen van Dash Jade Veenstra voor de serve in de ploeg.  Een gouden wissel, Jade serveerde Dash via o.a. drie aces naar 13-17.

Set – Up moest gaan inhalen, maar slaagde daar vooreerst niet erg goed in. Bij 21-24 was het verschil nog steeds 3 punten. Carine Elferink scoorde vanaf de buitenkant 22-24, vervolgens ging Dash twee keer technisch in de fout (24-24) en kon Carine de 25-24 laten noteren. Gerdien Beunk maakte met een schitterende lob gelijk. Carine, die in deze set 11 punten liet noteren, maakte de winst met 27-25 en de 2-0 stand in sets voor Set-Up II tot een feit.

Dash was niet uit het veld geslagen, met dezelfde energie gingen ze in de derde set weer de strijd aan. Scherp serverend, attent aan het net en met het nodige geluk bij flipperkast rally ’s. Carlijn Berendsen  scoorde vlot in het begin van de set tot aan de 2-7 voorsprong. Ook twee aces van Debbie van den Vlekkert droegen hun steentje bij. Aces van Anne Hesselink brachten Set – Up op 6-7.

Dash had in het middendeel van de set het beste van het spel, Gerdien Beunk scoorde uit de opslag, Debbie pakte haar punten mee en de thuisploeg keek rond de twintig (16-22) tegen een forse achterstand aan. Carine scoorde daarna nog wel enkele puntjes, maar het was bij lange na niet voldoende om Dash in de problemen te brengen. De set ging met 19-25 naar de ploeg uit Vorden.

Set – Up was duidelijk van plan om het in vier sets af te maken. Een sterk begin met Ilse Kamphuis aan de opslag leidde tot 3-0, Carlijn Berendsen kon het verschil reduceren tot 5-3 en even later via haar opslagen voor veel druk zorgen dat Anouk Nijbroek en Gerdien Beunk uit de counter konden scoren. Het werd 5-8 , 7-12 en 8-18. Met name op de serie Lian Leunk van 8-13 naar 8-18 zag Set – Up II er niet best uit. Diede Hagendoorn en met name Carine Elferink probeerden uit alle macht de schade te beperken, maar het was vechten tegen de bierkaai. Het verschil slonk nauwelijks, Dash speelde een sterke side out en nam ondubbelzinnig revanche voor de 25-15 nederlaag in de eerste set. Met 14-25 dwongen ze een tiebreak af.

Anne Hesselink serveerde drie aces voor een 3-0 stand. Bij 5-5 was Dash weer bij en tot 11-11 deden de ploegen niets voor elkaar onder. Bij de thuisploeg was Carine in die periode nog steeds goed op dreef, Dash kwam via vele foute opslagen van Set – Up redelijk makkelijk aan de punten. Ilse Kamphuis zette de 12-11 en 13-11 op de borden, de eerste via het blok en daarna de plaatsbal naar links. Op 14-11, na een score van Marleen van Benthem,  haalde Giel Jansen Dash naar de zijlijn. Zonder succes, Carine serveerde goed, Set-Up pareerde de Dash aanval, waarop Marleen ook het laatste punt voor haar rekening nam.